Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česko už není země bez spalniček, nemocných přibývá: Kvůli mýtu o očkování

Česko už není země bez spalniček, nemocných přibývá: Kvůli mýtu o očkování
Zdroj: archiv
nemoc
Česká republika už nemá status země, kde byly vymýceny spalničky. Světová zdravotnická organizace WHO ho zrušila České republice, Británii, Řecku a Albánii. Počet případů spalniček se totiž zvýšil, letos až dvojnásobně. Důvodem je nedostatečná proočkovanost populace.

Organizace WHO zrušila status země bez spalniček ve více evropských zemích. Naopak doporučila uvedeným zemím, aby posílily očkování. Ve 48 zemích bylo v první půlce roku zaznamenáno až 89 994 případů, což znamená oproti loňsku až dvojnásobný nárůst. Za celý loňský rok bylo zaznamenáno 84 462 případů.

Co jsou to spalničky

Co jsou to spalničky

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, které nejčastěji postihuje děti ve věku 4 až 5 let. Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí a onemocnění se projevuje horečkou až 40°C, rýmou, kašlem, zánětem spojivek a na sliznici v dutině ústní se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím. Jedinou spolehlivou ochranou před touto nemocí, která může skončit i smrtí pacienta, je očkování.

Kromě České republiky, která už není považována za zemi bez spalniček, zbavila WHO statusu i Británii, Řecko či Albánii. České ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že spalničkami letos onemocnělo už 573 lidí. Loni to bylo 203 za celý rok.

Ve světě je situace podobná. Tam bylo od ledna potvrzeno 360 tisíc případů onemocnění. Od roku 2006 se výskyt onemocnění ztrojnásobil. Nejhůře na tom je Kongo, Madagaskar a Ukrajina.

Kate O'Brien z WHO tvrdí, že za nárůstem počtu nemocných stojí dezinformace o očkování. „Šíření dezinformací považujeme za stále větší hrozbu. Vyzýváme proto provozovatele sociálních sítí, komunity, vůdce i další lidi, kteří se veřejně vyjadřují, aby se ujistili o tom, že sdělují přesné a vědecky důvěryhodné informace," uvedla. Před rokem 1963, kdy byla vakcína proti spalničkám vynalezena, ročně chorobou onemocnělo více než 100 milionů lidí, z nich 6 milionů nemoci podlehlo.

Problém s vakcínou MMR (příušnice, spalničky, zarděnky) nastal, když britský lékař Andrew Wakefield přišel v roce 1998 se studií, v níž tvrdil, že toto očkování vyvolává autismus. Studie se později ukázala jako podvrh. Mýtus už byl ale bohužel na světě.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy