Aby bylo možné znovu začít národní i mezinárodní závody pořádat, bylo nutné obnovit potřebný certifikát, jehož platnost vypršela vloni. „Přípravy na obnovení certifikátu probíhaly od loňského října. Technický delegát, který nás navštívil, se tehdy zhrozil a předal nám protokol. My jsme šli položku po položce a opravovali,“ popsala Renáta Balašová ze společnosti TMR, která má aktuálně ještědský areál od města v nájmu.

„Certifikát nebylo možné prodloužit kvůli mnoha záležitostem zejména bezpečnostního charakteru. Dnes jsem se vrátil a byl jsem příjemně překvapen, jaká práce byla na můstcích vykonána. Nic nebrání tomu, aby byl certifikát na dalších pět let vystaven,“ uvedl Rakušan Christian Kathol, který je technickým delegátem Mezinárodní lyžařské federace.

Můstky neprošly nijak zásadní proměnou, šlo více méně o řadu různých drobností, které bylo nutné vyřešit, aby odpovídaly platným normám. Úpravy se týkaly například nájezdové stopy nebo bednění v dojezdovém prostoru. „Poslední úpravy jsme dokončovali ještě v úterý večer s čelovkou, najali jsme i brigádníky,“ dodala Balášová.

Bourání školky v Hejnicích.
FOTO: Do hejnické školy se zakousl bagr. Plánují výstavbu nové a moderní

Dvouměsíční úpravy vyšly společnost TMR na přibližně půl milionu korun. Další peníze ale budou potřeba na zimní přípravu můstků. „Ta vyjde přibližně na 1,4 milionů korun. Kvůli těmto prostředkům oslovíme také město, kraj či lyžařský svaz,“ dodala Balašová. V plánu jsou ještě další vylepšení můstku, například nová keramická nájezdová stopa nebo sítě proti větru.

Skákat budou už v září

Skokani by se na Ještěd měli vrátit už 14. září, kdy se zde v rámci tradičních Oslav Ještědu uskutečnit letní mistrovství republiky. „Na pozvání ten den přijede do Liberce i současný ředitel skoku na lyžích Walter Hofer,“ předeslal generální sekretář lyžařského svazu Jakub Čeřovský.

Český svaz lyžařů pak plánuje žádat o pořadatelství i dalších závodů. „Jakousi generálkou pro nás bude únor 2020, kdy zde máme v plánu pořádat FIS Cup, což je obdoba evropského poháru. V příštích letech se máme plánu ucházet o Grand Prix, což je letní edice světového poháru a v roce 2021 tu chceme uspořádat zimní světový pohár,“ nastínil Čeřovský, podle kterého je Liberec pro závody ideální lokalitou, vzhledem k blízkosti velkého města a dobré dopravní dostupnosti.

Zabavený bílý tygr
Zabavení bílí tygři našli azyl v Liberci. Jen na pár týdnů, stálý domov se hledá

Obnovení certifikátu uvítal i reprezentační šéftrenér David Jiroutek. „Jsem rád, že konečně máme v České republice velký můstek, kde se dá kvalitně trénovat,“ uvedl.

Dnes skokani musí jezdit trénovat mimo republiku, například do rakouského Innsbrucku. „Cesty do zahraničí jsou pro nás strašně únavné a finančně náročné, tohle naší práci velmi ulehčuje,“ dodal Jiroutek.