Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Radnice varovala houbaře před medvědem. Z toho se ale vyklubal pařez

Aktualizováno -
29. srpna 2019
13:48
Autor: tva - 
29. srpna 2019
11:56

Místostarosta města Zubří v okrese Vsetín upozornil na místním informačním portálu na přítomnost medvěda. Šelma byla údajně vyfotografována v katastru města Zubří - Horní konec. Místostarosta Aleš Měrka po konzultaci s ochranáři a místními myslivci varuje houbaře, aby se chovali v lese obezřetně a vyhýbali se houštinám, ve kterých medvědi hledají útočiště. Později radnice příspěvek doplnila. Z fotky medvěda se totiž vyklubal pařez.

„Upozorňujeme občany, že v katastru města Zubří - Horní konec byl spatřen medvěd. Po konzultaci s ochranáři a místními myslivci prosíme, aby se případní houbaři chovali obezřetně a vyhýbali se houštinám, ve kterých šelmy hledají útočiště,“ napsal místostarosta a připojil snímek focený z velké dálky.

Upozornění na výskyt medvěda v katastru města Zubří vydal místostarosta města Aleš Měrka Upozornění na výskyt medvěda v katastru města Zubří vydal místostarosta města Aleš Měrka | zubran.cz

Později ale radnice přiznala, že paniku vyvolala zbytečně. Na fotce totiž nebyl medvěd, ale pařez. „Zpráva o výskytu medvěda v katastru obce Zubří byla mylná. Po terénním ověření pracovníky ochrany přírody bylo zjištěno, že se jedná o kořenový bal z vývratu buku. Přítomnost medvěda tedy nebyla aktuálně v katastru Zubří potvrzena. Výskyt medvěda se však ve Veřovických vrších v budoucnu vyloučit nedá,“ vysvětlil místostarosta.

Jeden z posledních případů, kdy byl na našem území spatřen medvěd, je starý zhruba tři měsíce. V květnu se zvíře pohybovalo v oblasti Lopeníku na Zlínsku v CHKO Bílé Karpaty. Tehdy ochranáři doporučili chovatelům v okolí, aby zabezpečili svá stáda a včelíny, které by medvěda mohly lákat. Známý je také případ odchycené medvědice v Beskydech z dubna tohoto roku.

Před třemi týdny medvědice napadla fotografa

Teprve tři týdny však uběhly od případu, kdy medvědice na Slovensku napadla fotografa. Stalo se tak v chráněné krajinné oblasti Poľana na středním Slovensku. Zraněnému muži se naštěstí podařilo utéct a kolegové mu kvůli způsobeným škrábancům a kousnutí museli zavolat záchrannou službu. Na území Slovenska se pohybuje více než 1200 volně žijících medvědů.

Monikay ( 29. srpna 2019 19:51 )

pořád lepší než kdyby se z pařezu najednou vyklubal medvěd

ivoadler ( 29. srpna 2019 15:58 )

Škoda, že to nebyl opravdový medvěd. Takový medvěd je velkým přínosem pro ochranu životního prostředí!

agfor ( 29. srpna 2019 14:51 )

Dobrý způsob, jak vystrašit houbaře, aby nechodili do lesa.

referent.ka ( 29. srpna 2019 13:09 )

...medvědi nevědí, že tuuristi nemaj zbraně...až jednou procitnou, počíhají si někde na ně… http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=13HNz-ZPg-k

Pepa Re ( 29. srpna 2019 12:33 )

Aby ho nějakej mysliveckej retard nechtěl odstrelit

Zobrazit celou diskusi