Památník na Helštýně se dočká významné opravy

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Rozsáhlou revitalizací za téměř 1,2 milionu korun prochází v těchto dnech památník a jeho okolí na vrchu Helštýn. Serveru Zlin.cz to uvedl Jakub Mikuš z valašskomeziříčského Odbor školství, kultury a sportu s tím, že nově jej zde alespoň symbolicky doplní také půdorys barokního letohrádku Belveder.

Práce mají být hotovy nejpozději k 31. říjnu, poznamenal Jakub Mikuš. Valašskomeziříčská radnice plánovala revitalizaci památníku dlouhodobě. „V současné době zde již dodavatelská firma zahájila stavební práce, které spočívají mimo jiné v rozebrání podstavců před památníkem či oblepení znaku lva ochrannou páskou. Na tuto skutečnost nás již upozornili také všímaví občané, kteří chtěli podle nich nevzhlednou pásku sundat. Prosíme je, aby byli trpěliví a vydrželi do konce října, kdy mají být stavební práce dokončeny,“ uvedla Yvona Wojaczková, místostarostka Valašského Meziříčí.

Revitalizace, za kterou město zaplatí téměř 1,2 milionu korun z vlastního rozpočtu, bude mimo jiné obnášet předláždění ploch kolem památníku, instalaci trojice stožárů na vlajky, vybudování čtyř kamenných pilířů s kovovými mísami či osazení laviček a posezení se stolem. „Novinkou bude vyznačení půdorysu barokního letohrádku Belvedere kameny do plochy vedle památníku,“ doplnila místostarostka Wojaczková. Letohrádek, který vrchu dříve dominoval, zanikl v polovině 19. století. V roce 1948 byl pak na Helštýně vybudován památník dle návrhu architektů Josefa Místeckého a Jaroslava Hlaváče.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x