Evoluční cesta člověka je daleko složitější. Vědci našli v Etiopii 3,8 milionu let starou lebku

Vědecký tým v Etiopii našel téměř kompletní lebku předchůdce člověka, která je stará 3,8 milionu let. Zachovalá lebka pomohla vědcům lépe určit ostatní nalezené fosílie a díky tomu ukázat, že evoluční cesta člověka byla podstatně složitější, než jsme si původně mysleli, píše odborný časopis Nature.

Tento článek je více než rok starý.

Addis Abeba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědecký tým v Etiopii našel téměř kompletní lebku předchůdce člověka, která je stará 3,8 milionu let

Vědecký tým v Etiopii našel téměř kompletní lebku předchůdce člověka, která je stará 3,8 milionu let | Foto: Cleveland Museum of Natural Histor | Zdroj: Reuters

Zachovalou lebku patřící druhu vyhynulých lidoopů známých jako Australopithecus anamensis neboli australopiték turkanský žijící před 4,2 miliony lety, nalezl vědecký tým na severovýchodě Etiopie. Vědci se původně domnívali, že tento druh byl předchůdce druhu známějšího australopitéka afarského, které proslavil nález pozůstatků samice pojmenované Lucy v roce 1974.

Archeologové objevili v Peru jedno z největších rituálních pohřebišť. Našli v něm ostatky 227 dětí

Číst článek

Druh, ke kterému Lucy patřila, byl dlouhá léta mnoha vědci považovaný za ten, ze kterého se před 2,8 miliony let poprvé vyvinul rod Homo - ke kterému patří i člověk.

Lebka samce

Nová fosílie ale zdánlivě jednoduché vývojové linii, podle které se z australopitéka turkanského vyvinul australopiték afarský a z něj pak první zástupce člověka, rozporuje. Pomocí nově nalezené fosilie se totiž prokázalo, že jiný, dříve nalezený úlomek lebky ve skutečnosti patřil druhu Lucy, a zástupci obou druhů museli proto na území dnešní Etiopie žít bok po boku nejméně 100 000 let.

Nalezená lebka podle všeho patřila samci, jehož pozůstatky po smrti odnesla řeka a pohřbila je pod nánosem sedimentů, uvedl server CNN s odkazem na jednu z vědkyň, která se na nálezu spolupodílela. Australopiték žil poblíž velkého jezera v jinak suché oblasti. Měl výrazné lícní kosti a velký vystupující obličej, jako většina zástupců tohoto rodu. Mozkovna byla dlouhá a úzká.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme