Hlavní obsah

Nenávist na MS. Egypťan odmítl podat Izraelci ruku

Tokio/Praha

Dosti kontroverzní moment se odehrál na judistickém MS v japonském Tokiu, kde po souboji ve středečním semifinále odmítl podat poražený Egypťan Mohamed Abdelaal ruku izraelskému vítězi Sagi Mukimu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Izraelský judista Sagi Muki se raduje z titulu mistra světa.

Článek

Po duelu se oba soupeři uklonili, jak žádají pravidla juda, Egypťan však jen symbolicky a ihned se otočil a prchal pryč, aniž opětoval podanou ruku od Izraelce.

Muki, jenž se stal později po vítězství nad Belgičanem Matthiasem Casem mistrem světa, uvedl, že jej incident se soupeřem ze sousední, nicméně historicky znesvářené země hodně mrzí.

„Je mi to líto. Ale jsem rád, že sám jsem prezentoval tu nejkrásnější tvář Izraele," prohlásil světový šampion, který si při medailovém ceremoniálu hrdě zazpíval hymnu své domoviny.

Abdelaal není ale první Egypťan, který něco podobného provedl. Jeho krajan Islám Šahábí odmítl podat ruku Izraelci Ori Sassonovi na olympiádě v Riu.

Třeba při judistické Grand Prix ve Spojených arabských emirátech v roce 2017 odmítli organizátoři zahrát izraelskou hymnu po vítězství Tala Flickera. Ten si ji tak musel při dekorování vítězů zazpívat sám.

Reklama