OBRAZEM: Nové dialyzační středisko v Teplicích je nejmodernějším zařízením v síti
Pacient Václav Janeček s vedoucí sestrou Olgou Roučkovou. Foto: BB
Teplice

Teplice – V Teplicích bylo ve čtvrtek 29. srpna slavnostně otevřené nové dialyzační středisko. Zahájení provozu nejmodernějšího centra sítě koncernu B. Braun se zúčastnili představitelé společnosti, lékaři, zdravotnický personál, teplický primátor Hynek Hanza a další hosté. Podle vedoucího lékaře centra Vladimíra Vojance bude dialyzační středisko s nefrologickou ambulancí fungovat šest dní v týdnu. „Pracovat tu bude pět asistenčních lékařů a na provozu střediska se bude podílet více než třicítka dalších zaměstnanců,“ informoval Vojanec.

„Jsem rád, že slib společnosti Braun z letošního března o tom, že na začátku podzimu přestřihnou pásku nového centra, se splnil,“ prohlásil v rámci slavnostního otevření primátor Hynek Hanza. „Zastávám názor, že tam, kde se staví a vznikají nové věci, vzniká také budoucnost. Společnost B. Braun ve městě postavila něco, co není ani sportoviště ani nákupní centrum, ale úžasná služba pro občany.“

Ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum, Martin Kuncek, při zahájení poznamenal, že Teplice jsou jeho srdeční záležitost. „Máme 40 středisek v Čechách i na Slovensku. V Teplicích je nyní nejmodernější v celé síti.“ Kuncek poděkoval všem spolupracovníkům a také vedení města Teplice za vstřícný přístup. Vedoucí sestra Olga Roučková vzpomněla, že když v roce 1994 začínali, neměli dostatek personálu ani vybavení. „Zacvičovali jsme se v Německu, v Praze a měli trochu strach z první dialýzy. Důkazem, že se nám vše nakonec podařilo, je i náš první pacient pan Václav Janeček.“ Ten na slavnostním otevření střediska zdůraznil, že kvalitní péče prodlužuje pacientům život. Pochválil práci sester a jejich lidský přístup. „My jsme tu třikrát týdně po pěti hodinách. Když nefunguje vztah a důvěra mezi pacientem a sestrou, snižuje se i účinnost dialýzy.“

Součástí slavnostního otevření byla také oslava 25. výročí založení dialyzačního střediska v Teplicích. Při této příležitosti poděkoval jednatel společnosti B. Braun Avitum Petr Macoun Marii Studenovské, která byla dlouholetou primářkou střediska, dále vedoucí sestře Olze Roučkové, ekonomické referentce Libuši Hrubé a dalším pracovníkům.



Dialyzační centrum působí v Teplicích od roku 1994. Za tu dobu jím prošlo více než tisíc chronicky nemocných pacientů a zhruba stovka z nich podstoupila transplantaci ledviny. Teplické středisko má nyní 95 pacientů, kteří docházejí na pravidelnou dialýzu. Nefrologická ambulance eviduje přes 2,5 tisíce pacientů. V novém středisku jsou zavedené moderní technologie, které usnadňují práci sestrám i lékařům. Navíc splňují přísná ekologická kritéria. „Použitím nového systému přípravy roztoků minimalizujeme použití plastů a snižujeme tak uhlíkovou stopu objektu. Využíváme také odpadní vodu z reverzní osmózy pro užitkové účely celé budovy, například pro splachování toalet,“ vysvětlil Vladimír Vojanec.

Nové dialyzační středisko společnosti B. Braun Avitum bylo vybudované za 100 miliónů korun nedaleko teplické polikliniky na křižovatce ulic Libušina a Duchcovská. Centrum je vybavené inteligentními dialyzačními monitory poslední generace i unikátním zařízením pro přípravu dialyzačních roztoků a splňuje nejpřísnější světová kritéria. V jednopodlažní budově o ploše 950 metrů čtverečních je umístěno bezbariérové dialyzační středisko se zázemím pro zdravotníky, pacienty i administrativu. Dále nefrologická ambulance, interní ambulance a prostory pro technologie. Kapacita střediska je 32 lůžek. Připravena je i ordinace pro Nutriční ambulanci, která bude otevřena ještě tento rok. Středisko má také vlastní parkoviště.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru