Poznejte malebné Veselské pískovny a „českou Saharu“

Písečný přesyp u Vlkova, autor: chmee2, zdroj: wikipedia.org

Veselí nad Lužnicí je vskutku malebné jihočeské městečko, na soutoku řek Lužnice a Nežárky. Na náměstí T. G. Masaryka stojí několik historických domů. Na severní straně náměstí najdete renesanční radnici s barokní úpravou a renesanční, takzvaný Weisův dům s psaníčkovými sgrafity. Tento dům je sídlem Blatského muzea, které je součástí Husitského muzea v Táboře.

Reklama

V Blatském muzeu si můžete například prohlédnout národopisné expozice z Blat, sakrální umění, cechovní sbírky, ukázku bydlení na maloměstě v druhé polovině 19. století a ukázky palných i chladných zbraní. Je zde i pamětní síň Karla Weise (1862 – 1944), hudebního skladatele a sběratele jihočeských lidových písní. Západní stranu náměstí zdobí pozoruhodný dům se třemi renesančními štíty. Na návrší, nad městem, se vypíná kostel Povýšení sv. Kříže, původně gotická stavba ze 13. století s renesančním vstupním přístavkem. Ve městě stojí i zajímavá secesní budova sokolovny z počátku 20. století.

Veselské pískovny

Jen přibližně 2 km jižně od Veselí nad Lužnicí, po žluté turistické značce, se nacházejí Veselské pískovny. Lze zde dojet i autem a zaparkovat na parkovišti u Veselských pískoven. Toto parkoviště je taky výchozím bodem Naučné stezky Veselské pískovny. Naučná stezka je okružní, je dlouhá 7 km, má 14 zastavení a vede po rovině, takže ji mohou absolvovat i rodiny s odrostlejšími dětmi. Na stezce se seznámíte s přírodou v okolí pískovcových jezer, s historií krajiny a okolních obcí.

Písečný přesyp u Vlkova

Jednou ze zastávek naučné stezky je i chráněná lokalita, Písečný přesyp u Vlkova, nazývaný „českou Saharou“. Je to poušť malá, ale naše. Duny vátých písků vnikly z náplavů Lužnice a Nežárky. Písečný přesyp u Vlkova je více než 5 m vysoký, přibližně 80 m dlouhý a široký 60 m. Daří se zde vzácným suchomilným rostlinám a teplomilným druhům hmyzu. Na jeho nezpevněné plochy, tvořící písečné duny, je vstup z důvodu ochrany tohoto vzácného chráněného přírodního útvaru zakázán.

V letních měsících se taky můžete vykoupat v čisté, průhledné vodě jezer a pak odpočívat na písečných plážích. Zdejší pískovcová jezera patří k nejlepším přírodním koupalištím v naší zemi. Veselské pískovny, tu půvabnou krajinu s čistými pískovcovými jezery, písečnými plážemi a výjimečnou „ malou pouští“, stojí rozhodně za to navštívit a seznámit se s ní. Veselí nad Lužnicí je taky pravidelnou zastávkou vodáků i východiskem k výletům do překrásné krajiny rybníků, pískovcových jezer a borových lesů.

Reklama