Téma sexuálního obtěžování a zneužívání ve sportu už není v Česku tabu. Debatují o něm i učitelé tělocviku na akci TěloOlomouc

30. srpen 2019

Sexuální obtěžování a zneužívání v hodinách tělesné výchovy. To je jedno z témat akce TěloOlomouc, kterou pořádá v těchto dnech Fakulta tělesné kultury olomoucké Univerzity Palackého.

 

„Na základě fotografií jsem byl obviněn ze sexuálního obtěžování, nevhodných pohledů nebo chování,“ svěřil se mi s osobní zkušeností jeden z přítomných tělocvikářů.

A Jan dodává, že tělocvikáři-muži jsou v tomto směru ve větším riziku. „Řešilo se to s vedením školy, protože to bylo už skoro na trestný čin, ale nakonec se to nikam dál nepodávalo, vyřešilo se to ve škole. Muselo se to vysvětlit, dotyčná dostala patřičné kázeňské opatření. Bylo to velmi nepříjemné,“ přibližuje tělocvikář.

Vedle sedící tělocvikářka Ivana se ve své praxi se sexuálním obtěžováním či zneužíváním nesetkala. Podle ní to ale problém je a je dobře, že se o něm začíná otevřeně mluvit. Pravidla fyzického kontaktu si prý jasně se studenty stanoví na začátku školního roku. „Chlapce na začátku školního roku upozorním, že při hodině tělesné výchovy se jich budu dotýkat, protože t je vlastně moje práce. Musím jim třeba někam dopomoct, nebo chránit před úrazem,“ popisuje Ivana.

Na tento problém upozorňuje ve svých přednáškách také děkan olomoucké fakulty tělesné kultury a současně i sportovní psycholog Michal Šafář. „Pohybové předměty jsou prostě předměty, kdy se dostáváte do toho intimního prostoru člověka, tak se učíme vnímat signály, kdy tu hranici překračujeme,“ říká Šafář.

Statistiky nebo průzkumy na téma sexuálního obtěžování a zneužívání ve sportu v Česku zatím neexistují. Jana Janotová z Českého olympijského výboru ale má některá zahraniční data. „Z jedné britské studie vychází, že 29 procent sportovců čelilo nějakému obtěžování, z nich bylo 17 procent chlapců, mužů. V Dánsku se to týkalo studie, která byla vytvořena mezi studenty sportovních fakult, tam to bylo dokonce 25 procent,“ přibližuje Janotová. Přece jen pak našla jeden čtrnáct let starý výzkum týkající se i České republiky. „55 procent vrcholových sportovkyň zažilo sexuální obtěžování při sportovní činnosti a 44 výkonnostních sportovkyň,“ uzavírá Janotová.

Problematice sexuálního obtěžování a zneužívání ve sportu se chce Český olympijský výbor věnovat víc. Podle Jany Janotové se jí například od roku 2017 zabývá i nově zřízená funkce ombudsmana.

Spustit audio