30.08.2019 10:13

Novou sezonu v Národním divadle otevře slavnostní Zahajovací koncert k 30. výročí sametové revoluce

Opera Národního divadla pokračuje v tradici zahajovacích koncertů vyznačujících se speciální dramaturgickou koncepcí. Letošní leitmotiv výmluvně definuje podtitul Třicet let svobody: Hudba poroby, vzpoury a smíření. Ano, Národní divadlo ve čtvrtek 12. září od 19 hodin zahajovacím koncertem sezony 2019/20 uctí 30. výročí sametové revoluce.

V historické budově zazní úryvky a scény z Janáčkovy opery Z mrtvého domu, z Verdiho Nabucca, Beethovenova Fidelia, Giordanova Andrey Chéniera a Smetanových oper Dalibor a Libuše. Vyvrcholením koncertu bude provedení Dvořákovy kantáty Te Deum, která na konci roku 1989 provázela prezidentskou inauguraci Václava Havla, jednoho z největších symbolů sametové revoluce.

„Jsem velmi rád, že se zahajovací koncerty v Národním divadle staly vyhledávanou tradicí. Osobně si nedovedu představit, jak lépe sezonu formálně začít. Letos si navíc připomínáme 30. výročí sametové revoluce a naším koncertem se tak připojíme k celorepublikovým oslavám,“ potvrdil hudební ředitel Opery Národního divadla, dirigent Jaroslav Kyzlink, pod jehož taktovkou během slavnostního večera zahraje Orchestr Národního divadla.

Zahajovací koncert sezony 2019/20 k 30. výročí sametové revoluce přivede na jeviště Národního divadla výtečnou ruskou sopranistku Veroniku Dzhioevu, která pravidelně účinkuje v Evropě, USA i v Asii. Na naší první scéně hostuje v inscenaci Maškarní ples a s Orchestrem ND s velkým úspěchem zpívala Requiem v katedrále sv. Víta při benefičním koncertu pro svatovítské varhany. Další vítaný host s mezinárodním renomé, tenorista Aleš Briscein, vystoupí s árií Dalibora. Tuto stěžejní roli ve slavné Smetanově opeře v loňské sezoně v němčině nastudoval v Oper Frankfurt. V roli krále Vladislava v tuzemském uvedení Dalibora exceluje Svatopluk Sem, držitel Ceny Thálie, který rovněž nebude chybět na zahajovacím koncertě v Národním divadle. A stejně tak dlouholetý sólista Opery Národního divadla Jiří Sulženko a další vynikající sólisté spolu se Sborem Národního divadla.

Zahajovací koncert sezony 2019/20 k 30. výročí sametové revoluce, Národní divadlo, 12. září 2019, 19:00.

Program:
Leoš Janáček: Z mrtvého domu, předehra
Giuseppe Verdi: Nabucco, sbor „Va, pensiero, sulľali dorate“ a závěr 3. jednání
Ludwig van Beethoven: Fidelio, árie Florestana „Gott! Welch‘ Dunkel hier!”
Umberto Giordano: Andrea Chénier, árie Maddaleny „La mamma morta...“
Umberto Giordano: Andrea Chénier, árie Gerarda „Nemico della Patria ...“
Bedřich Smetana: Dalibor, árie Dalibora „Toť třetí noc, kterou mi naznačila ...“
Bedřich Smetana: Libuše, úvodní scéna 3. jednání
Antonín Dvořák: Te Deum

https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/14704?t=2019-09-12-19-00

Autor článku: Převzato z: https://www.narodni-divadlo.cz/