Ústecký kraj bude usilovat o litoměřickou nemocnici, rozhodne referendum

  12:28
Představenstvo Krajské zdravotní na dopoledním jednání rozhodlo, že se tato společnost vlastněná Ústeckým krajem bude ucházet o provozování litoměřické nemocnice. Nyní nemocnice patří městu Litoměřice, které se k jejímu provozování snaží získat ekonomicky silného partnera.

Litoměřice provoz nemocnice každoročně dotují deseti až dvaceti miliony korun. Nemocnice má personální problémy a potřebuje podle radních peníze na rozvoj.

„Zájem provozovat litoměřickou nemocnici, kterou spravuje společnost Nemocnice Litoměřice vlastněná městem Litoměřice, je ze strany Krajské zdravotní dlouhodobý,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Jiří Novák.

Fotogalerie

Představenstvo Krajské zdravotní už 30. března pověřilo Nováka a generálního ředitele Petra Fialu k tomu, aby vedli jednání o možnostech převodu akciové společnosti Nemocnice Litoměřice na Krajskou zdravotní.

„Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček v dopise členům Rady města Litoměřice deklaroval zájem Ústeckého kraje o převedení Nemocnice Litoměřice na Ústecký kraj, potažmo Krajskou zdravotní, již 23. ledna letošního roku. Dnešní rozhodnutí představenstva tak podtrhuje kontinuitu našeho postoje,“ dodal Novák.

Ve středu navštíví litoměřickou nemocnici ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který přijal pozvání starosty Litoměřic Ladislava Chlupáče.

„Nejprve se setká s vedením města a managementem zdravotnického zařízení a následně se zúčastní debaty se zaměstnanci a prohlédne si nemocnici,“ sdělila mluvčí Eva Břeňová.

Původně zvažované diskusní setkání s veřejností v Kulturním a konferenčním centru se 4. září neuskuteční.

„Veškeré kroky vedení města jsou totiž směřované k vyhlášení referenda, jehož prostřednictvím chce radnice zjistit postoj obyvatel Litoměřic k nemocnici,“ doplnila Břeňová s tím že otázkou referenda se budou zabývat zastupitelé na nejbližším jednání zastupitelstva města.

Partnera pro nemocnici Litoměřice hledají od toku 2016

Ekonomicky silného partnera pro nemocnici hledá radnice již od roku 2016. Loni spustila koncesní řízení, jehož výsledkem měl být 20letý pronájem nemocnice. Antimonopolní úřad ho ale kvůli procesnímu pochybení zrušil. Město proto začalo zvažovat prodej akcií špitálu.

S tím však řada zaměstnanců a obyvatel města nesouhlasila a vznikla i petice. Prvního května městem dokonce prošel protestní průvod. Po tlaku veřejnosti pak radní Litoměřic v květnu zastavili kroky k prodeji městské nemocnice soukromému majiteli a rozhodli se vyslyšet referendum.

Prvního května protestovalo proti prodeji akcií nemocnice několik stovek lidí:

1. května 2019

Autor: