Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rekonstrukce Thermalu vyjde na 580 milionů. Stát opraví i bazén, který bude provozovat soukromá firma

Česko

  13:25aktualizováno  15:20
KARLOVY VARY - Novým ředitele karlovarského hotelu Thermal bude Vladimír Novák. Nastoupí na začátku října. Bude mít na starosti i rekonstrukci hotelu a bazénu, který se má otevřít v červnu 2021. Rekonstrukce hotelu, jehož vlastníkem je stát, vyjde na 580 milionů korun. Bazén stát opraví za 110 milionů, ale provozovat ho bude soukromá společnost Saunia, řekla v pátek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Karlovarský komplex hotelu Thermal foto: ČTK

Na přípravě rekonstrukce hotelu se podle Schillerové podílejí památkáři z karlovarského magistrátu i památkový ústav v Lokti. „Snažíme se, aby ten hotel byl v maximální míře tak jako kdysi, měl stejnou barevnost, stejné chodby, podobné dveře. Ale nemůžeme vést nekonečné debaty o tom, jestli má být něco tak nebo jinak,“ řekla Schillerová.

Dosud byla v Thermalu, který není kulturní památkou, opravena kvůli havarijnímu stavu střecha nad kongresovou částí i požárem poničené balneocentrum. Vyhlášená je také zakázka na zateplení hotelu. Podle Schillerové plánovaná výstavba wellness centra u venkovního bazénu nebude balneocentru nijak konkurovat, protože jde o odlišné služby.

Prohlídka vzorových pokojů - představení plánu modernizace hotelu Thermal a...
Pohled na bazénový komplex Thermal z pokoje ve 14. patře hotelu - představení...

Budoucí ředitel hotelu Vladimír Novák řekl, že v současné době je Thermal živ z klientů ze Středního východu, Ruska, Německa a na čtvrtém místě jsou čeští klienti. Rád by se pokusil znovu přilákat více ruských klientů a ve spolupráci s bazénovým centrem i české, a to i rodiny s dětmi.

Zástupce společnosti Saunia Jan Holeček řekl, že studie rekonstrukce bazénu zatím počítá s jeho zachováním v původním půdorysu, tedy s délkou 49,7 metru. Zázemí má tvořit saunové a wellness centrum se dvěma gastroprovozy, přičemž jeden má sloužit jen návštěvníkům centra a druhý má být přístupný i veřejnosti zvenku.

Vizualizace rekonstrukce bazénového komplexu Thermal

Karlovarský hotel Thermal skončil v loňském roce ve ztrátě po zdanění téměř 9,7 milionu korun. V roce 2017 dosáhl zisku 4,4 milionu korun. Na výsledku hospodaření hotelu, který je ve vlastnictví státu a správě ministerstva financí, se podílely důsledky požáru, který v roce 2017 silně poškodil balneologickou část hotelu.

Podle anket mezi obyvateli města je hotel Thermal a venkovní bazén, který je už několik let mimo provoz, jedním z největších problémů města. Nepostradatelný je pro filmový festival, pro jehož potřeby byl také postaven.

Značné obavy z nadcházející rekonstrukce hotelu vyjádřila na začátku července vnoučata architektů Věry a Vladimíra Machoninových, podle jejichž návrhu byla budova ve stylu brutalismu v 70. letech postavena. Současný stav budovy označila za systematickou destrukci.

Ani páteční tisková konference potomky architektů Machoninových zcela nepřesvědčila. Ocenili deklarovanou snahu o zachování barev a materiálů, zároveň ale kritizovali to, že rekonstrukce hotelové části stále nemá architekta. „Nové fotografie vzorových pokojů potvrzují, že jejich návrh v ničem neodpovídá původním myšlenkám našich prarodičů,“ sdělili. Vadí jim také to, že ministerstvo financí nezveřejnilo vizualizace saunového provozu hotelu, kde se budou dít největší změny.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...