Nesmrtelná teta: Role Závisti byla psaná Jiřině Bohdalové na míru, film byl na svou dobu velmi nákladný

Velkou roli hrají dobře zvolené exteriéry a reály. Natáčelo se na zámcích Vranov nad Dyjí, Sychrov, Horšovský Týn a ve skanzenech v Kouřimi a na Veselém Kopci.
Zdroj: Youtube
Film Nesmrtelná teta vznikl na jeden z motivů klasické pohádky K. J. Erbena Rozum a Štěstí.Autor scénáře a zároveň režisér filmu Zdeněk Zelenka však tuto kouzelnou dvojici, která řeší neustále problém – kdo z nich je pro blaho lidí důležitější - obohatil o věčně aktuálního protihráče, o postavu Závisti.A právě ona, nesmrtelná teta Závist – ve skvělém podání J. Bohdalové, která za tuto roli právem získala jako ocenění Českého lva – je ve svých nekonečných přeměnách hlavní hrdinkou této pohádkového komedie. A každým svým činem dokazuje pravdu svých vlastních slov: „Štěstí pomine, Rozum se ztratí! To já, já jsem věčná!“+ 6 fotek+ 7 fotek

Nesmrtelná teta je česká celovečerní filmová pohádka scenáristy a režiséra Zdeňka Zelenky z roku 1993, kterou režisér napsal na jeden z motivů pohádky Rozum a Štěstí Karla Jaromíra Erbena. Jiřina Bohdalová, které byla Závist psaná na míru, obdržela za hlavní roli v tomto filmu Českého lva.

Petra Járková
Petra Járková 30. 08. 2019 16:00

Nesmrtelná teta Závist

Temperamentní situační pohádková komedie o vesnickém chasníkovi Matějovi, který náhle pobral rozum a rozhodl se usilovat o ruku princezny Pavlínky, jejíž otec právě o rozum přišel. Než ji získá, musí svést nejednu šarvátku s "nesmrtelnou tetou" Závistí, která spřádá své nekalé záměry a ovládne téměř všechny na zámku.

Rozum a Štěstí

Za přátelské pomoci Rozumu a Štěstí spěje pohádka ke šťastné svatbě a k rozuzlení zašmodrchaného klubka zápletek, při němž i Rozum přijde o rozum.

Role na míru

Nejnákladnější český film té doby je natočen na profesionální úrovni, oslní bohatou výpravou a zaujme skvělým hereckým výkonem především Jiřiny Bohdalové. Jí byla role Závisti ušita přímo na míru.

Závěrečná píseň

Závěrečnou píseň „A pohádky je konec“ nazpívala Lucie Bílá a Kamil Střihavka.

Místa natáčení

Natáčelo se na zámku ve Vranově nad Dyjí, Kopicově statku v Českém ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn nebo Sychrov.

Nejnákladnější pohádka té doby

Pohádka stála tehdy 45 milionů korun, což na tehdejší dobu bylo nejvíc v českém filmu.

Obrovská návštěvnost i výdělek

Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč.

NA SNÍMKY Z FILMU NESMRTELNÁ TETA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články