Sedmá etapa Vuelty byla velmi náročná a konečně si to o vítězství rozdali favorité celkového pořadí. Docela dlouho trvalo vytvoření velkého úniku. Nakonec se v první skupině ocitli Jelle Wallays (Lotto Soudal), Tomasz Marczynski (Lotto Soudal), Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step), Sergio Henao (UAE Emirates), Stéphane Rossetto (Cofidis), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo), Michael Storer (Sunweb), Sebastian Henao (Ineos) a Cyril Barthe (Euskadi - Murias). 

Lídr závodu Dylan Teuns (Bahrain Merida) byl po etapě strávené v úniku unavený a odpadl z pelotonu ještě před nájezdem do posledního kopce. Stejně jako druhý David de la Cruz (Ineos). 

Nejdéle to vepředu vydrželi Gilbert a Sergio Henao, ale i oni byli na začátku cílového stoupání dostiženi. Nejdříve v pelotonu pracoval Movistar a poté Astana a uprchlíci neměli šanci na úspěch. Tempo do kopce v hlavním poli rozjel celek Jumbo - Visma, ale 3,2 kilometru před cílem poprvé zaútočil Nairo Quintana (Movistar) a udrželi se ho jen Alejandro Valverde (Movistar), Miguel Angel Lopez (Astana) a Primož Roglič (Jumbo - Visma). 

Quintana ve velmi prudkém kopci s dvacetiprocentními úseky nastoupil několikrát. Nakrátko utrhl Valverdeho a Lopeze, ale Roglič se držel a Kolumbijec proto zvolnil. Čtveřice se spolu udržela až do posledních desítek metrů. Valverde si najel do čela a použil svou výbušnost k vítězství v etapě a zisku 10 bonifikačních sekund. Roglič dojel ve stejném čase. Lopez s Quintanou ztratili 6 sekund. 

Nejlepším ze zbytku byl Rafal Majka (BORA - hansgrohe), na pátém místě ztratil 42 sekundy, šestý Ion Izagirre (Astana) zaostal o 48 sekund a Tadej Pogačar a Fabio Aru (oba UAE Emirates) dojeli s odstupem 51 sekundy. 

Lopez potřetí v červeném dresu 

Miguel Angel lopez se tak potřetí oblékl do červeného dresu lídra celkového pořadí, ale jeho náskok na hlavní soupeře se snížil. Druhý Roglič ztrácí jen 6 sekund. Valverde se posunul na třetí místo se ztrátou 16 sekund a Quintana je čtvrtý, 27 sekund za Lopezem. To jsou jediní čtyři závodníci s reálnou šancí na celkové vítězství. 

Ostatní ztrácejí mnohem více času. Rafal Majka má 1:58, Tadej Pogačar při svém debutu na Grand Tour drží fantastickou šestou příčku s odstupem 2:36. A za ním rozdíly ještě rostou. Fabio Aru se dostal do první desítky a ztrácí 3:36. 

Převlékal se i zelený dres. Nairo Quintana se vrátil do vedení, před Sama Bennetta (BORA - hansgrohe) se dostal i druhý Roglič, ale rozdíly jsou malé. Lopez drží bílý dres, který v sobotní etapě poveze Pogačar. Nejlepším vrchařem je stále Angel Madrazo (Burgos - BH) s 33 body, ale Sergio Henao se po dnešním úniku přiblížil, má 17 bodů. Nejlepším týmem je nadále Movistar.