Do Šárky vyrazí Mozartův svůdník, pod širým nebem vystoupí operní hvězdy

  18:16
V amfiteátru Divoké Šárky v neděli zazní tóny vážné hudby při 15. ročníku Opery v Šárce. Vůbec poprvé se na tomto místě divákům představí dílo zahraničního autora. Na programu je Mozartův Don Giovanni. Pěvecké hvězdy už tradičně doprovodí orchestr a sbor Národního divadla.

ilustrační snímek | foto: Operavsarce.cz

„Už jsme téměř vyčerpali repertoár českých oper, které máme k dispozici ze spolupráce s operou Národního divadla,“ vysvětluje změnu Renée Nachtigallová, jež představení pod širým nebem společně s Janou Divišovou každoročně režíruje. 

„Ale hlavně je to výročí a to jsme se rozhodli oslavit symbolicky operou, která je světová, ale byla napsána pro Pražany,“ dodává režisérka Nachtigallová.

V roli titulní postavy vystoupí barytonista Národního divadla Martin Bárta. 

„Operní produkce v Šárce mají vždy díky své autenticitě a naprosto výjimečné divácké kulise zvláštní punc a neopakovatelnou atmosféru,“ říká pěvec. „Vždyť kdy a kde máte možnost účinkovat před dvanácti či čtrnácti tisíci diváky,“ pochvaluje si Bárta.

Jak se dostat k amfiteátru

Do přírodního divadla v Šárce se lidé dostanou pouze pěšky. Vyjít mohou od stanice metra A Nádraží Veleslavín nebo od stanice tramvaje v Divoké Šárce, kde svou jízdu končí linka číslo 20. Chůze pak zabere 20 až 30 minut. K amfiteátru povede vyznačená trasa. Jen lidem s pohybovým omezením až na místo pomůže mikrobus, který bude jezdit od tenisových kurtů na Aritmě. Ten poprvé vyjede v 11.30 hodin. Pořadatelé doporučují, aby lidé přišli včas, pokud chtějí místo s dobrým výhledem. Akci každý rok navštíví  tisíce diváků. 

Jednu z hlavních ženských rolí ztvární sopranistka Jana Sibera. „V Šárce vystupuji každý rok, ve venkovním prostředí se tak už cítím jako doma. Představím se v krásné roli Donny Anny, publikum i atmosféra jsou tu vždy naprosto ojedinělé,“ těší se Sibera.

Při inscenacích musejí režisérky počítat s přírodou. „Ta nám pomáhá, nechává divákovi prostor pro fantazii. Díky tomu si může sám dotvořit náznaky kulis, které tam jsou,“ říká Nachtigallová. 

„Nemáme klasické kulisy, máme například nábytek, který znázorňuje nějakou místnost. V Giovanniho případě tedy hřbitov, jenž v této opeře hraje velkou roli,“ vysvětluje. Venkovní prostředí svádí k ležérnějšímu oblečení. „Tyto produkce nejsou svázány s žádnými konvencemi. Každý může přijít, v čem chce, může stát, sedět nebo ležet,“ tvrdí Martin Bárta. 

„Lidé se necítí tolik svázáni sametovým křeslem. Mohou s sebou vzít i děti,“ láká Nachtigallová.

Právě na nejmenší bude na místě čekat doprovodný program. Na stanovištích dostanou tvarovací balonky, budou si moci vyzkoušet malování na obličej nebo kvízy. K dispozici bude i tematický fotokoutek. Žízeň a hlad návštěvníci zaženou u stánků s občerstvením. 

Diváci budou mít v neděli od 14 hodin možnost vyslechnout Dona Giovanniho v italském originále. Libreta v češtině budou k dispozici jak na místě, tak na webových stránkách Opery v Šárce. Přijít může každý, vstupné se neplatí.

Renée Nachtigallová a Jana Divišová režírují tamní vystoupení od roku 2005. Představení pod širým nebem ale nejsou výdobytkem současnosti. Amfiteátr v rezervaci existuje od roku 1913.

Autor: