Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Musím dělat rychlé kroky

    Na Ministerstvu kultury ČR končí po nástupu ministra Lubomíra Zaorálka politický náměstek Alois Mačák. Úřad v páteční tiskové zprávě informoval, že po dohodě se Zaorálkem opustí ministerstvo na konci října. Zaorálek současně odvolal tiskovou mluvčí Marthu Häckl. Řízením tiskového oddělení byl dočasně pověřen Jan Chmelíček.

    Nostický palác na Malé Straně v Praze, sídlo Ministerstva kultury ČR. Foto Wiki

    Už v prvním týdnu zjišťuji, že někteří lidé nefungují a že musím dělat některé rychlé kroky, řekl Zaorálek v rozhovoru pro Blesk.cz (zde). Ohledně bývalé mluvčí uvedl, že v posledních hodinách došlo k tak vážným profesionálním pochybením, že se rozhodl odvolat ji z funkce. Häckl v reakci na to uvedla, že odvolání se mohlo uskutečnit lidsky slušným způsobem a nebylo třeba hledat falešné záminky.

    Zaorálkův předchůdce Antonín Staněk (ČSSD) uvedl, že svůj tým pokládal za profesionální a podle něho odvedl hodně tvrdé práce. Obměnu chápu, ale mohlo se to dělat otevřeně a bez hledání záminek jako v případě tiskové mluvčí, reagoval na situaci Staněk, který ale také připomněl, že personální změny jsou právem každého ministra.

    PhDr. Alois Mačák, MBA. Foto archiv MK

    Alois Mačák v roce 2013 složil rigorózní zkoušku na Univerzitě Palackého v Olomouci a od té doby se věnuje andragogice a pracovněprávním vztahům. Dlouhodobě je aktivní v regionální politice. Působil jako místostarosta Prostějova, byl zvolen do zastupitelstva Olomouckého kraje a v roce 2008 se stal náměstkem hejtmana. V září 2015 na veškeré funkce ve vedení kraje rezignoval kvůli nejasnostem ohledně více než milionového daru od několika firem (více zde). Záležitost prověřovala policie, případný trestný čin se neprokázal. Pozornost nedávno vzbudily Mačákovy básnické texty s erotickým nádechem. Na Ministerstvu kultury ČR působil od poloviny července 2018. Do funkce jej přivedl ministr kultury Staněk, který si od něj sliboval pomoc v jednáních s tripartitou.

    Martha Häckl. Foto archiv MK

    Martha Häckl nastoupila na Ministerstvo kultury letos 25. února. Nahradila Bohumila Šípa, který byl od počátku roku vedením tiskového odboru pověřen dočasně. Každý ministr má právo zvolit si svůj tým. Je naprosto běžné a pochopitelné, že noví ministři si do úřadu přivedou nové kolegy, šéf komunikace často bývá jedním z prvních, a změna na mojí pozici se proto dala očekávat, sdělila Häckl.

    Lubomír Zaorálek v dnešním rozhovoru pro deník Blesk.cz. Foto Karel Kopáč

    Zaorálek se v rozhovoru pro Blesk.cz pozastavil nad fungováním ministerstva, některé jeho způsoby označil za naprosto nepřijatelné. Způsob rozhodování a transparentnost toho, co se tam děje, přináší velké problémy… Tempo práce a jak se vyřizují některé věci, mě trochu vyděsilo, uvedl.

    Staněk reagoval, že konkrétně neví, co má nový ministr na mysli. Nicméně i pro mě osobně byly po zkušenostech z magistrátu nemalým překvapením poměry na ministerstvu, zejména v oblasti dotací na živou kulturu. Ne nadarmo na to poukazuje poslední zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, dodal.

    /Z více veřejných zdrojů – především z webu MK , Blesk.cz a i-Dnes – převzal a pro i-DN upravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 30. srpna 2019

    Komentáře k článku: Musím dělat rychlé kroky

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,