Na Mistrovství Česka zvítězili ve střelbě s přehledem lounští vojáci v záloze


„Do střehu, pánové!“ Takhle asi začínaly souboje Dumasových tří mušketýrů s kardinálovými gardisty. Na vojenské pěchotní střelnici Plešivec v sobotu 24. srpna 2019 začínaly souboje z útočné pušky 16 tříčlenných družstev, které se konaly jako Mistrovství ČR v dané střelecké disciplíně, vojensky stručně: „K boji!“

A pak už jen padaly rány ze samopalu Sa.58 s cílem zasáhnout, resp. položit terčů více a dříve než soupeř. Při omezeném počtu nábojů, dálkách od 200 do 300 m ke svým deseti padacím terčům a se zbraní poskytnutou armádou to v prvním kole vůbec nebylo jednoduché. Avšak v každém dalším kole, jak si střelci „osahali“ armádní osmapadesátky, se výsledky lepšily a brzo začaly vítězům padat všechny terče a rychlost plnění úlohy rostla. Do celkového hodnocení se počítaly body za každý zasažený terč a tak i výsledek 10:9 měl pro poraženého střelce cenu.

Zvítězilo družstvo Lounské oblasti SVZ ČR KVZ Louny 1 ve složení Luděk Dvořák, Jiří Černý a Jiří Kellner, druzí byli vojáci KVZ Praha Pavel Beran, Dimitrij Hálkov a Vladimír Hauer, bronz za třetí místo si odváželi Zdeněk Bazoni, Jaroslav Kučera a Jan Urban z KVZ Karlovy Vary 2.

Po nechtěné pauze se tak svým V. ročníkem obnovila tradice spolupráce Svazu vojáků v záloze ČR a Armády České republiky při pořádání této atraktivní sportovní soutěže. Je to přesný příklad, jak může společně Armáda ČR a zájmový spolek zapojit občany do přípravy k obraně státu v míru mimo výkon branné povinnosti.

Akci zpestřila návštěva dělostřelců z Jinců, kteří v rámci taktického cvičení navštívili naší soutěž. Na závěr patří velké poděkování všem příslušníkům Armády ČR, kteří se na organizaci soutěže podíleli, zejména řediteli KVV Plzeň plk. gšt. Ing. M. Sklenářovi, řediteli KVV K. Vary  plk. gšt. Ing. J. Kořínkovi a kapitánovi K. Königovi z Plzně, který všech sto dvacet soubojů na palebné čáře odvelel. V závěrečném slově ředitel soutěže Ing. Sklenář, kromě pozitivního hodnocení kázně a dodržování pravidel bezpečnosti všemi účastníky, označil tuto střeleckou soutěž jako zajímavou branně-sportovní aktivitu výrazně využitelnou při obraně státu, stejně jako při výcviku Aktivních záloh Armády ČR. Proto se již nyní můžeme těšit na VI. ročník!


(dh, Sdružení sportovních svazů, SportovniListy.,cz, foto: od pořadatelů)