Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sesadí někdo USA z trůnu? O zlato se hlásí Antetokounmpo i Srbové s Jokerem

Dominance Američanů už nudí, myslí si někteří basketbaloví fanoušci. A proto je tu několik hladových národních týmů, které čekají na to, až vystřídají USA na trůnu. Držitel posledních tři olympijských zlat a dvou světových titulů se zdá zranitelný. Největší adepti na finále mistrovství světa v Číně Řekové s Janisem Antetokounmpem a Srbové s Nikolou Jokičem zavětřili. Přímé přenosy všech 92 zápasů vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Hvězdy MS Srb Nikola Jokič a Řek Janis Antetokounmpo
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Li Bo

Řecko: S největší hvězdou turnaje útok na zlato?

Nejzvučnější jméno "Světového poháru" nehledejte v americkém výběru. Je jím totiž úřadující MVP uplynulé sezony NBA Janis Antetokounmpo z Milwaukee Bucks. Pouze tento hráč stačí k tomu, aby byli Řekové pasováni do role vážného adepta na zlato.

"Ve zkráceném čtyřicetiminutovém utkání, oproti o osm minut delšímu duelu v NBA, může Janis hrát klidně celou dobu. Může dát padesát bodů, dvacet doskoků. Toho se Američané bojí, protože klíčové zápasy rozhodují ti nejlepší hráči. Věřím, že Řekové mohou dojít do finále se Srby. Asi by to byla příjemná změna pro všechny," říká v podcastu webu ctsport.cz Jakub Eichler z PR oddělení České basketbalové federace.

Basketbal fokus podcast: Preview MS 2019

Proč je tento tým favoritem turnaje? Janise, pokud si na chvíli odpočine na lavičce, může totiž zastoupit jeho starší bratr a budoucí spoluhráč u celku Bucks Thanasis. Hru bude jistě řídit třicetiletý rodák z Floridy, zkušený rozehrávač Nick Calathes, sílu pod košem prodá Georgios Printezis z Olympiakosu.

Jak chutná ultimativní souboj o zlato, řecký basketbal už ví. V roce 2006 porazilo Řecko právě USA v semifinále mistrovství světa (101:95) a poté podlehlo Španělům. Mimo jiné uzmulo i bronz na evropském šampionátu o tři roky později.

Antetokounmpovy kousky z minulé sezony v NBA:

Srbsko: The Joker s režisérem Teodošičem mohou ukončit dobu stříbrnou

Před pěti lety ve finále MS dostali od Američanů lekci a prohráli rozdílem 38 bodů. Možná už před letošním turnajem se dá odhadnout, že podobným stylem by nyní tento duel neskončil. V té době totiž Srbové neměli Nikolu Jokiče. Na olympiádě v Riu de Janeiro už ano a bylo z toho další stříbro. O rok později pak opět druhá příčka na mistrovství Evropy.

S aktéry posledního finále MS ve Španělsku utvořila hvězda Denveru Nuggets obávaného protivníka a dalšího z adeptů na světové zlato. Srbové se pyšní širokým a kvalitním kádrem. Z Jokiče se stala superstar s průměrem 20,1 bodu na zápas v základní části, 10,8 doskoku a 7,3 asistence na utkání.

Nejlepší akce z dílny Nikoly Jokiče v minulé sezoně NBA:

K podkošové personě přezdívané "The Joker" si připočítejme v týmu kouče Aleksandara Djordjeviče duo ze Sacramenta Bogdan Bogdanovič a Nemanja Bjelica. Hru svého národního týmu bude řídit rozehrávač Miloš Teodosič za Los Angeles Clippers. Na pivotu Srbové disponují v Číně známým Miroslavem Raduljicou a Bobanem Marjanovičem.

"Žádného z top týmů se nebojíme. Všechny soupeře respektujeme, ale zároveň jsme si vědomi naší síly a jsme ambiciózní," prohlásil 212 centimetrů vysoký "obr" z Philadelphie a srbský miláček Marjanovič, který si mimo jiné zahrál ve snímku John Wick 3, který šel nedávno do kin.

Španělsko: Bratrská dvojice Gasolů roztržena, La Roja míří ale opět vysoko

I mladší z Gasolů Marc už ví, jaké to je vyhrát prsten pro vítěze NBA. Devětatřicetiletý Pau kvůli léčbě únavové zlomeniny na levé noze absentuje. O pět let mladší Marc, šampion nejprestižnější ligy světa s Torontem Raptors, však Španěly povede do boje o medaili.

Pro rodáka z Barcelony Marca Gasola to bude dle jeho slov zřejmě jedna z posledních akcí v národním týmu. Doma už má ve vitríně vzpomínku na světový triumf z roku 2006, dvě olympijská stříbra z Pekingu a Londýna, také zlato a bronz z posledních dvou ME.

Finálové výkony, kterými Marc Gasol pomohl k zisku Larry O'Brien Trophy:

"Blížím se ke konci mé reprezentační kariéry, ale motivaci mám stále stejnou od doby, co jsem začal hrát za národní tým. Užívám si momenty po boku kluků, jak tréninky, tak zápasy. Chci pomoct k další medaili," hlásí Gasol.

Je jistě významnou postavou, ale nesmí se zapomenout na mozek španělské hry Rickyho Rubia. Rozehrávač Utahu odehrál 68 zápasů s průměrem 6,1 asistence na utkání. Servíroval skvělé pasy třeba Francouzovi Rudy Gobertovi, ale o Francouzích ještě o pár řádků níže.

Litva: Pod košem dřímá síla, z perimetru taky umí

Na posledních dvou světových šampionátech udělali semifinále, v roce 2010 z toho byl bronz. S Litevci se musí vždy počítat jako s nepříjemným protivníkem. Za zmínku stojí podkošový hráč Indiany Pacers Domantas Sabonis, který ve statistikách NBA skončil v první dvacítce co se týká průměru doskoků na utkání - 9,3.

Schopnosti má po kom dědit. Domantas je totiž syn legendárního Litevce Arvydase Sabonise, který válel dlouhá léta v Portlandu. Pod obroučkou mu výrazně pomůže Jonas Valančiunas z Memphisu Grizzlies. Celkově mají Litevci v týmu pět mužů, kteří se účastnili i posledního MS, sehranost tedy může hrát roli.

Top deset Sabonisových akcí v základní části NBA:

Svěřence kouče Dainiuse Adomaitise totiž čeká skupina H, na turnaji zvaná jako "skupina smrti". Utkají se v ní s nepříjemnou Kanadou, Senegalem a Austrálií. Pozitivní je, že s jedním z favoritů šampionátu v přípravě český tým odehrál vyrovnané utkání a padl těsně 79:82.

"Byla to nejlepší obrana za celou přípravu. Hráli jsme v ní opravdu srdcem. Dokázali jsme pokrývat důležité prostory. Hráli jsme proti týmu, který je silný pod košem, ale má i dobré střelce. I tak jsme to zvládli," chválil své hráče kouč českého výběru Ronen Ginzburg.

Francie: Mladý tým, který si věří, v čele s Gobertem

Držitel bronzu z posledního MS je připraven zase bojovat minimálně o semifinále. Z týmu nejvíce vyčnívá Rudy Gobert. Opora Utahu doskočila v průměru na zápas 12,9 míče. Posunulo ho to v základní části na skvělou čtvrtou příčku v této statistice. 

Sebevědomí mu nechybí ani před turnajem v Číně. "Chceme zlato. Máme tým schopný uhrát velké věci. Je jedno, proti komu nastoupíme, musíme být ale připraveni na sto procent," velí sedmadvacetiletý pivot a skvělý atlet.

Ale asi se nemá čeho bát, že ano? Pořád tu totiž jsou střelci, kteří mu vytvoří podporu. Evan Fournier z Orlanda, talentovaný rozehrávač Frank Ntilikina z New Yorku Knicks, zkušenosti dodá i Nicolas Batum z Charlotte.

Austrálie: Bez Simmonse, zato s rozjetým Millsem a skalpem USA

Neradno podceňovat Australany. Možná přesně to se "povedlo" Američanům a v přípravě jim podlehli 94:98, po 78 zápasech tak ukončili svou neporazitelnost. Austrálie je také součástí skupiny s Litvou, pokud z ní však postoupí, může potrápit kohokoliv.

Rozehrávač San Antonia Patty Mills vyjádřil touhu bojovat se svým týmem o medaili. Na něm bude stát hra zvláště poté, co se z turnaje omluvil Ben Simmons, který zažil povedenou sezonu ve Philadelphii. Upřednostnil přípravu se 76ers po vytouženém prodloužení kontraktu. Jména jako Joe Ingles, Matthew Dellavedova a bývalý pivot NBA Andrew Bogut stojí za sledování.

Zdroj
ČT sport, slamonline.com, olympicchannel.com, fiba.com, nba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články