Liga výjimečných. Movistar válí, López vede, ale Roglič drží skvělé karty

  9:57
V autonomní oblasti Valencie existuje zrádné a ďábelské čtyřkilometrové stoupání, které španělská Vuelta objevila až v roce 2016. Tehdy zde jednu z titulních rolí sehrál český cyklista Leopold König. V pátek se sem závod vrátil, aby nabídl souboj Velké čtyřky tohoto ročníku.
Alejandro Valverde uniká v sedmé etapě Vuelty, za jeho zády dře Primož Roglič.

Alejandro Valverde uniká v sedmé etapě Vuelty, za jeho zády dře Primož Roglič. | foto: Profimedia.cz

Alto Mas de la Costa a Vuelta v roce 2016.

Leopold König se drápe na vrchol stoupání, které nikdy předtím v itineráři nefigurovalo. Nad obcí Llucena, nazývanou Horskou perlou, vyjíždí po brutálních rampách a rozbité silnici, hnán tisíci fanoušků.

Už setřásl Itala Daria Catalda z Astany. Už se dokázal zbavit i Nizozemce Roberto Gesinka, vítěze královské etapy na Aubisque, kterého se obával.

Jenže... z někdejších souputníků v úniku před ním stále zbývá jeden muž.

Matthias Frank. Švýcarský cyklista týmu IAM.

Pouhých deset metrů je dělí. König má dostatek sil. Kdyby se cíl nacházel jen o kousek výš, než kde skutečně je, zvládl by to a lapil by Švýcara.

Cíl je však už tady a teď.

Frank protíná pásku a jásá. V Königově tváři se naopak zrcadlí nekonečné moře zklamání. „Já to tak prokalkuloval,“ vyčiní si. „Pořád jsem si hlídal jen Gesinka. Myslel jsem, že Frank to své tempo nevydrží. A on to vydržel. Chyba. Velká chyba. Moje chyba. Selhal jsem.“

Nemá v tu chvíli smysl připomínat mu, že právě skončil druhý v etapě na závodě Grand Tour, že jen jednou v životě byl na třítýdenním podniku v etapě výš, že opět prokázal, jakou formu si do Španělska přivezl.

„Možná jsem na sebe přísný, ale dneska jsem měl vyhrát,“ poví König. I týmový kolega Chris Froome ho chválí, jak dobře zajel, jenže český cyklista trvá na svém. „Měl jsem zaútočit 500 metrů před cílem, ne až 300. Proč jen jsem to neudělal. Nedal jsem do toho tu divočinu, ten poslední instinkt.“

Pouhé tři roky uběhly od těchto události, a přesto... Jak dávno se to zdá. Leopold König je celé ty tři roky v podstatě mimo hru, s poněkud záhadným onemocněním. A Matthias Frank už závodí v barvách týmu AG2R v jehož dresu prožil letos nepříliš výraznou Tour. Od triumfu v 17. etapě Vuelty 2016 na žádné další vítězství nedosáhl.

Tak tedy změna scény. Vuelta v roce 2019. Llucena i Alto Mas de la Costa se vracejí do itineráře.

Čtyřkilometrový výšlap až na vrchol stoupání, je všechno možné, jen ne krásný. Stačí si přečíst nápis, který kdosi nastříkal na silnici: „Aquí empieza el infierno.“

„Tady začíná peklo.“

Jde o typický vueltovský kopec, tudíž extrémně strmý, s úzkou silnicí pochybné kvality, kde je asfalt místy nahrazen jen betonem. Průměrný sklon stoupání činí 12,5 procenta, ale rampy tu mají i 22 a 25 procent. 

Tentokrát tu nepůjde o souboj jezdců z úniku. Movistar nastolil předtím takové tempo, aby únik neměl šanci. Na úpatí stoupání jsou nekompromisně pohlceni poslední dva z uprchlíků, Philippe Gilbert a Sergio Henao.

Na první prudké rampě chvíli diktuje tempo Jumbo v čele se Seppem Kussem, stačí pár desítek metrů a pole jezdců pro celkovou klasifikaci se zásadně mění, drolí, natahuje, už i Fabio Aru ztrácí.

A pak to přijde: velká show největších favoritů této Vuelty.

Tři kilometry před vrcholem útočí a akceleruje Nairo Quintana. Záhy zůstanou vepředu jen čtyři.

Liga výjimečných.

Nairo QuintanaAlejandro Valverde z Movistaru, Primož Roglič z Jumba-Visma, Miguel Ángel López z Astany.

Před startem etapy Quintana říkal: „Začínám si připadat unavený. Tvrdá příprava na Tour i samotná Tour se na mě podepsaly.“ Teď to není ani trochu poznat. Tvrdě pracuje na čele skupiny, zatímco za ní narůstá ztráta Majky, Chavese, Pogačara a dalších.

Zdá se, že není pochyb, kteří muži budou největšími kandidáty na titul z letošního ročníku Vuelty. Ano, právě tito čtyři. Na Alto Mas de la Costa jsou jednoznačně lepší než zbytek už tak pády zdecimované sestavy jezdců pro celkovou klasifikaci.

Juanma Garate, sportovní ředitel týmu Education First, absolvoval v životě více než 30 závodů Grand Tour, ale nyní říká: „Ještě nikdy jsem nezažil Grand Tour, kde by došlo k tak jasné selekci favoritů už tak brzy během závodu. Tohle je jeden z nejtvrdších prvních týdnů, co kdy byly.“

Ještě 2 200 metrů do cíle. Quintana znovu zrychluje. Valverde má na konci skupinky problémy a na chvilku mírně ztrácí. „Jen jsem si jel své tempo,“ prohlásí později.

Každopádně Quintana v tuto chvíli dočasně ubere na tempu. Zase je kvarteto pohromadě. Jestliže jsme mnohokrát v minulosti poněkud udiveně kroutili hlavou nad taktikou Movistaru a jeho mnoha lídrů, toto není takový den.

Valverde po etapě vysvětlí, jakou strategii si nachystali. Quintana se měl  zkraje stoupání pokusit očesat zbytek pole, zatímco on sám bude v pozadí vyčkávat na finiš - a pokud se Kolumbijci nepodaří osamoceně ujet ostatním, bude se Valverde snažit vyhrát mocným závěrečným nástupem.

Už se k němu schyluje. Chvíli se taktizuje, vyčkávají. Kdo to zkusí? Snad Roglič? Ještě jednou potáhne v prudké pasáži špici Quintana. Mezi skalami a strží se blíží k cíli. A 600 metrů před cílem se Valverde v duhovém dresu vysouvá ze čtvrté pozice ve skupině na vedoucí.

Muž v dresu mistra světa nastupuje, Roglič ho na 17procentní pasáži stíhá. Naopak López a Quintana zaostávají.

„Nebylo to pro mě ideální stoupání,“ poví López. „Tak jsem se jen snažil zůstat s největšími favority. Andorra mi bude v neděli sedět víc.“

Marné je závěrečné Rogličovo vzepětí. Valverde slaví 128. profesionální vítězství kariéry, páté v sezoně 2019, dvanácté v kariéře na Vueltě.

Roglič je druhý, o šest sekund za nimi jsou tu López a Quintana, pak dlouho nic, až se 42sekundovou ztrátou Rafal Majka.

TŘETÁ A ČTVRTÝ MUŽ ETAPY. Miguel Ángel Lopéz a Nairo Quintana.

Valverde jde za Quintanou, osobně mu chce poděkovat za odvedenou práci. „Eres Grande!“ říká Kolumbijci. Udělal jsi to skvěle.

A on také.

„Jak je možné, že pořád vyhrávám, když je mi skoro čtyřicet? Překvapuji sám sebe,“ tvrdí Valverde reportérům. „A viděli jste dnes Naira? Byl fantastický! Stále máme pro celkovou klasifikaci dvě karty.“

Roglič je pravým opakem euforického Valverdeho a jako obvykle má i po etapě nepříliš čitelný výraz hráče pokeru, když vykládá: „Byla to tvrdá etapa, s opravdu velmi tvrdým stoupáním na konci. Valverde předvedl úžasný výkon, ale náš tým taky odvedl perfektní práci. Můžeme být šťastni.“

Též pohled do celkové klasifikace po 7. etapě naznačuje, že z Vuelty se stává závod čtyř silných mužů. López je zpět v červeném trikotu, vedoucí kvarteto dělí pouze 28 sekund a za nimi je před pátým Majkou mezera zvící 1:31 minuty. Šestý Tadej Pogačar ztrácí ještě o půl minuty víc.

„Roglič je teď ze všech nejnebezpečnější,“ říká Valverde. „Jezdí do kopců velmi dobře a v časovce je nejlepší. Vyhrát bude pro nás komplikované.“

Poté, co Jumbo přišlo o Stevena Kruijswijka, mají Movistar a Astana papírově silnější týmy, ovšem moc dobře si uvědomují, že i tak vede cesta k triumfu na Vueltě přes slovinského lídra nizozemské stáje.

„V Pau si může Roglič v úterní časovce najet pořádný náskok,“ říká Eusebio Unzue, šéf Movistaru. „Musíme si počkat, co v úterý předvede. Může v ní získat i minutu a půl. Radši bychom, aby to bylo míň.“

Šestatřicet kilometrů na technické trati kolem Pau má Slovinci mimořádně svědčit. Potřebují na něj čas najíždět jinde. Jen kdyby to šlo...

V horách bude mít Roglič k ruce Kusse, který se zatím jevil velmi dobře. Díky němu by se měl dočkat týmové podpory, jaké se mu na Giru od tehdy rozloženého Jumba nedostávalo.

„Primož je tu, aby vyhrál,“ říká Addy Engels, sportovní ředitel týmu. „Časovka bude jeho výhoda. A ta spousta hor na Vueltě? My ji nevidíme jako problém.“

López se do nich vyloženě těší.

„Nebojím se Rogliče, ani nikoho jiného. Mám skvělý tým a jsem ve výborné formě,“ říká lídr Astany. „Přijde ještě dost horských etap, ve kterých se urodí velké rozdíly.“

Ještě dřív, než dojde na časovku, je v neděli čeká 94kilometrové pyrenejské dějství s pěti andorrskými vrcholy a čtvrtým horským dojezdem.

„Dnešní etapa byla víc valverdovská, víc explozivní,“ poukazuje v pátečním večeru López. „Až Andorra budou opravdové hory, pro jezdce s velkou vytrvalostí, s dlouhými, tvrdými stoupáními a žádným časem na oddych mezi nimi. Andorra ke mně byla v minulosti vždy milá. Doufám, že to tak zůstane.“

Když se naopak Roglič i v Andoře s nejlepšími udrží, bude mít slovinský muž s pokerovou tváří skvělé karty do partie ve zbytku závodu.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Budějovický blokař Sedláček: Ega stranou, musíme tahat za jeden provaz

25. dubna 2024  8:05

Českobudějovičtí volejbalisté už mohli slavit extraligový titul, ale v úterý v Praze v hale Lvů...

Basketbalisté Miami uspěli v Bostonu i díky rekordním třiadvaceti trojkám

25. dubna 2024  7:58

Basketbalisté Miami zvítězili v Bostonu 111:101 a srovnali v osmifinále play off NBA na 1:1 na...

První velká výhra odškrtnutá. A teď jen ukecat trenéra, smála se Bejlek

25. dubna 2024  7:58

Madrid (Od naší zpravodajky) Během zápasu několikrát naštvaně praštila raketou, i přes slibné vedení ztratila první set. Pak se...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...