<

PREVIEW: Třetí rok projektu Dukla. Bude pro Litoměřice nejlepší?

Foto: Vojtěch Cermánek, hclitomerice.cz

Litoměřice jsou opět vážným kandidátem na postup do play off. Jejich tým je mixem mladých talentů, kteří jsou zapojení do projektu Dukla, a kvalitních zkušených hokejistů v čele s finským SUPERduem.

Řeč je o Markusi Korkiakoskim a nové posile Kristianu Kangasovi. „Pro mladé hráče je to dobrá škola. Setkají se s jiným stylem hokeje, jinou školou a navíc musí při komunikaci překonávat jazykovou bariéru, což jim do budoucna může pomoct," uvedl o finských posilách předseda klubu Daniel Sadil.

Trenéři Stadionu si pak cení, že oproti předešlému ročníku dorazili mládežničtí reprezentanti do Litoměřic už na suchou přípravu. Tým je tedy pohromadě delší dobu, což je vždy ku prospěchu věci. Loni se skládal na poslední chvíli a bylo to znát.

Svazem podporovaný projekt Dukla jde do třetí sezony. A mohla by být nejúspěšnější: letos totiž budou v Litoměřicích sbírat zkušenosti obzvlášť nadaní hokejisté jako Otakar Šik, Přemysl Svoboda či Vojtěch Střondala.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 8. místo

Osobnost týmu – Aleš Pavlas

Když si bývalý přerovský útočník Milan Procházka po jednom z loňských zápasů udělal fotku s kamarádem Alešem Pavlasem, na Instagram k tomu připojil tyhle hashtagy: #dric #nepustikosticku #rafan #vybornyspoluhrac #neprijemnyprotihrac. Co víc ještě potřebujete slyšet? :)

Foto: Vojtěch Cermánek, hclitomerice.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (10/15): Tomáš Král v minulosti netajil choutky vrátit se za hranice, teď se ale usadil v Litoměřicích. Svědčilo mu, že po delší době dělal jedničku a pořádně si zachytal. Podával slušné výkony a přispěl k vydařené sezoně Stadionu. Dá se očekávat, že opět odchytá okolo 35 až 40 utkání. 

Obránci (9/15): Aleš Pavlas má na týmovou hru mimořádný vliv. Je nesmlouvavý v defenzivě a v útočné třetině skvěle rozehrává. Životní sezonu má za sebou Patrik Marcel, který se vymanil z kolonky defenzivního beka. Jeho přínos už nespočívá pouze v důrazu a agresivitě – základní část zakončil s devíti góly. Nečekaně produktivní byl i Jan Strejček. Čtvrtým zkušeným bekem na soupisce je Jiří Jebavý. Spolehlivý defenzivní zadák ale bude až do listopadu kvůli zranění mimo hru. Stadion proto sháněl (nebo stále ještě shání) náhradu. Hovořilo se třeba o Jiřím Gulovi, zkušený bek ale zamířil na testy do Krakova. Zbytek obrany už tvoří mladíci zapojení do projektu Dukla: třeba František Klejna už má ale se seniorským hokejem dost zkušeností. Jan Mlčák pak patří k nejperspektivnějším hráčům svého ročníku.

Útočníci (10/15): Markus Korkiakoski loni vytvořil prvoligový rekord v počtu bodů získaných cizincem. Tenhle tah vyšel Litoměřicím neskutečně. A ještě větším majstrštykem je, že produktivního centra udržely i pro tuto sezonu. Největší letní posilou je pak jeho krajan Kristian Kangas, který měl ve druhé nejvyšší finské soutěži podobné statistiky, jaké kdysi míval právě Korkiakoski. S finským duem by mohl vytvořit první formaci Martin Kadlec, který loni patřil k nejproduktivnějším útočníkům v přepočtu na ice time. Ve 44 zápasech základní části se blýskl 54 body. Na téhle lajně, pokud se opravdu sejdou v jednom útoku, to bude hodně stát. A právě tohle trio je hlavním důvodem, proč by se Stadion mohl vměstnat mezi osmičku nejlepších týmů už po třiceti kolech. A to je vzhledem k novému formátu Chance ligy hodně důležité. O produktivitu se bude starat i Daniel Voženílek, který v Litoměřicích zaznamenal úžasný progres a stal se rozdílovým hráčem. Zajímavé bude sledovat, zda se po rozpačité sezoně vrátí do pohody veterán Peter Jánský. Vedle zkušených hráčů může zazářit třeba mladíček Otakar Šik. Spoustu gólů pak může dát Vojtěch Střondala a jedním z adeptů na objev sezony je Přemysl Svoboda. Prestižní akce s mládežnickými reprezentacemi za sebou mají Vojtěch Kropáček s Dominikem Sklenářem, kteří by zase mohli udělat výkonnostní skok.

Ostatní (7/10): Hlavním úkolem litoměřického klubu je vychovávat hráče pro reprezentaci, to má ale i stinné stránky. Pokud na šampionát odjedou třeba Vojtěch Střondala s Otakarem Šikem, pro ofenzivu to bude citelná ztráta. V době, kdy začne příprava na domácí mistrovství světa, už ale bude u konce první část sezony. Takže o klíčové boje, které rozhodnou, zda se Litoměřice podívají do elitní osmičky, by zmínění hráči neměli přijít.

CELKEM: 36/55.

Soupiska 

Brankáři: Adam Beran, Tomáš Král.

Obránci: Jiří Jebavý, František Klejna, Miroslav Kukla, Patrik Marcel, Aleš Pavlas, Radek Procházka, Jan Strejček, Jan Mlčák, Tomáš Dajčar.

Útočníci: Dominik Arnošt, Ondřej Damašek, Jan Grim, Peter Jánský, Martin Kadlec, Kristian Kangas, Markus Korkiakoski, Dominik Sklenář, Přemysl Svoboda, Otakar Šik, Martin Štohanzl, Daniel Voženílek, Vojtěch Kropáček, David Vitouch, Kamil Hajšman, Jaroslav Dvořák.

Změny v kádru

Příchody: Adam Beran (G, Klatovy), Jan Mlčák (O, jun. Kometa), Radek Procházka (O, Kadaň), Jan Strejček (O, Litvínov), Tomáš Dajčar (O, jun. Olomouc), Miroslav Kukla (O, jun. Hradce Králové), Kristian Kangas (Ú, Hermes, FIN2), Dominik Arnošt (Ú, jun. Sparta), Jan Grim (Ú, jun. Ml. Boleslav), Kamil Hajšman (Ú, Grästorps, SWE4), Vojtěch Střondala (Ú, Třebíč), David Vitouch (Ú, jun. Sparta).

Odchody: Martin Michajlov (G, Slavia Praha), Daniel Dvořák (G, Prostějov), Ondřej Smetana (O, Ústí nad Labem), Jan Dluhoš (O, Poruba), Michael Gaspar (O, Hradec Králové), Ondřej Buchtela (O, Benátky n/J), Dominik Málek (O, Ústí nad Labem), David Merta (Ú, Ústí nad Labem), Vadim Ščegolkov (Ú, ?), Martin Havelka (Ú, Litvínov), Jiří Průžek (Ú, Benátky n/J), Filip Jirásek (Ú, ?), Petr Eret (Ú, ?), Filip Helt (Ú, Litvínov), Jakub Pour (Ú, Plzeň), Michal Machač (Ú, Kadaň).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Kristian Kangas
Korkiakoski loni potřeboval čas, aby se adaptoval. A pak se rozjel... Podobné to může být i u Kangase. Očekává se, že bude rozdílovým hráčem. Jeho čísla z druhé nejvyšší finské soutěže jsou totiž skvělá. 

Foto: Vojtěch Cermánek, hclitomerice.cz

Citelný odchod – Jan Kloz
Kloz patří k absolutní ligové špičce, i proto ho v létě ulovil ambiciózní Motor. Litoměřice doufají, že jeho přínos nahradí Kangas, ale to samozřejmě nebude lehký úkol.

Koho sledovat? Jan Strejček
Strejček má za sebou průlomový ročník: ve 29 zápasech za Litoměřice se blýskl 16 body (4+12) a na závěr sezony si ho vytáhl Litvínov. Nyní by měl Strejček v Litoměřicích odehrát celou sezonu. Bude mít opět tak skvělé statistiky? 

Mohl by zazářit – Přemysl Svoboda
Jeho statistiky z uplynulé sezony stojí za pozornost. Nejprve čísla z litvínovské juniorky: 32 zápasů a 55 bodů. Dobré, ne? V deseti duelech naskočil i za áčko Vervy (3+4) a objevil se také v Chance lize (14 utkání, 3+5). Co ukáže letos?

Talent – Otakar Šik
Možná by se vešel i do základní sestavy Karlových Varů, jeho pozice by ale nebyla taková, jakou by před domácím mistrovstvím světa potřeboval. Je totiž vážným uchazečem o nominaci.

Trenéři – David Bruk a Daniel Tvrzník
Litoměřice pod Davidem Brukem ukončily dvouleté čekání na postup do play off. Ve čtvrtfinále pak předvedly parádní sérii s Jihlavou, Brukova premiéra na střídačce mužského týmu tedy skončila úspěchem.

Foto: Vojtěch Cermánek, hclitomerice.cz

Přípravné zápasy
Litoměřice 2:4 Litvínov
Litoměřice 8:2 Ústí nad Labem
Chomutov 3:2 Litoměřice
Sokolov 4:2 Litoměřice
Ústí nad Labem 1:4 Litoměřice
Litoměřice 4:3 Chomutov
Litoměřice 4:1 Lausitzer F. (DEL2)
5. září – Litoměřice vs. Sokolov

Chronologická umístění
2012/2013 – 10. místo
2013/2014 – 7. místo
2014/2015 – 10. místo
2015/2016 – 10. místo
2016/2017 – 11. místo
2017/2018 – 11. místo
2018/2019 – 8. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz