PREVIEW: Útok při starém, ale nová obrana. Vrátí se Litvínov do play off?

Foto: Matyáš Rjabi, hcverva.cz

Litvínov vstoupí do nové sezony s takřka nezměněným útokem, pokračují i stárnoucí (leč stále parádně hrající) ikony Viktor Hübl, František Lukeš a Michal Trávníček.

„Na Viktorovi je stále vidět, že ho hokej baví. V jeho letech je to úžasné," smeká trenér Jiří Šlégr.

Zato obrana prošla velkou obměnou: přišly čtyři (staro)nové tváře. „Karel Kubát, Adam Jánošík a Jiří Říha můžou hrát přesilovky. A David Štich to na ledě bude brousit," popisuje Šlégr, který kromě pozice hlavního trenéra zastává i post klubového předsedy.

„Je tam trošku nový vítr, máme nový realizační tým. Což jsem já uvítal nejvíc. Takže chuť do hokeje a nasazení je obrovské," hlásí hvězdný útočník Jakub Petružálek.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 10. místo

Osobnost týmu – Viktor Hübl

Do Litvínova se sice loni vrátili slavní odchovanci Jakub Petružálek s Lukášem Kašparem, produktivita Vervy ale byla stále hodně závislá na Hüblovi a jeho parťákovi Františku Lukešovi. Hübl v srpnu oslavil 41. narozeniny, pořád by měl být ale hodně platný: ukazuje to i v přípravě, kde sbírá spoustu bodů.

Foto: Matyáš Rjabi, hcverva.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (10/15): Jaroslav Janus splnil to, co se od něj po jeho návratu z Liberce čekalo. Ujal se pozice jedničky a základní část zakončil se solidní 91,35% úspěšností zákroků. Objevil se i ve slovenském nároďáku. Jeho novým parťákem bude David Honzík, který má za sebou rozpačitou sezonu, během dřívějšího angažmá v Karlových Varech ale ukázal, že v extralize může chytat.

Obránci (9/15): Zatímco litvínovský útok se vůbec nezměnil, obrana ano. A zdá se, že k lepšímu. Zásadní je návrat Karla Kubáta z KHL. V nejlepší evropské lize loni působil i Adam Jánošík. Slovenský reprezentant si v přípravě vede znamenitě: v osmi zápasech dal tři góly a na šesti brankách se podílel asistencí. Naopak oslnivá čísla zatím v přípravě nemá Jiří Říha, který přichází s renomé obrovské hvězdy Chance ligy. Výbornou posilou je David Štich, který už se zbavil pověsti o nezkrotitelném bouřlivákovi a kromě svého důrazu je užitečný i při mnoha jiných aspektech hry. Litvínov doufá ve výkonnostní vzestup Lukáše Doudery, někdejšího mládežnického reprezentanta. V podobný, jaký loni udělal Jan Ščotka, jemuž odchod z Pardubic prospěl a v Litvínově se blýskl 24 body (9+15). Kvalitní sedmičku beků pak uzavírá Marek Baránek.

Útočníci (9/15): Už zase. Už zase bude největší litvínovskou předností souhra Viktora Hübla s Františkem Lukešem. Hübla čeká dvanáctá sezona za Vervu: přičemž jen jednou se v základní části nedostal přes třicet bodů. Bylo to loni. Naznačuje to ústup ze slávy? Spíš ne: i letos bude stát útok na něm, dokazují to i výborná čísla z přípravy. Lukeš je o něco mladší a v uplynulé sezoně byl nejproduktivnějším hráčem týmu. Víc gólů se čeká od Jakuba Petružálka, který se v základní části zastavil na čísle osm. Větší potenciál má i Juraj Mikúš. Tahounem druhé formace bude mistr světa Lukáš Kašpar. Tahle pětice útočníků má mimořádné kvality. Jak to ale bude v dalších útocích? Obětavým lídrem je kapitán Michal Trávníček. Na dvacet bodů může zaútočit Martin Hanzl a velký progres udělal Lukáš Válek, se 14 góly nejlepší střelec Vervy v uplynulé sezoně. O rozruch na ledě a o dobrou práci v oslabení se postará Martin Havelka, zkušenosti pak dodá František Gerhát. Nastupující generaci zastupuje Jan Myšák. Bude hrát zase vedle Hübla a Lukeše?

Ostatní (6/10): Litvínovské jádro stárne, klub by se měl tedy pomalu připravovat na éru bez Hübla, Trávníčka a Lukeše. Šlégr tentokrát coby hlavní kouč nebude jen dočasným řešením – dovede tým se dvěma špičkovými útočnými formacemi do play off?

CELKEM: 34/55.

Soupiska 

Brankáři: David Honzík, Jaroslav Janus, Martin Pejsar.

Obránci: Ondřej Baláž, Marek Baránek, Lukáš Doudera, Adam Jánošík, Karel Kubát, Jiří Říha, Jan Ščotka, David Šesták, David Štich.

Útočníci: Dan Bartoš, Jan Bečvář, David Drašar, František Gerhát, Martin Hanzl, Martin Havelka, Filip Helt, Viktor Hübl, Josef Jícha, Ondřej Jurčík, Lukáš Kašpar, František Lukeš, Juraj Mikúš, Jan Myšák, Jakub Petružálek, Přemysl Svoboda, Michal Trávníček, Lukáš Válek, Pavel Zygmunt.

Změny v kádru

Příchody: David Honzík (G, Jihlava), Adam Jánošík (O, Slovan Bratislava, KHL), Karel Kubát (O, Vladivostok, KHL), Jiří Říha (O, Kladno), David Štich (O, Chomutov), Pawel Zygmunt (Ú, Krakov, POL), Jan Bečvář (Ú, Sokolov).

Odchody: Michael Petrásek (G, Přerov), Roman Graborenko (O, Liberec), Sébastien Piché (O, Pardubice), Jan Strejček (O, Litoměřice), Jakub Březák (O, Prostějov), Jiří Hunkes (O, ?), Ladislav Romančík (O, Kladno), Marek Trončinský (O, ?),  David Tůma (Ú, Vsetín).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Karel Kubát
Tvořivý bek si loni splnil sen a zahrál si prestižní KHL. Nevedl si špatně: v Chabarovsku získal za 47 zápasů 14 bodů a v podprůměrném týmu si udržel slušnou hodnotu +/-. Teď je ale zpátky v Litvínově.

Foto: Matyáš Rjabi, hcverva.cz

Citelný odchod – Roman Graborenko
Litvínov si může výskat. Během okurkové sezony neztratil ani jednoho hráče, jehož odchod by byl citelný. S Graborenkovým odchodem se Verva vyrovná, její současná obrana dokonce vypadá lépe než loni. 

Koho sledovat? Jiří Říha
V Chance lize – v dresu Jihlavy a Kladna – předváděl neskutečné věci a u obou týmů byl jedním z hlavních strůjců postupu. Mezi obránci navíc drží prvoligové rekordy v počtu gólů a bodů. Jenže není to ten typ hráče, který o patro níž řádí, ale extraliga mu prostě nesedí? Litvínovská štace napoví.

Mohl by zazářit – Lukáš Doudera
V létě dostal pozvánku na reprezentační kemp a v přípravě s Litvínovem sbírá body. Opravdu už je čas, aby zazářil. V dorosteneckém věku se mu předpovídala velká budoucnost, jeho vývoj ale zatím neprobíhá tak rychle. Stále je mu ovšem teprve 21 let.

Talent – Jan Myšák
Očekává se, že bude na příštím draftu zvolen hned v prvním kole a jako první z Čechů. Za sebou už má první extraligovou sezonu (37 utkání, 8+8), takže teď ze získaných zkušeností může těžit a udělat další výkonnostní skok.

Trenéři – Jiří Šlégr, Radim Skuhrovec a Jindřich Kotrla
Loňská sázka na Milana Razýma, který měl za sebou slušné sezony ve Slavii, nevyšla a mužstvo provizorně převzal předseda klubu Jiří Šlégr. V létě se spekulovalo třeba o Vladimíru Růžičkovi, Šlégr ale nakonec zůstává jako hlavní kouč.

Foto: Matyáš Rjabi, hcverva.cz

Přípravné zápasy
Spartak Moskva (KHL) 2:1 Litvínov
Litvínov 5:4pr. Kladno
Litoměřice 2:4 Litvínov
Kladno 2:5 Litvínov
Litvínov 3:4pr. Mladá Boleslav
Mladá Boleslav 4:3 Litvínov
Litvínov 3:4 Vladivostok (KHL)
Litvínov 4:5 Krefeld (DEL)
Litvínov 4:3 Landshut (DEL2)
5. září – Litvínov vs. Ústí nad Labem

Chronologická umístění
2012/2013 – 6. místo
2013/2014 – 11. místo
2014/2015 – 1. místo
2015/2016 – 13. místo
2016/2017 – 7. místo
2017/2018 – 14. místo
2018/2019 – 11. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz