Západočeská galerie zve na přednášku BRANCUSI - socha Zbyňka Sekala

Zářijový díl cyklu JEDNO DÍLO / JEDEN SVĚT, ve kterém Západočeská galerie představuje veřejnosti významné exponáty ve svých sbírkách, se zaměří na dílo ve sbírce plastiky: Zbyněk Sekal, Brancusi, 2. pol. 80. let.  Přednáška se koná ve středu 4. září ve  výstavní síni Masné krámy. Dílo bude ve střední lodi vystaveno od 10 do 18 hodin, v 17 hodin se koná přednáška kurátora Petra Jindry.

Zbyněk Sekal (1923, Praha – 1998, Vídeň) je umělcem evropského významu. Po emigraci v roce 1969 působil rok v Německu a od roku 1970 do své smrti v Rakousku. Je zastoupen ve významných zahraničních a českých sbírkových institucích. Jeho tvorba je nezaměnitelná, mimořádně inovativní, vyznačuje se nebývalou soustředěností a hloubkou.

Dílo Brâncuși z 2. poloviny 80. let (dřevo, 68 x 31,8 x 24 cm) patří k souboru děl nazývaných „schránky", které představují jedinečný autorský typ sochařského objektu pojímaného jako mikroarchitektura vybudovaná kolem významového jádra. Jedná se o schránku, jež má v rámci série těchto děl specifický rys: jejím jádrem je nalezený objekt odkazující k slavné soše Constantina Brâncușiho Nekonečný sloup.

Turistickelisty.cz informovala Eva Reitspiesová, Public Relations, Západočeská galerie v Plzni, příspěvková organizace


(lh,turistickelisty.cz,foto ZČG)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...