Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Posledních 24 hodin života Lady Diany: Co se stalo minutu po minutě, než zemřela

+ Dalších 8 fotografií
Dnes je tomu 22 let, co tragicky v Paříži zemřela princezna Diana. Její údajně opilý řidič nezvládl jízdu, během které se snažili ujet před zvídavými paparazzi. Její milenec Dodi al-Fayed a řidič Henri Paul byli mrtví hned po nehodě. Diana ještě pár hodin žila, ale doktorům se nepodařilo ji zachránit. Zůstala uvězněná pod autem, které jí rozdrtilo hrudník. Srdce se jí nárazem přesunulo z levé strany na pravou a měla rozříznutou plicní tepnu. Několik hodin po nehodě lékaři konstatovali její smrt. Co se stalo předtím?

9:30 - Princezna Diana a Dodi al-Fayed snídají na jachtě Jonikal v Sardinii.

12:00 - Milenci se z jachty přesouvají na místní letiště Olbia.

13:34 - Odlétají soukromým letadlem do Paříže Zdroj z letiště informuje francouzské novináře, kteří jsou v pohotovosti.

15:20 - Letadlo přistává v Paříži na letišti Le Bourget. Pár vyzvedává řidič Philippe Dourneau. Mezitím přilétá další soukromé letadlo, kde je šéf ochranky pařížského hotelu Ritz a Dianin pozdější řidič Henri Paul. To má zmást novináře, aby se Diana a Dodi dostali nepozorováni do sídla Windsor.

16:35 - Pár se ubytovává v hotelu Ritz v nejluxusnějším apartmá Diana jde ke kadeřníkovi a vybírá dárky pro prince Harryho k narozeninám.

19:00 - Milenci jsou na cestě do Dodiho luxusního bytu.

21:30 - Diana a Dodi chtějí na romantickou večeři a rezervují si stůl v restauraci Chez Benoit. Na místě ale zjistí, že v okolí už číhají fotografové, a vracejí se zpátky do Ritzu, kde mají soukromí.

21:50 - Kvůli zájmu novinářů se nemůžou najíst v místní restauraci a jídlo si nechají odnést do svého apartmánu

22:07 - Do hotelu se vrací šéf ochranky Henri Paul, kterému měla skončit pro ten den služba a tráví čas v lobby baru. Lady Di a Dodi ho později osloví, zdali je může ještě po večeři v bezpečí odvézt do Dodiho bytu blízko Champs-Élysées. Henri Paul souhlasí.

00:17 - Lady Di s Dodim končí večeři a zadním východem utíkají do přistaveného auta. Před hotelem čeká mercedes, kterým původně přijeli. Vstoupí do něj dvě ukryté postavy a auto odjíždí. Opět má jenom zmást fotografy a pravý pár ujíždí od zadního vchodu hotelu. Několik paparazzi se ale nenechalo oklamat a rychle začnou pronásledovat správné auto.

00:20 - Pravá Diana s Dodim vyjíždějí od hotelu Ritz.

00:23 - Auto se dostává do osudného tunelu de l'Alma. Rychlostní limit je 80 km/h, Henri jede až 110. Mercedes naráží do bílého fiatu, přetočí se a narazí do zdi. Dodi al-Fayed i Paul jsou na místě mrtví.

00:26 - K autu přiběhne doktor, který byl svědkem nehody a projížděl ve svém autě okolo. Začíná okamžitě s první pomocí a volá záchranku.

00:28 - 00:30 - Do tunelu přijíždí policie a okamžitě zatýká fotografy.

00:32 - Na místo doráží sanitka. Fotografové nepřestávají fotit detaily nehody.

00:54 - Francouzské zpravodajské agentury informují o tom, že Diana má vážná zranění a že během nehody zemřel minimálně jeden další člověk.

01:25 - Lady Dianu se konečně daří dostat zpod auta a je převážena do nemocnice. Mezitím už prodělala jeden infarkt.

01:55 - Ambulance s Lady Di zastavuje na pět minut, lékaři jí vpichují adrenalin.

02:06 - Diana se konečně dostává do nemocnice Dvě hodiny trvá otevřená masáž srdce, kterou prodělává.

03:23 - První zprávy v médiích jsou opatrné. Diana prý utrpěla pouze otřes mozku, má zlomenou paži a stehenní kost.

03:47 - Princ Charles telefonuje ostatním členům královské rodiny a informuje je o nehodě Diany. Tiskový mluvčí agentury Reuters se nechce vyjadřovat. "Víme o této strašné nehodě, ale zatím očekáváme další detaily."

04:00 - Princezna Diana je lékaři oficiálně prohlášena za mrtvou.

04:59 - Nemocnice svolává tiskovou konferenci. Oficiální příčina úmrtí: Srdeční zástava. Tou dobou o její smrti informují už všechny zpravodajské agentury světa.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy