QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Začátek školy je tady! Jak naučit děti bezpečně se pohybovat v provozu?

01.09.2019 10:06

Z prázdnin jsou ještě plné zážitků a na ulicích pak dávají méně pozor! Ano, řeč je o dětech, kterým už v pondělí začíná škola. Poučte své děti, než vyrazí... Jak na to, radí policisté.

foto-qap-cz (12)

Konec prázdnin přináší změnu hlavně pro děti.

"Po dvou měsících se vracejí zpět do školních lavic a především na začátku školního roku může chvíli trvat, než se aklimatizují. Z prázdnin se vracejí plni zážitků, myšlenkami ještě na prázdninách. Aby školáci absolvovali cestu do školy i z ní bezpečně, je prioritou nás všech," uvádí tisková policejní mluvčí Markéta Fialová.

Policisté připravují každoročně během prvních dnů školy bezpečnostní akce. "Během prvního zářijového týdne bude probíhat celorepubliková dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Jejím cílem je působit na chodce, především pak na jednu z nejohroženějších skupin, což jsou děti. V tomto týdnu zvýší policisté dohled u základních škol, kde budou chodce upozorňovat na správné a bezpečné přecházení vozovky a v maximální míře působit na řidiče vozidel," dodává Markéta Fialová.

Na závěr pár zásad bezpečného přecházení vozovky:

  • Pokud dítě bude chodit ze školy a zpět samo, najděte mu nejbezpečnější cestu, kterou s ním celou několikrát projděte a upozorněte na možná rizika.
  • Platí pravidlo, že nejkratší cesta nemusí být ta nejbezpečnější, prioritně volte tu cestu, kde jsou semafory nebo vyznačené přechody pro chodce, podchody nebo nadchody.
  • Upozorněte dítě na pravidlo bezpečného rozhlédnutí, 3x se rozhlédni – vždy vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi nejkratší trasou.
  • Přecházení musí být rychlé, nikdy by však dítě nemělo vbíhat před jedoucí vozidla. Je důležité celou dobu sledovat dopravu kolem sebe.
  • Připomeňte svému dítěti, jak je nebezpečné sledovat místo dopravní situace svůj mobilní přístroj, případně mít na uších sluchátka či na hlavě kapuci.
  • Upozorněte své dítě, že oproti motorizovaným účastníkům silničního provozu je velmi zranitelné.
  • Pokud své dítě vezete do školy autem, dohlédněte, aby bylo vždy řádně připoutané a vystupovalo či nastupovalo pouze na straně chodníku.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24