Říká se, že se Diana Spencerová stala obětí novinářů. Ti ji totiž neustále naháněli, nejenom během jejího nepříliš šťastného manželství s princem Charlesem (70), ale také po jejich rozvodu. Předtím, než její život tragicky vyhasl, trávila čas se svým tehdejším milencem Dodim Al-Fayedem (†42). Ještě v sobotu dopoledne si užívala idylickou dovolenou na Sardinii, později se ale tyhle dvě zamilované hrdličky přesunuly do Francie. Letěly Dodiho soukromým tryskáčem. V Paříži hodlala Diana s Dodim strávit pouhý den, poté jejich cesta měla pokračovat do Londýna.

Diana tehdy uskutečnila svůj poslední telefonát se svými syny. Princi Williamovi (38) tehdy bylo 15, princi Harrymu (34) 12 let, a zrovna si hráli se svými příbuznými, a tak se s maminkou nechtěli moc vybavovat. Nejprve s Dianou mluvil starší William. Prý si na to, co mu maminka řekla, moc dobře vzpomíná, ale přesná slova si chtěl nechat pro sebe. Svěřil se ale, že ho stále mrzí, jak krátký telefonát byl. „Harry a já jsme měli hrozně naspěch a už jsme chtěli říct ‚ahoj‘, ‚uvidíme se později‘ a ‚my už musíme jít‘… Kdybych věděl, co se stane, nebyl bych tak lhostejný. Ale ten telefonát mi v mysli opravdu hodně utkvěl,“ přiznal po letech William. Stejně tak to cítí i Harry. „Kdybych věděl, že je to naposledy, co mluvím se svou matkou, chtěl bych jí toho tolik říct… Když se teď na to dívám zpětně, je to neuvěřitelně těžké,“ přiznal pro britský magazín Daily Mail.

Na 22:00 měli rezervaci v restauraci Chez Benoit, pronásledovala je však skupinka patnácti fotografů na skútrech, a tak se rozhodli naprosto nečekaně změnit plány. Vydali se na večeři do hotelu Ritz. Jejich poslední večeři v životě… Zatímco si Lady Di poručila k jídlu lososa se zeleninou a chřestovou omeletou, zástupce šéfa bezpečnosti Henri Paul (†41) mezitím popíjel na baru. Měl ten den totiž volno. O něco později ho však Al-Fayed požádal, aby je z hotelu odvezl. Před hotelem totiž postávaly desítky novinářů, Dianiných fanoušků a jiných čumilů, a oni se jim chtěli vyhnout. Narychlo si sehnali mercedes, zatímco jejich range rover poslali z hotelu napřed jakožto „volavku“ v naději, že odláká fotografy.

Krátce před půl jednou v noci vjel notně opilý Paul (podle koronera měl údajně v krvi 1,75 promile) do tunelu u Almského mostu, na úseku, kde je povolená rychlost padesát, jel prý rychlostí téměř dvojnásobnou a přesně v 0:23 narazil do sloupu. Posádka vozu neměla, až na bodyguarda Trevora Reese-Jonese (49), zapnuté bezpečnostní pásy a mercedes, ve kterém slavná dvojice jela, byl navíc v havarijním stavu. Jako první jsou na místě paparazzi, vzápětí kolem místa nehody náhodou projíždí lékař Frederic Mailliez a dává první pomoc. Dodi a Paul jsou ale na místě mrtví. Zatímco na místo přijíždějí sanitky, fotografové nepřestávají fotit trosky auta a oběti.

Princezna Diana si údajně stěžovala na velké bolesti a její poslední slova pak slyšel hasič Xavier Gourmelon, který ji z nabouraného auta musel vystříhávat ven. „Ach můj bože, co se to děje?“ zeptala se prý Lady Di těsně předtím, než ztratila vědomí. „Byla rozrušená, uklidňoval jsem ji, pak upadla do kómatu. Vytáhli jsme ji z auta a dali na invalidní vozík. Doktor řekl, že má zástavu srdce, a oživil ji,“ popisoval nehodu hasič. Cestou do nemocnice Pitié-Salpêtrière, která není sice nejblíž, ale je nejlépe vybavená, se princeznin stav zhoršuje. Opět jí selhává srdce a několikrát je znovu stabilizovaná.

V nemocnici však lékaři zjišťují, jak fatální její zranění jsou. Srdce se jí silou nárazu přesunulo z levé strany hrudi do pravé a měla protrženou plicní tepnu i osrdečník, takže ztrácela příliš velké množství krve. Přesně o půl třetí v noci jí přestalo bít srdce a následoval dlouhý boj o její život. Ve 3:57 hodin je však prohlášena za mrtvou. Podle odborníků, kteří nehodu zkoumali, přitom stačilo jen velmi málo, aby všechno jen s lehkými poraněními přežila: Kdyby se připoutala… Svět její skon zasáhl přesně v pět hodin ráno, stejně tak jako i prince Williama a Harryho. Těm to sdělil jejich otec. „Jedna z nejtěžších chvil pro rodiče je říct jim, že jejich druhý rodič je po smrti,“ popisoval smutné chvíle princ Harry v dokumentu o životě princezny Diany. „Ale byl tam pro nás. Byl ten, kdo zbyl, a tak se ze všech sil snažil se o nás postarat a ochránit nás,“ pochválil syna Alžběty II. (93).

VIDEO: Malí princové hrají na klavír. Rodiče Charles a Diana přihlížejí

Video
Video se připravuje ...

Malí princové hrají na klavír. Rodiče Charles a Diana přihlížejí Youtube.com

Fotogalerie
71 fotografií