Kostel Všech svatých je dominantou Olbramovic

Obec Olbramovice se nachází asi 13 km jižně od Benešova. Kostel Všech svatých byl původně románský kostel z konce 12. století. Z této doby se zachovala věž s podvojnými okénky a obvodové zdivo lodi. V roce 1866 byla loď prodloužena a opatřena novou apsidou.

Jižní fasáda kostela

Kostel je jednolodní, obdélný s portálem na jižní straně. Na severní straně je sakristie  a na západě hranolová věž s malou předsíní po jižní straně.

Náhrobky ve zdi kostela

V hladké věži zůstaly zachovány dvě řady původních podvojných oken.

Půdorys kostela

Ostatní okna jsou z doby přestavby. Při této přestavbě získal kostel současnou pseudorománskou fasádu. Cibulovitá báň věže vznikla v roce 1884.

Sdružená románská okna ve věži

Zařízení kostela je převážně barokní a rokokové. Hlavní oltář sem byl přenesen z kostela sv. Jakuba v Praze a pochází z doby okolo roku 1700. Na oltáři je nový obraz Nejsvětější Trojice, původní obraz Všech svatých je nyní na severní straně lodi. Oltář sv.Jana Nepomuckého a kazatelna jsou z 19.století, socha sv.Antonína je rokoková.

Podle : Kol., Umělecké památky Čech K/O, svazek druhý

(lh,turistickelisty.cz,foto archiv)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...