Herec Jan Kačer: Kruté dětství, šikana komunistů i dojemný vztah s Divíškovou

Herec Jan Kačer: Kruté dětství, šikana komunistů i dojemný vztah s Divíškovou
Zdroj: Profimedia.cz
Chata na prodej (2018) je česká filmová komedie režiséra Tomáše Pavlíčka. Pojednává o rodině, která přemýšlí, jestli prodat či neprodat chatu, když na ni nikdo nejezdí.Před rozhodnutím o prodeji je na chatě uspořádána rodinná sešlost.S nápadem na sešlost přijde matka (Ivana Chýlková). Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. + 6 fotek+ 7 fotek

V českém filmu Chata na prodej, který můžete vidět dnes na České televizi, exceluje herec a režisér Jan Kačer v roli dědečka. Sehrál tak duchem nepřítomného starce, který bojuje s Alzheimerem podobně jako Kačerova manželka Nina Divíšková. O té herec, kterého komunisté zrovna nemuseli, mluví s až dojemnou láskou...

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 01. 09. 2019 16:55

Chata na prodej je komedie režiséra Tomáše Pavlíčka. Popisuje rodinu, která přemýšlí, jestli prodat či neprodat chatu, když na ni už nikdo nejezdí a nemá využití. Před rozhodnutím o prodeji je na chatě uspořádána rodinná sešlost. Dědu, který už je duchem nepřítomen, hraje Jan Kačer - muž, se kterým se život rozhodně nemazlil.

Sebevražda tatínka

Jan Kačer se narodil před dvaaosmdesáti lety ve východočeských Holicích, pochází z dobře situované rodiny. Bohužel po roce 1938 zkrachovala rodinná továrna na výrobu obuvi a otec krátce nato spáchal sebevraždu.

Po roce 1948 Janu Kačerovi škodil jeho takzvaný buržoazní původ a místo gymnázia zamířil na keramickou školu v Bechyni. Tady se poprvé nadchl pro divadlo, zároveň se věnoval sochařství a zájem o výtvarné umění u něj přetrvává dodnes. Náklonnost k divadlu ale převládla a v letech 1954 až 1960 absolvoval studium režie na DAMU. Na škole pak potkal i svou životní lásku Ninu Divíškovou, se kterou žije již úctyhodných padesát šest let.

Kamera mu sluší

První zkušenost s filmovou kamerou učinil nevelkou rolí mladíka z vodácké osady ve filmu Probuzení. Ještě před odchodem z Prahy si vyzkoušel i divadelní režii na scéně Divadla ABC. Prakticky celý ročník absolventů DAMU v roce 1959 zamířil do Ostravy a Jan Kačer se jako režisér a herec začal významnou měrou podílet na životě Divadla Petra Bezruče. V Praze pak spoluzakládal Činoherní klub.

Ke spolupráci s filmem byl přizván znovu v roce 1963, kdy v režii Kádára a Klose natočil válečné drama Smrt si říká Engelchem, v němž dostal hlavní roli zraněného partyzána Pavla. Zajímavou příležitost dostal v postavě fanatického řádového rytíře Armina v Údolí včel, popularitu mu ale přinesl i komediální žánr, a to film Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. Z jeho příležitostné spolupráce s televizí pak připomeňme postavu sira Edwarda Rochestera v seriálu Jana Eyrová.

Komunisté ho drželi zkrátka

V době normalizace se pak více věnoval divadlu, na obrazovku nesměl, protože se nijak netajil svými názory. "Nevím, jestli bych někdy nepodlehl, ale měl jsem velkou podporu ve své ženě. Ta mě nikdy nenechala padnout, a i když doma nebylo pomalu na chleba, stála při mně. Byla to nelehká doba, ale dokázali jsme ji překonat," vzpomínal Jan Kačer v pořadu České televize.

Lepší časy pro ně pro oba nastaly, když dostal roli ve sci-fi Vlčí bouda režisérky Věry Chytilové.

Po převratu se herec chvíli věnoval politice, až do roku 1992 byl poslancem Federálního shromáždění. Vrátil se i před kameru třeba ve filmu Krev Zmizelého. Na obrazovce se objevil i v seriálu Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy.

Krásná slova o životě s Ninou

V současné době se věnuje režii, občas si zahraje jako v momentálně uváděném filmu Chata na prodej. Především se ale věnuje své nemocné ženě Nině. Ta trpí Alzheimerovou chorobou a každý den je pro ně pro oba těžkou zkouškou.

Jak uvedl sám Jan Kačer: "Já Ninu miluju, miluju tu její hubenou postavu čím dál víc. Když jsou dny dobré, tak si povídáme a jsme spolu hrozně rádi. Když přijdou ty horší, pak se přiznám, že na Ninu i občas „houknu“. Ale co, vydrželi jsme spolu 56 let, vychovali tři děti, tak tohle už také zvládneme."

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU CHATA NA PRODEJ:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články