PREVIEW: Sparta na trhu řádila. Dojde si po 13 letech pro titul?

Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

Sparta získala poslední titul v roce 2007. Ufff, to je hodně dávná minulost. Zvlášť pro klub s takovými ambicemi a s takhle respektovanou značkou.

V podstatě ale nebyla sezona, před jejímž startem by se jméno Sparty neskloňovalo v souvislosti s titulem. Poslední dva ročníky přesto skončily propadákem.

Bude to letos jinak?

„Po minulé sezoně bylo důležité, aby se udělalo pár změn. Přivedli jsme víc talentovaných a kvalitních hráčů," věří v úspěch trenér Uwe Krupp.

Německá legenda má důvěru i po zemětřesení v klubu, který má nového majitele a s tím i nový management. „Uwe je skvělý trenér, velký profesionál a vzor v kabině. Náš klub dovede daleko. O tom nepochybuji," hlásí generální manažerka Barbora Snopková Haberová. „Patříme do čela tabulky a nejužšího boje o titul. Věřím nám."

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 4. místo

Osobnost týmu – Michal Řepík

Je v ideálním hokejovém věku a na květnovém mistrovství světa ukázal, že i ve špičkové formě. Na turnaji ho trenéři využívali podle potřeby: ať hrál v prvním útoku, nebo ve čtvrtém, vždy splnil to, co se od něj čekalo. V deseti zápasech zaujal čtyřmi góly, třemi asistencemi a šesti plusovými body ve statistice +/-.

Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (12/15): Matěj Machovský loni udržel hned šest čistých kont, nejvíc ze všech extraligových brankářů. U gólmana rozhodně nešlo hledat příčinu sparťanského neúspěchu. V létě se hovořilo o možném příchodu Michala Neuvirtha, ten ale odletěl na zkoušku do Toronta. S Machovským tedy vytvoří hodně silnou dvojici Jakub Sedláček, což je gólman, který v minulosti dotáhl Zlín až do extraligového finále, a pro sebe si tím vysloužil angažmá v KHL.

Obránci (11/15): Sparťanská obrana se bude točit kolem Adama Poláška, který přichází po bodově vydařené sezoně v Nižněkamsku (58 utkání, 7+19). Ve smlouvě má ale klauzuli o možném odchodu do zahraničí. Pokud zůstane po celou sezonu, může si podruhé v kariéře dojít pro trofej udělovanou nejlepšímu extraligovému obránci. Velký potenciál se skýtá v Janu Košťálkovi, který má ještě na víc než ukázal v minulém ročníku. To ale platí pro mnoho hráčů z loňského kádru. Lídrem obrany bude opět Jan Piskáček, jeden z nejobětavějších hráčů v soutěži. Pokračuje i Jérémie Blain, který byl minulý rok se 12 góly nejlepším extraligovým střelcem mezi obránci. Rychlost vnese do hry Marek Ďaloga, který se prozatím dohodl se Spartou na krátkodobém kontraktu. Nastoupit by měl do deseti zápasů, pak se uvidí. Reprezentační zkušenosti mají Tomáš Dvořák s Tomášem Pavelkou. Výborně si v přípravě počíná mladíček Martin Jandus. Řekl si o místo v základní sestavě? Dalším zástupcem mladší generace je Petr Kalina.

Útočníci (12/15): Přetlak ve sparťanském útoku je ohromný. V současnosti je na soupisce osmnáct forvardů, ani jeden z nich přitom není juniorského věku. Pražané tak sestaví čtyři hodně kvalitní formace – každá může rozhodnout. Hlavními lídry budou (staro)nové posily Marek Kvapil, Vladimír Růžička mladší a Michal Řepík. Mezi útočné opory se může zařadit i velký talent Lukáš Rousek. I když se Spartě v posledních letech nedařilo, Lukáš Pech si udržel vysoký standard. Víc se ale čeká třeba od Jana Buchteleho nebo Miroslava Formana. Zajímavé bude sledovat výkon Kevina Klímy, který bude svým agresivním stylem bavit fanoušky a dráždit soupeře. Spartu může těšit, do jaké formy se po vážném zranění dostává Robert Říčka. V přípravě sbírá hodně bodů – stejně tak i Jiří Smejkal. Skvělou posilou je mladý slovenský útočník Matúš Sukeľ, který se v kabině potká s krajanem Andrejem Kudrnou. Z Komety, s níž slavil dva tituly, přišel urostlý Martin Dočekal. Už teď jsme jmenovali třináct útočníků, v kádru jich je přitom dalších pět. A i oni už jsou na extraligu připravení...

Ostatní (8/10): Bude zajímavé sledovat, jak Pražané vyřeší situaci v útoku. Pošle hráče, kteří se ocitnou mimo sestavu, na farmu do Kadaně? Nebo je na poslední chvíli udají extraligové konkurenci? Je každopádně jasné, že Sparta bude zase extraligovým favoritem. V minulosti se ale několikrát ukázalo, jak tento tlak na úspěch může hráčům svázat ruce. Jak to bude letos?

CELKEM: 43/55.

Soupiska 

Brankáři: Matěj Machovský, Jan Mičán, Jakub Sedláček, Jan Škorpík.

Obránci: Jeremie Blain, Tomáš Dvořák, Marek Ďaloga, Martin Jandus, Petr Kalina, Jan Košťálek, Tomáš Pavelka, Jan Piskáček, Adam Polášek.

Útočníci: Jan Buchtele, Jiří Černoch, Martin Dočekal, David Dvořáček, Miroslav Forman, Kevin Klíma, Andrej Kudrna, Marek Kvapil, Albert Michnáč, Lukáš Pech, Daniel Přibyl, Tomáš Pšenička, Lukáš Rousek, Vladimír Růžička mladší, Michal Řepík, Robert Říčka, Jiří Smejkal, Matúš Sukel'.

Změny v kádru

Příchody: Adam Polášek (O, Nižněkamsk, KHL), Martin Jandus (O, České Budějovice), Marek Ďaloga (O, Mora, ŠVÉ), Vladimír Růžička mladší (Ú, Chomutov), David Dvořáček (Ú, Prostějov), Matúš Sukeľ (Ú, Slovan Bratislava, KHL), Martin Dočekal (Ú, Kometa Brno), Michal Řepík (Ú, Podolsk, KHL), Marek Kvapil (Ú, Liberec), Albert Michnáč (Ú, Saginaw, OHL).

Odchody: David Honzík (G, Litvínov), Tomáš Voráček (O, ?), Erik de la Rose (O, Västeras, ŠVÉ2), Steven Delisle (O, Frankfurt, DEL 2), Petr Kumstát (Ú, konec kariéry), Richard Jarůšek (Ú, ?), Lukáš Klimek (Ú, Olomouc), Matěj Beran (Ú, ?), Jaroslav Hlinka (Ú, konec kariéry), Zach Sill (Ú, Kolín, DEL), Roberts Bukarts (Ú, Vítkovice), Tomáš Jandus (Ú, Prostějov).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Michal Řepík
Do Sparty v minulosti přicházel až na konec sezony, což nebylo ideální. Tentokrát je s týmem už od letní přípravy. Užitečný bude na obou koncích kluziště.

Foto: hcsparta.cz

Citelný odchod – Steven Delisle
Spartu v létě nepotkala žádná ztráta, která by snesla přívlastek citelná. Takřka dvoumetrový Delisle byl každopádně solidním defenzivním obráncem. Při hře v 5 proti 5 byl hodně spolehlivý: Sparta s ním na ledě nedostávala góly. Trenéři ho přitom často nasazovali do obranného pásma. Další sezonu odehraje ve druhé nejvyšší německé soutěži.

Koho sledovat? Daniel Přibyl
Poslední tři sezony promarodil, teď už se ale uzdravuje a brzy by mohl ohlásit comeback. Rozehrát se může na farmě v Kadani a třeba se vrátí do takové formy, aby byl platný i ve Spartě. Hokejová veřejnost mu drží palce – Přibyl si prošel hodně těžkou situací, ukázal ale obrovskou vůli a oddanost hokeji.

Mohl by zazářit – Matúš Sukeľ
Čeká ho první sezona v Tipsport extralize a ve statistikách by mohl být hodně vidět. Zazářil na mistrovství světa, kde byl s pěti góly nejlepším střelcem domácího Slovenska. 

Talent – Lukáš Rousek
Raketa uplynulé sezony pokračuje v rozletu a zářila i v přípravě. Rouskův vzestup je ohromující. Už ve 20 letech může mít ve Spartě klíčovou pozici.

Trenéři – Uwe Krupp a Jaroslav Nedvěd
Nabušená Sparta měla loni co dělat, aby se vůbec dostala do play off. Trenérská dvojice má ale nadále důvěru vedení. Krupp je velkou osobností a má pověst znalého odborníka – pokud ale Pražané zase nechytnou začátek, jeho pozice může být v ohrožení. Sparta totiž musí mít jen ty nejvyšší cíle.

Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

Přípravné zápasy
Sparta 5:0 Slavia
Sparta 8:1 Karlovy Vary
Sparta 5:1 KooKoo (FIN)
Soči (KHL) 4:3 Sparta
Ženeva (ŠVÝ) 3:2 Sparta
HV71 (ŠVÉ) 3:2 Sparta
Mannheim (DEL) 1:4 Sparta
Sparta 3:1 Mladá Boleslav
5. září – Mladá Boleslav vs. Sparta

Chronologická umístění
2012/2013 – 5. místo
2013/2014 – 3. místo
2014/2015 – 4. místo
2015/2016 – 2. místo
2016/2017 – 6. místo
2017/2018 – 10. místo
2018/2019 – 10. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz