Firmy se špatným chováním nechceme. Proč roste zájem o odpovědné investice

Jan Traxler | rubrika: Když se řekne | 2. 9. 2019 | 2 komentáře
Proč se dnes firmy snaží chovat společensky odpovědně? Je to jenom móda, nebo na tom nakonec vydělají i ekonomicky? Vyplatí se do nich investovat? Přinášíme první ze tří dílů seriálu.
Firmy se špatným chováním nechceme. Proč roste zájem o odpovědné investice

Zdroj: Shutterstock

Udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost byly ještě před deseti, patnácti lety pro většinu lidí prázdné pojmy, které jsme začali používat jenom kvůli evropským dotacím. Postupem času se ale začaly zhmotňovat do konkrétních příkladů a dnes už můžeme říct, že jsou ve společnosti poměrně silně zakořeněné.

Na podnikové úrovni se společenská odpovědnost v současnosti bere velmi vážně. Velké nadnárodní firmy dnes běžně vedle výroční zprávy spojené s hospodářskými výsledky vydávají také rozsáhlé zprávy o udržitelnosti. Podrobně v nich rozebírají, jak se jim daří naplňovat své cíle v oblasti udržitelného rozvoje společnosti.

Můžeme se zde například dočíst, o kolik procent se firmě podařilo snížit emise oxidu uhličitého, spotřebu elektřiny či vody, jak v uplynulém roce nakládala s odpady, jak plánuje snížit využití obtížně recyklovatelných materiálů nebo třeba jak velký podíl mužů a žen pracuje v managementu firmy a jak hodně se liší jejich odměny.

Firmám jde o image a důvěru

Každá firma, která chce být dlouhodobě úspěšná, potřebuje mít spokojené zákazníky, spokojené zaměstnance a spokojené vlastníky (akcionáře). Někdy je obtížné mezi těmito skupinami balancovat, aby každý byl spokojený – typickým příkladem je vyjednávání o růstu mezd. Ale právě to by mělo dobré vedení firmy dokázat: vyvážit zájmy všech zainteresovaných, aby všichni byli spokojeni.

Anketa

Sledujete, jestli je firma společensky odpovědná?

Pro zákazníky jsou důležitá kvalita, cena a dostupnost výrobků či služeb. Ještě větší roli ale mnohdy hraje celkový dojem. Příklad? V restauraci sice můžete dostat vynikající jídlo za dobrou cenu, ale pokud vám ho servíruje otrávený číšník, pokazí vám to celkový dojem z restaurace a příště půjdete jinam.

Image firmy už dávno není jen o tom, jestli mají její výrobky hezký design, vtipnou reklamu nebo zda je propaguje nějaká superstar. Čím dál tím důležitější je, zda se firma chová společensky odpovědně. Jestli je férová a transparentní ke svým zákazníkům a zaměstnancům, jestli se chová odpovědně k životnímu prostředí a co dělá prospěšného pro společnost. Celková firemní kultura má dnes také obrovský vliv na loajalitu a chování zaměstnanců. A to pak zase dokáže výrazně ovlivnit i rozhodování zákazníků – viz zmíněný příklad s restaurací.

Investoři (akcionáři) chtějí vidět, že hodnota firmy roste. K tomu je primárně důležité, aby jí rostly zisky. Ale i investoři a manažeři si začínají stále více uvědomovat, že aby byla firma dlouhodobě úspěšná (aby jí dlouhodobě rostly tržby a zisky), potřebuje v první řadě spokojené zákazníky a zaměstnance. Bez toho to nikdy nepůjde. A jejich důvěra do značné míry závisí na celkovém image podniku – na tom, jak je vnímán veřejností. Každý šrám na pověsti může významně ovlivnit preference zákazníků, a tudíž i hospodářské výsledky firmy.

Co dovede způsobit nezodpovědné chování?

Pošramocená pověst může obrovským způsobem nalomit důvěru investorů. Ti se pak zbavují akcií firmy – a kvůli tomu klesá jejich hodnota. Obnovit důvěru investorů pak trvá zpravidla řadu let.

Chcete vědět víc?

Na finančních trzích panuje v posledních týdnech velká nervozita. Portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan ale nevidí důvod k panice a investorům radí, aby se akciím zbytečně nevyhýbali.

Trump nespustí ekonomickou apokalypsu, říká Michal Semotan


Extrémně nízké úrokové sazby jsou historickou anomálií. Do budoucna se můžou negativní úroky ukázat jako škodlivé.

Žijeme ve výjimečné době. Tak nízké úroky během 5000 let nebyly


Německo, Velká Británie i USA míří do recese. Může zadrhnutí největších ekonomik vyvolat další globální hospodářskou krizi, nebo jde jen o zbytečnou paniku?

Očima expertů: Krize za dveřmi. Kdy a odkud přijde?

Ano, někdy může pověst firmy poškodit i nešťastná náhoda (nehoda tankeru, pád letadla, výbuch ve fabrice a podobně). I té ovšem zpravidla předchází zanedbaní údržby nebo bezpečnostních předpisů – když někdo nedělá svou práci pořádně, kvalitně a zodpovědně. Nejhorší pro image firmy ale je, když se ukáže, že nejedná férově: podvádí, klame, zkresluje, zneužívá, zatajuje...

Klamavá reklama, zkreslování účetnictví, korupce při získávání zakázek, insider trading, manipulování s cenou akcií, zneužívání osobních údajů, zatajování vedlejších účinků... Každou chvíli se v médiích propírá nějaký skandál, který dokáže zničit image firmy a totálně podlomit důvěru investorů.

Typickým příkladem byla aféra dieselgate, která vypukla před čtyřmi roky. Kvůli podvodům s emisemi má automobilka Volkswagen dodnes silně pošramocenou pověst, zejména v USA a Německu. Musela už zaplatit obrovské pokuty a stále čelí řadě žalob. Přestože prodejům nových aut se v globálním součtu od té doby už zase daří, důvěra mnohých zákazníků a zejména investorů je silně nalomená. Hodnota akcií Volkswagenu je pořád o 40 procent nižší než před aférou.

Přitom ruku na srdce: koho z nás před tím zajímala ta čísla o emisích z technických kontrol? Takřka nikoho. Ale jde o princip. Firma podváděla. A to se hned tak nezapomíná. Je to podobné, jako když načapáte partnera v posteli s někým jiným. Váš vztah už nikdy nebude jako dřív.

Chcete do nich investovat?

I mezi investory tak pochopitelně stále větší sympatie získávají firmy, které se chovají společensky odpovědně, férově a transparentně. To reflektují i velcí správci majetku. Přibývá fondů, které se zaměřují na společensky odpovědné investice, nebo to o sobě alespoň tvrdí.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management.

Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Francouzská finanční skupina BNP Paribas se dokonce rozhodla, že v souladu s vlastní strategií udržitelnosti zahrne určité prvky ESG správy do všech svých fondů. Ve všech jejích fondech tedy budou investice vybírány i s ohledem na určitá kritéria společenské odpovědnosti: jak se firma chová ke svým zákazníkům a zaměstnancům, k životnímu prostředí a co dělá prospěšného pro společnost. Zjednodušeně řečeno: akcie či dluhopisy firem, které se chovají „špatně“, budou z portfolií vyloučeny.

Příště se podíváme na to, zda má společensky odpovědné investování šanci na úspěch – tedy jak si stojí v porovnání s průměrem trhu. V posledním třetím díle se pak ještě pustíme do krátké polemiky: jak vlastně rozlišit, jestli se firma chová společensky odpovědně, či nikoliv.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services