Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Dárek“ k Babišovým 65. narozeninám: Státní zástupce chce zastavit stíhání za Čapí hnízdo

Autor: ČTK, Mii, simao - 
2. září 2019
07:41

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) slaví v pondělí 65. narozeniny a zároveň se měl dozvědět, zda bude obžalován v případu evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo. Podle Denníku N však státní zástupce Jaroslav Šaroch Babišovo stíhání zastavil a po čtyřech letech vyšetřování tak pro někoho možná překvapivě otočil. Jaké k tomu měl důvody, není jasné. Závěry ale nemusí být konečné, Šaroch svůj návrh postoupil nadřízeným.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dozoruje kauzu Čapího hnízda od začátku. Lhůta pro rozhodnutí skončila v sobotu, Šaroch však podle Deníku N už v pátek podal návrh na zastavení trestního stíhání Andreje Babiše (ANO). Některé překvapil, obhájcům premiéra však dal za pravdu.

Dobrá zpráva pro premiéra

Podle trestního řádu mohl Šaroch rozhodnout více způsoby. Kromě návrhu na zrušení stíhání či podání obžaloby mohl také postoupit případ jinému orgánu, nebo případ vrátit k došetření policii.

Babiš o víkendu řekl, že pokud existuje spravedlnost, státní zástupce jeho stíhání zastaví. Kdyby žalobce podal obžalobu, Babiš by z čela vlády neodešel.

Mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala dopředu avizoval, že v případě, že rozhodnutí padne, státní zastupitelství zatím nebude sdělovat obsah rozhodnutí. A tím pádem ani argumenty, které Šarocha k jeho závěru vedly.

Celá záležitost se tak podle všeho potáhne dál. A vyhráno nemá ani sám Babiš. Samotný spis má totiž údajně přes 20 000 stran, a tak bude trvat, než bude náležitě prostudován a také než bude samotné rozhodnutí rozesláno účastníkům, případně soudu.

Babiš a Čapí hnízdo: Stíhání zastaveno?
19:13
2. 9. 2019

Vážení čtenáři,

děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online přenosu. Sledujte i dál Blesk Zprávy, aktuální informace o dění kolem Andreje Babiše vám budeme přinášet i v dalších dnech.

19:04
2. 9. 2019

Andrej Babiš na svém twitteru  chválí rozšíření základní školy v Rudné u Prahy, kam dnes s ministryní financí Alenou Schillerovou zavítal. O „Čapáku“ zatím nepadlo ani slovo.

18:45
2. 9. 2019

Bývalá ministryně školství a poslankyně ČSSD Kateřina Valachová věří, že zákony platí pro každého, jak napsala na svém twitteru.

17:40
2. 9. 2019

Podle místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové je namístě se vyjadřovat k věci zdrženlivě a počkat na zdůvodnění. "Je třeba respektovat rozhodnutí justice," uvedla. Pokud by byl Babiš obžalován, nastala by podle ní nestandardní situace.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
16:56
2. 9. 2019

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)  řekl, že kauzu Čapí hnízdo považoval od počátku za zvláštní. "Jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo, ale nechci to komentovat, beru to na vědomí," uvedl s tím, že bližší informace nečetl. Zátěž podle něj kauza pro vládu znamená z hlediska toho, že ministři musejí odpovídat na dotazy, které s ní souvisejí. "Musíme reagovat, odpovídat, takže nějaký čas tím trávíme," řekl.

16:15
2. 9. 2019
16:10
2. 9. 2019

Kauza Čapího hnízda je přitom nejznámnějším případem žalobce Jaroslava Šarocha.

Loni v prosinci jeho práci na případu kritizovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, podle níž "nepostupoval při výkonu dozorových oprávnění a povinností k policejnímu orgánu dostatečně důrazně a zcela efektivně". Šaroch ale kritiku nadřízených státních zástupců odmítl a prohlášení Bradáčové označil za "populistické" a "bez obsahu". "Dělám tu práci v rámci možností, které mám. Vždy je možné tu práci dělat lépe, rychleji, kvalitněji, ale záleží také na podmínkách, které dostanete a máte," řekl Šaroch v rozhovoru pro Deník N.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, dozorující kauzu Čapího hnízda od začátku
16:07
2. 9. 2019
16:04
2. 9. 2019

Agrofert: Půjde zřejmě o účelový hon na čarodějnice

"Pokud to tak je, prokázalo se, co jsme celé roky říkali, že ve věci Čapího hnízda bylo vše podle zákona. Několik let byl ve veřejném prostoru účelový hon na čarodějnice, kdy se mnohá média stavěla do role soudců. A z jejich prvních reakcí je vidět, jak se s tím nyní nemůžou smířit. Navíc jde už o třetí případ, kdy jsme byli účelově kriminalizováni, a přitom se nakonec potvrdilo, že se nic nezákonného nestalo," sdělil dnes mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

15:55
2. 9. 2019

Exministryně spravedlnosti a členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO) na dnešní verdikt odpověděla, že jiný nečekala. "Jakmile jsem jako místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru měla možnost si ten spis přečíst, bylo mi nad slunce jasné, že to takto musí dopadnout," tvrdí

Exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) ve Sněmovně Exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)
15:49
2. 9. 2019

Prezident Miloš Zeman se dnes setkal s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), uvedl hradní mluvčí Ovčáček. Dodal, že schůzka se uskutečnila na žádost Benešové. Setkání bylo podle mluvčího dohodnuté dlouho dopředu, a "nebylo tedy vyvoláno aktuálním děním".

Nástup Benešové vyvolal sérii protestů za nezávislost justice. Advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně se v souvislosti s kauzou Čapího hnízda opakovaně vyjádřila v tom smyslu, že v Česku lze vést trestní stíhání na objednávku. Také Babiš dlouhodobě tvrdí, že jeho stíhání je účelovou kampaní - "účelovkou".

15:45
2. 9. 2019
15:39
2. 9. 2019

"Je to do určité míry překvapivé, protože pan Šaroch změnil svůj právní názor na danou kauzu (...) Pro nás je důležité vidět argumenty, které pana Šarocha přesvědčily, že najednou, po čtyřech letech trestního stíhání došel k závěru, že se nejedná o trestný čin,"

řekl v Epicentru na Blesk.cz exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

Varuje před tím, že nyní budeme žít v "právním vakuu" plném očekávání a spekulací, jak kauza dopadne. "Bohužel pan premiér v době, kdy byl obviněn, neodstoupil. To vyšetřování probíhá v situaci, kdy on je premiérem této země a tady logicky mohou vznikat otázky, jestli spravedlnost pro premiéra je stejná jako pro každého běžného jiného občana. Nechci o tom spekulovat," upozorňuje Pospíšil. Buď platí "padni komu padni", nebo pokud budou argumenty na vodě, zůstane pro Pospíšila pachuť nad vyšetřováním premiéra. Jde podle něj tak o sílu argumentace státního zastupitelství. 

Právní experti, se kterými exministr záležitost konzultoval, mu však potvrdili, že není obvyklé, aby 4 roky trvalo vyšetřování a po 4 letech dozorující státní zástupce bez zásadního, nového důkazu změnil svůj názor. Šaroch mohl v průběhu uplynulých 4 let řízení kdykoli zastavit. Měl by proto veřejnosti vysvětlit, proč se takto rozhodl nyní, míní Pospíšil. "Jinak ta pachuť tady zůstane," dodal.

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu Epicentrum na Blesk.cz hodnotil posun v kauze Čapího hnízda, týkající se premiéra Andreje Babiše Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu Epicentrum na Blesk.cz hodnotil posun v kauze Čapího hnízda, týkající se premiéra Andreje Babiše Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu Epicentrum na Blesk.cz hodnotil posun v kauze Čapího hnízda, týkající se premiéra Andreje Babiše
15:22
2. 9. 2019

Na aktuálním posunu v kauze Čapí hnízdo je bita důvěra v justici, spravedlnost a vyšetřování, uvedl v Epicentru na Blesk.cz politolog Jan Kubáček. Čekal, že v takto závažné kauze se veřejnost dozví verdikt mnohem dříve, než za čtyři roky - i proto, že se tak tato kauza skutečně stala součástí politické boje.

Kubáček vidí problém v tom, že i současném posunu zůstane společnost rozdělena. "Stalo se to součástí souboje, bramboračky, kdy polovina veřejnosti se utvrdí v důvěře v Andreje Babiše, druhá polovina řekne: Ale na každém šprochu, pravdy trochu," míní expert.

Čekal by jasné vysvětlení pro veřejnost a ne prostor pro další spekulace. Věří, že městské státní zastupitelství bude postupovat nyní rychleji, než státní zástupce Jaroslav Šaroch. "Andrej Babiš je de facto vítězem už teď," míní Kubáček.

Proč? "Ač by městské státní zastupitelství pak vydalo jiný výrok, tak může říct: Ale údajně dozorující státní zástupce pan Šaroch řekl, že není důvodu ke stíhání. Proč teď najednou ta otočka, není to nějaké politická, společenská nebo jiná poptávka?" Znepokojují ho však i vyjádření opozičních politiků, kteří používají argumenty typu, kdo ví jak by to bylo, kdyby byl Andrej Babiš běžným občanem. "Neposunuli jsme se nikam dál a ty dva světy se v podstatě zabetonují na svých pozicích a dál to bude součástí politické pinkané. A není to dobe pro ten systém," poznamenal Kubáček.

Politolog Jan Kubáček hodnotil situaci kolem kauzy Čapí hnízdo, týkající se premiéra Andreje Babiše a jeho rodiny. Vpravo moderátorka Markéta Volfová
15:01
2. 9. 2019
!

PŘÍMÝ PŘENOS: Zvrat u Babiše a Čapího hnízda

Konec stíhání premiéra a jeho rodiny? Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a politolog Jan Kubáček o změně názoru státního zástupce Šarocha a novém vývoji v ostře sledované kauze živě - Sledujte v pořadu Epicentrum ZDE

14:15
2. 9. 2019

Babiš stále nemá vyhráno.

Podle pražského městského státního zastupitelství nelze odhadnout, jak dlouho nyní bude jeho šéf Martin Erazím studovat předložený spis. Materiál totiž obsahuje přes 20 000 stran. Jestliže Erazím dospěje k odlišnému právnímu názoru než Šaroch, může mu dát pokyn, aby ve věci rozhodl jinak. Vedle zastavení stíhání připadá nadále v úvahu i podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu nebo vrácení případu policii k došetření.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě školy v Rudné (2.9.2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě školy v Rudné (2.9.2019)
13:52
2. 9. 2019

"Prezident republiky Miloš Zeman v pondělí dne 2. září 2019 telefonicky blahopřál předsedovi vlády Andreji Babišovi jak k jeho 65. narozeninám, tak k zastavení trestního stíhání,"

uvedl dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zatímco není definitivně jasné, zda bude Babišovo trestní stíhání skutečně zastaveno, Hrad ví více?

13:30
2. 9. 2019

Že dnes Andrej Babiš slaví 65. narozeniny, to připomněl i týdenní report na jeho facebooku. "Šel jsem se kouknout do zrcadla, jak vypadám. No, kecám, donutili mě kolegové. Kvůli fotce tady na sebe civím. Jinak bych to nedělal. No ale když už tak koukám, tak je to celkem horor. Od vstupu do politiky to se mnou jde dolů vodou," poznamenal premiér.

I tady se přitom rozohnil, že do kauzy Čapí hnízdo byla zatažena jeho rodina. "Je jasné, že se žádný podvod nestal, neporušil jsem žádný zákon. Neexistuje žádný důkaz, ani nemůže. A obviněna je se mnou i moje rodina. Je to absurdní a odporné. Jasně, chtějí zničit mne. Ale proč moji rodinu? Proto bych vás poprosil, držte mně, mojí paní a rodině palce. Myslím, že si možná ani neumíte představit, jak je to pro nás náročné," vzkázal svým fanouškům Babiš.

Andrej Babiš se podíval do zrcadla před tím, než v pondělí 2. září 2019 oslavil 65 let
13:28
2. 9. 2019
13:24
2. 9. 2019

Šarochovo rozhodnutí nepřekvapilo vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), který se dnes večer chystá s Babišem odletět na státní návštěvu Turecka. "Do určité míry je to odvaha rozhodnout se tak, jak chce rozhodnout, ve smyslu toho, že je přesvědčen, že tam k ničemu nedošlo, což do určité míry bylo zřejmé od samého počátku," uvedl při příchodu na jednání vlády.

13:05
2. 9. 2019

Předseda STAN Vít Rakušan napsal, že by byl lepší verdikt nezávislého soudu, protože v kauze jde o premiéra. "Odpadly by veškeré pochybnosti o tom, zda byl spáchán dotační podvod. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) ve své zprávě konstatoval, že takové podezření existuje, státní zástupce Šaroch by teď měl jasně říct, zda vyšetřování Čapího hnízda toto podezření zcela vyvrátilo," vyzval Rakušan.

12:40
2. 9. 2019
!

"Nikdo nic neukradl, nebyla žádná korupce a je to úplně absurdní záležitost, která vznikla před 10 lety. Je to pro mně absurdní příběh a já pevně doufám, že to bude zastaveno, protože podle mého názoru to nikdy nemělo ani vzniknout,"

poznamenal také Babiš. "Určitě pan státní zástupce k tomu přistoupil objektivně a samozřejmě že byl pod tlakem, samozřejmě, že je tady plno aktivistických novinářů, kteří by rádi viděli Babšie před soudem," postěžoval si. 

Podívejte se, co všechno řekl premiér Andrej Babiš po návštěvě školy v Rudné ke zvratu v kauze Čapí hnízdo:

Video Babiš o zvratu v kauze Čapí hnízdo: Na státního zástupce jsem netlačil, to dělali lidé na Letné  - ČTK
Video se připravuje ...
12:43
2. 9. 2019

"Skutečně ten stav je aktuálně takový, že dozorový státní zástupce vypracoval rozhodnutí, ale nebylo žádné rozhodnutí vydáno, probíhá navazující administrativní a procesní postup,"

uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

12:16
2. 9. 2019
!

Při dotazu, zda by přece jen nebylo lepší, aby kauza doputovala před soud, Babiš odpověděl: "Kdyby tohle bylo před soudem, tak okamžitě začnou demonstrace a vy budete od rána do večera vysílat Čapí hnízdo (...) Co jsem já udělal? Neudělal jsem vůbec nic. Ta farma slouží veřejnosti, všichni jsou nadšení, co tam chodí."

12:12
2. 9. 2019
!

"Je to nesmysl, žádný podvod se nestal a samozřejmě zažíváme své, už dlouho. A já pevně věřím, že i když neznám to rozhodnutí, že státní zástupce to zastaví," zopakoval dnes v Rudné Babiš.

Odmítl přitom, že by státního zástupce Šarocha jakkoli ovlivňoval. "Je to nesmysl, já nikoho neovlivňuji, já jsem jenom řekl, jak to bylo. A pokud někdo se snažil ovlivňovat státního zástupce, tak to byli přece demonstranti na Letné, to byli demonstranti na Václaváku. Všichni říkali, že Babiš patří do vězení. A proč? Co udělal Babiš? Babiš neudělal nic," tvrdí premiér a opět přečetl, co znamená presumpce neviny.

12:05
2. 9. 2019
!

Babiš při návštěvě školy v Rudné k posunu v kauze Čapí hnízdo řekl: "Já v podstatě jsem se to dozvěděl z Deníku, který to zveřejnil. Moji advokáti ani já sám, my nevíme, my nemáme žádné stanovisko. Nám nikdo nic neřekl, nás nikdo nekontaktoval. Já vlastně ani nevím, jak státní zástupce rozhodl. Asi je to nějaký normální proces. Jak jsem se dozvěděl z médií, tak pan státní zástupce to postoupil nadřízeným a ještě to bude mít nějaký proces."

Rozhodnutí je tak na vedení městského státního zastupitelství. Babiš připomněl, že státní zástupce Jaroslav Šaroch dříve osvobodil Jaroslava Faltýnka. "Já se nemám čeho obávat. Já jsem to řekl x krát, že kdybych nebyl v politice, tak lidi nikdy o Čapím hnízdě neslyšeli, že zkrátka je to kauza, která slouží k tomu, aby mě to poškozovalo. Přišlo to před volbami, " vzkázal Babiš a dodal: "Jsem přesvědčen o své nevině a stejně tak o nevině mojí rodiny."

11:49
2. 9. 2019
11:45
2. 9. 2019

Premiér Babiš s ministryní financí Schillerovou zavítali do školy v Rudné.

Na premiéra Andreje Babiše se po příjezdu do Rudné sesypala hromada dětí. Předseda společně s ministryní financí a exministryní školství společně s ředitelem školy přivítali děti v nové školy (2.9.2019) Na premiéra Andreje Babiše se po příjezdu do Rudné sesypala hromada dětí. Předseda společně s ministryní financí a exministryní školství společně s ředitelem školy přivítali děti v nové školy (2.9.2019) Na premiéra Andreje Babiše se po příjezdu do Rudné sesypala hromada dětí. Předseda společně s ministryní financí a exministryní školství společně s ředitelem školy přivítali děti v nové školy (2.9.2019) S ministryní financí Alenou Schillerovou se také vyfotili
11:31
2. 9. 2019

"Unie státních zástupců nemá informace o obsahu rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení," upozornila v prohlášení Unie státních zástupců.

"Pokud dozorový státní zástupce, který kauzu zpracovával čtyři roky, shledal zahájení trestního stíhání důvodným, měl by vysvětlit, jaké okolnosti, zjištěné po jeho zahájení, jej vedly k vydání meritorního rozhodnutí," doplnila unie.

11:20
2. 9. 2019
!

Premiér dnes společně s vicepremiérkou Schillerovou otevírá slavnostně novou základní školu v Rudné. Promluví Babiš před žáky či novináři o aktuálním vývoji v kauze Čapí hnízdo? Sledujte živě ZDE

11:16
2. 9. 2019

Výrazně ostřejší byl ve svém komentáři Babišův rival a exministr financí Miroslav Kalousek. "Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde. Malér je v tom, že důvěra veřejnosti v nestranný výkon státního zastupitelství se zhroutí. Ode dneška se státní zastupitelství bude těšit stejné důvěře, jako komunistická prokuratura před rokem 1989. A náprava bude těžká a dlouhá," vzkázal Kalousek na facebooku. Další politické reakce čtěte ZDE

11:13
2. 9. 2019

"Byla to jedna z možností, kterou měl pan státní zástupce. A nám nezbývá než jeho rozhodnutí respektovat. Neznám do detailů spis, důvody, které ho k tomu vedly. Očekávám, že to rozhodnutí bude odůvodněno poté, co proběhne přezkum v rámci Městského státního zastupitelství v Praze,"

uvedl Babišův koaliční partner, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

11:08
2. 9. 2019

"Rozhodl se a úplně změnil názor,"

sdělil Deníku N ohledně rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo jeden ze zdrojů. "To rozhodnutí odevzdal v pátek odpoledne, stíhání všech zastavil," řekl Deníku N další zdroj.

11:03
2. 9. 2019

Babiš, kterému hrozila obžaloba, již v neděli řekl, že pokud existuje spravedlnost, státní zástupce jeho stíhání zastaví. Kdyby žalobce podal obžalobu, Babiš by z čela vlády neodešel.

Video Babiš o Čapím hnízdě: Očekávám, že stíhání zastaví. Nic jsem neudělal, neodstoupím. A dotace byla vrácena - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...
11:00
2. 9. 2019
!

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, uvedl zpravodajský server Deník N s odvoláním na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem. Žalobce podle Deníku N zastavil i stíhání Babišových rodinných příslušníků a spolupracovníků.

Kromě Babiše čelila obvinění i manželka Monika

Babiš je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Dlouhodobě však odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozilo mu až deset let vězení.

Stíhání čelí kromě Babiše i jeho žena Monika a dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, dále pak švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Část opozice dlouhodobě označovala za neúnosné, že má Česko trestně stíhaného premiéra. Proti Babišovi se pořádaly také demonstrace organizované spolkem Milion chvilek pro demokracii, které vyvrcholily velkým protestem na Letné.

Kritiku Babiš odrážel naposledy v neděli ve vysílání Partie na FTV Prima. „Nebyla tam korupce, nikdo na tom nevydělal, zaměstnává to lidi, chodí tam lidi z celé ČR. Je to nesmysl. Žádný podvod nebyl, ani nemohl, neexistují žádné důkazy a já doufám, že tady skutečně justice rozhodne v můj prospěch, protože potom budu mít pocit, že skutečně máme spravedlnost,“ říkal v neděli Babiš na Primě. „Já pevně věřím, že rozhodne v můj prospěch. Já doufám, že ji (kauzu) zastaví,“ pokračoval. A tak se také podle Deníku N nakonec stalo.

Premiér má tak dvojí důvod k oslavě. Na pondělí připadly totiž jeho 65. narozeniny. Sám Babiš by se k posunu k kauze Čapí hnízdo měl vyjádřit v Rudné, kde při startu školního roku slavnostně otevírá společně s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) novou školu.

Zastavili i stíhání Babišovy rodiny?

„Já vám říkám, že pravda je na mojí straně. A to, že do toho zatáhli moji rodinu, ženu i děti, to je obrovská prasárna,“ stěžoval si v neděli Babiš. Žalobce podle Deníku N skutečně zastavil i stíhání Babišových rodinných příslušníků a spolupracovníků. Závěry ale nemusejí být konečné.

Šarochovy závěry teď bude posuzovat vedení Městského státního zastupitelství v Praze. „To rozhodnutí odevzdal v pátek odpoledne, stíhání všech zastavil,“ řekl k Šarochově verdiktu Deníku N jeho zdroj. „Rozhodl se a úplně změnil názor,“ dodal další zdroj.

Jak šel čas s kauzou Čapí hnízdo

V roce 2006 začala přestavba statku na konferenční centrum Čapí hnízdo. V únoru 2006 se majitelem areálu u Benešova stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi.

1. prosince 2007 - ZZN AGRO, s.r.o. Pelhřimov z Agrofertu se přeměnila na stejnojmennou akciovou firmu s anonymními akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla a.s. ZZN Pelhřimov. ZZN AGRO Pelhřimov se později přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo. Akcie získali Andrej Babiš mladší a jeho sestra, a dále partnerka Babiše staršího (nyní manželka) Monika. V únoru 2008 se dalším spolumajitelem stal Martin Herodes, bratr Moniky Babišové.

20. srpna 2008 - Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 milionů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo.

17. září 2008 - Za akcie Farmy Čapí hnízdo zaplatil Babiš starší, podle serveru iROZHLAS.cz to byl dar dětem a partnerce.

Červen 2010 - Farma byla dokončena a otevřena. Babiš vlastnictví odmítal.

Září 2010 - Udělením dotace Čapímu hnízdu se zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

Únor 2011 - Při jednom z auditů bylo zjištěno, že farma požádala v roce 2009 o jednu platbu dřív, než uhradila fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, v roce 2012 byla většina pokuty odpuštěna.

Říjen 2013 - Babiš řekl týdeníku Respekt: „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří.“ V té době Babišovo hnutí ANO mířilo za úspěchem ve volbách do Sněmovny, který mu otevřel cestu do vlády. Babiš dodal, že firmě půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu jednu budovu.

Listopad 2013 - Agrofert jako ručitel za úvěr přebral ztrátovou Farmu Čapí hnízdo.

Červen 2014 - Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Sloučila se s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti Agrofertu.

29. prosince 2015 - Server Aktuálně.cz informoval, že policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo.

2. března 2016 - Server Neovlivni.cz napsal, že Evropský úřad proti podvodům (OLAF) zahájil oficiální vyšetřování okolností, za nichž Agrofert získal 50 milionů korun z evropských fondů.

13. března 2016 - Babiš řekl, že zná jméno vlastníka Čapího hnízda z doby žádosti o dotaci, nechce ho ale prozradit.

23. března 2016 - Babiš se hájil v kauze Čapí hnízdo před poslanci ve Sněmovně. „Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky. Jsem přesvědčený, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace,“ uvedl Babiš.

A ohledně anonymních akcií a jejich vlastníků se bránil. „Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám! Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně. Nemohl jsem říct pravdu! Toto přece musí každý rodič pochopit,“ podotkl.

10. srpna 2017 - Policie zaslala do Sněmovny žádost o vydání Babiše a Faltýnka. 6. září je oba Sněmovna vydala, 9. října byli obviněni, oba ale vinu svorně odmítli a Babiš proti obvinění podal stížnost.

20. až 21. října 2017 - Hnutí ANO vyhrálo volby, se zvolením do Sněmovny získali Babiš a Faltýnek znovu imunitu. 23. října pak policie v kauze obvinila 11 lidí, mezi nimi i Babišovu manželku, dvě dospělé děti a švagra.

21. listopadu 2017 - Policie zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání Babiše a Faltýnka. Sněmovna je vydala 19. ledna 2018.

20. prosince 2017 - Bylo oznámeno, že OLAF uzavřel vyšetřování dotací pro Čapí hnízdo. Výsledky byly postoupeny ČR.

4. ledna 2018 - Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje OLAF nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Týká se to i Čapího hnízda, které pak MF samo vyňalo z evropského financování 29. ledna.

3. května 2018 - Žalobce zamítl Babišovu stížnost proti obvinění. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí naopak zrušil.

4. května 2018 - Úřad ROP Střední Čechy vyzval Imobu coby nástupnickou firmu původního příjemce dotace, aby dotaci do 30 dnů vrátila. Imoba dotaci ve výši necelých 50 milionů korun vrátila koncem června.

7. června 2018 - Babiš poprvé vypovídal na policii jako obviněný. Policie vyslechla i další stíhané, Babišovu manželku a dceru Adrianu Bobekovou. Nevyslechla Babiše mladšího.

Video  Babiš od kauzy Krym juniora neviděl. Promluvil i o penězích pro Čapí hnízdo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

12. listopadu 2018 - Server Seznam Zprávy zveřejnil reportáž, ve které mu Babiš mladší řekl, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat k Čapímu hnízdu. Premiér to odmítl a řekl, že jeho syn je psychicky nemocný. Reportáž byla rozbuškou krize, která vyvrcholila 23. listopadu hlasováním o nedůvěře vládě, jež ale Babišův kabinet ustál.

26. března 2019 - Policie ukončila vyšetřování dotací pro Čapí hnízdo. Ukončení vyšetřování se netýkalo premiérova syna.

17. dubna 2019 - Policie předala spis v kauze státnímu zástupci, navrhla obžalovat Babiše a ostatní obviněné. Návrh se netýkal premiérova syna Andreje, který je stíhán samostatně. Do června všichni obvinění požádali o zastavení stíhání.

2. září 2019 - Státní zástupce Jaroslav Šaroch údajně navrhl zastavit podle Deníku N stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 2. září 2019 23:27 )

Jednou se z toho poserete vy.

PPP150W ( 2. září 2019 23:22 )

No a protože ji nepodali, asi nemaj ty důkazy. Nebo myslíte, že je málo těch, kteří mají na ně spadeno? A znovu opakuji. Babiš je mi u zadku. Nevolil jsem ho a volit ho nebudu.

Robert49 ( 2. září 2019 21:15 )

Politika je a vždy byla boj o moc...

PPP150W ( 2. září 2019 20:41 )

Ale obvinění nikdo nestáhl vy vědátore. Zastavili kauzu. To není totéž.

PPP150W ( 2. září 2019 20:38 )

To je hluboká myšlenka hodna vytesání do kamene v podezdívce psychiatrické léčebny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa