Miliardář Muchna získal podíl v českém vývojáři brýlí pro virtuální realitu. Zakladatelé si udrželi většinu

České brýle Xtal pro virtuální realitu od společnosti VRgineers

České brýle Xtal pro virtuální realitu od společnosti VRgineers Zdroj: VRgineers

Do technologického startupu VRgineers, který se zabývá vývojem a výrobou brýlí pro virtuální realitu, vstoupili další investoři. Vlastnická struktura se rozrostla na celkem deset podnikatelů či společností, mezi nimiž nechybí například Y Soft Ventures II miliardáře Václava Muchny, nový fond Nation 1 nebo investor Martin Rozhoň.

Mírný nadpoloviční podíl ve firmě si v souhrnu nadále drží zakladatelé Marek Polčák, Václav Bittner a Martin Holeček. Kolik se v novém investičním kole VRgineers podařilo vybrat, žádná ze stran nechtěla komentovat. Z veřejného dokumentu v obchodním rejstříku pouze vyplývá, že fond Nation 1 za svůj 7,5procentní podíl bude muset zaplatit celkem přes 17 milionů korun.

“Naše společnost má ambice stát se globálním lídrem v oblasti profesionálních brýlí pro komerční využití. Získané finanční prostředky chceme použít na další expanzi na světové trhy, do dalšího vývoje produktu nebo na zajištění několika světových patentů,“ sdělil deníku E15 Marek Polčák, jeden ze zakladatelů společnosti VRgineers.

Brýle Vrgineers XTAL mohou díky vysokému rozlišení obrazovek cílit na ty nejnáročnější klienty, což jsou zejména firmy, do jejichž spektra práce patří i prototypování. Pro modelování svých vozů je tak využívají například Škoda Auto, BMW či Audi, uplatnění ale nachází i v architektuře nebo při virtuálním výcviku pilotů. „Zkrátka všude, kde je vyžadována špičková kvalita obrazu a přesnost, široké zorné pole, snadná integrace a zabezpečení dat,“ vyjmenovává přednosti brýlí XTAL Polčák.

Noví investoři Nation 1 VC a Y Soft Ventures II ambiciózním plánům firmy věří natolik, že už dnes plánují, že se zúčastní dalšího investičního kola. „Virtuální realita má obrovský potenciál. Jsme navíc přesvědčení, že VRgineers mají v tomto segmentu zcela unikátní produkt, což dokazuje i celá řada prestižních nadnárodních klientů,” vysvětluje motivaci k dalším investicím Marek Moravec, jeden z partnerů nového fondu Nation 1, jenž bude ve VRginners držet 7,5 procenta.

Většina peněz Nation 1 pochází z Evropského investičního fondu a zbytek doplnili známí investoři jako Martin Rozhoň, zakladatel internetového obchodu Vivantis. Ten ve VRgineers nyní drží i vlastní zhruba šestiprocentní podíl. Dalšími novými investory vývojáře brýlí jsou například P&J Capital podnikatele Jaroslava Tona, který získal pět procent, nebo Y Soft Ventures se 7,5 procenty.