Slovák Miloš Lichner je prezidentem Evropské společnosti pro katolickou teologii

Slovák Miloš Lichner je prezidentem Evropské společnosti pro katolickou teologii
2. září 2019 Události

V Bratislavě dnes skončil mezinárodní Teologický kongres o naději. Jeho součástí byla i volba vedení Evropské společnosti pro katolickou teologii, která akci pořádá. Do funkce prezidenta vybrali děkana Teologické fakulty Trnavské univerzity Miloše Lichnera.

Miloš Lichner Proglasu přiblížil, na co se ve funkci plánuje zaměřit a jaký je jeho cíl: "Jedná se především o návštěvu a podporu lokálních sekcí. Velice mi záleží na tom, abych se s nimi mohl setkávat. S některými mám velmi dobré vztahy, například s českou sekcí, ale jsou i další národní sekce, které bych rád navštěvoval. Chtěl bych podpořit také vznikající sekci v Rumunsku a dalších zemích bývalého východního bloku, abychom zde posílili především svobodu a kvalitu katolického bádání a teologie."

Hlavním tématem zaštiťujícím kongres byla naděj. Jak se konkrétněji promítla do programu uvedl Miloš Lichner: "Třeba naděj, kterou mají migranti, kteří přicházejí do Evropy. Zdůraznili jsme, že je úlohou politiků, aby řekli, kolik jich může země přijmout, jak je přijmout. Ale úkolem nás křesťanů je to, co stojí v podobenství o milosrdném Samaritánovi. Kdy odpovídá na otázku: Kdo je můj bližní? I nás se bude Kristus ptát u posledního soudu: Byl jsem hladový, dali jste mi jíst? Byl jsem žíznivý, dali jste mi pít? Byl jsem nahý, oblékli jste mě? Byl jsem ve vězení, navštívili jste mě? A můžeme také dodat, byl jsem migrantem, byli jste ke mně křesťansky milí?"

Teologický kongres se koná jednou za dva roky. Tento rok se v Bratislavě sešlo téměř 250 účastníků z celého světa. Přicestovali i lidé z Austrálie, Nepálu a Indie. Vyslechli několik přednášek a zúčastnili se doprovodného programu v podobě koncertu či vyhlášení nejlepších teologických publikací.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony