Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Černobílé mrazení. Na festivalu v Benátkách se představí snímek Nabarvené ptáče

Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul. foto: BIOSCOP

Na filmovém festivalu v Benátkách se v pondělí uskuteční novinářská projekce snímku Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Tato adaptace stejnojmenného románu amerického spisovatele polsko-židovského původu Jerzyho Kosińského znamená soutěžní účast české kinematografie na jednom z největších filmových festivalů po 25 letech.
  12:00

Zatím posledním českým snímkem v hlavní soutěži v Benátkách byl v roce 1994 film Jiřího Menzela Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina, hlavní ocenění tam získal v roce 1947 film Siréna režiséra Karla Steklého.

Oficiální veřejná projekce filmu Nabarvené ptáče je na programu 3. září. V hlavní soutěži soupeří celkem 21 filmů, mimo jiné vesmírné drama Ad Astra (Ke hvězdám) režiséra Jamese Graye v hlavní roli s Bradem Pittem, historické drama J’accuse (Žaluji) režiséra Romana Polanského či snímek The Laundromat (Prádelna) režiséra Stevena Soderbergha.

Harvey Keitel. Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav...
Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul.

Mezinárodní filmový festival v Benátkách 28. srpna oficiálně zahájila projekce soutěžního francouzsko-japonského filmu La Vérité (Pravda) režiséra Hirokazua Kore’edy. V předvečer zahájení bylo na programu promítání československého erotického filmu z roku 1933 Extase.

Nabarvené ptáče

Festival se koná do 7. září. Mezi hlavní ceny patří Leone d‘Oro (Zlatý lev), který je udílen nejlepšímu filmu, a cena Coppa Volpi, která patří nejlepšímu herci a nejlepší herečce. Zlatého lva za celoživotní dílo na letošním filmovém festivalu v Benátkách dostal španělský oscarový režisér Pedro Almodóvar.

V tematické sekci Horizonty, která je zaměřena na nové trendy kinematografie, bude poprvé soutěžit český film, a to krátký animovaný snímek režisérské dvojice z FAMU Michaely Mihályi a Davida Štumpfa Sh_t Happens.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...