2. září 2019 • 15:33

Macík v Polsku válcoval automobily. Nový kamion jede kudlu, hlásil

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěšně skončil závod Baja Poland pro posádku kamionu Big Shock Racing, které tradičně šéfoval pilot Martin Macík. Společně s navigátorem Františkem Tomáškem a technikem Davidem Švandou byli netradičně jediným kamionem v poli, přesto dojeli na 11. místě a předstihli 31 automobilů. „Potěšilo nás, že nový kamion dokáže jet neskutečnou kudlu. Pořád si na něj zvykáme a nepřestává nás příjemně překvapovat. Pár detailů je potřeba ještě doladit, ale od toho jsme tady. Polsko nám před Dakarem určitě hodně dalo,“ řekl Macík.



Jakou hodnotu má pro Macíka závodění s kamionem mezi auty? Jde hlavně o získání cených dat a zkušeností pro Dakar 2020, kam Big Shock Racing poprvé nasadí žluté Iveco, kterému se neřekne jinak než Karel.

„Jet s kamionem závod osobních aut je zajímavá zkušenost. Osobáky jsou menší a lehčí, takže v některých úsecích o dost rychlejší. My zase máme větší výkon. Ale trať jsme si museli na pár místech trochu rozšířit, abychom s Karlem projeli,“ popisuje Macík.

V Polsku nakonec nový stroj absolvoval přes 500 ostrých kilometrů a v permanenci byla také posádka. Trať totiž byla dost záludná a došlo i na výměnu pneumatik. Atmosféru jako na Dakaru pomohlo vytvořit také počasí, v kabině tak v některých chvílích bylo i 50 stupňů.

„Byla to brutálně rychlá a namáhavá trať plná prudkých zatáček. Plyn, brzda, díry. Auto nám žralo 200 litrů nafty na 100 kilometrů, protože se jelo v dost hlubokém písku,“ popisuje Macík.

Tady Karel obstál a zkušený pilot prozradil, že pro klíčovou část roku už se spíš jen ladí detaily. Jaké? Například ovládání řazení a řízení, či vyladění stěračů, které jsou pro náročné podmínky hodně důležité.

Další zastávkou bude Rallye du Maroc v říjnu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud