Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Vražedná lhůta vás nenechá spát! Kolik unesených žen se podaří zachránit?

Recenze: Vražedná lhůta
Recenze: Vražedná lhůta  (Autor: Euromedia Group)
Autor: lm - 
2. září 2019
18:19

Když do osmačtyřiceti hodin zjistíte, proč jsem tu ženu unesl, zůstane naživu. Jestli ne, pak zemře. Těmito děsivými slovy začíná ďábelská hra šíleného únosce, na jehož mušce se ocitly nicnetušící postarší ženy. Jejich záchranu vrah vloží do rukou známých, ale klidně i úplně cizích lidí. Dokáže ho německá kriminálka zastavit, než dokončí celou plánovanou sérii hrůzných vražd? 

Napříč Německem a Rakouskem řádí nebezpečný a nelítostný vrah, který své oběti nechává vyhladovět, topí je v inkoustu, či je zaživa zalije do betonu. Po jeho stopách se vydává mladá mnichovská komisařka Sabine Nemezová, která je však v případu až příliš angažovaná a osobně se jí dotýká, přičemž kvůli dopadení vraha neváhá riskovat dokonce ani svou vysněnou kariéru. Pod ochranná křídla si ji bere zkušenější nizozemský kolega, který je však pro změnu misantrop a při vyšetřování si pomáhá velmi nekonvenčními metodami. Bude toto netradiční spojení fungovat a podaří se jim unesené ženy zachránit? 

Andreas Gruber se s příběhem rozhodně nijak nepáře a hned z kraje knihy čtenářům naservíruje únos první ženy, a to velmi realistickým až surovým způsobem. Shovívavost a servítky ostatně nečekejte ani v dalších kapitolách, Gruber se snad v různorodých možnostech usmrcení přímo vyžívá. Někomu se proto příběh může místy zdát až krutý, nutno však podotknout, že skutečný život takový taky bohužel bývá...

Příběh posléze pokračuje v poměrně svižném tempu napříč několika dějovými liniemi, mezi kterými autor přeskakuje. Z počátku sice chybí souvislosti, jakmile ale do sebe začnou v druhé polovině příběhu zapadat jako kusy skládačky, knihu už nebudete chtít odložit. Zápletka je kreativní a strhující, a především ke konci by se napětí dalo pomalu krájet. Kladně lze hodnotit i vylíčení postavy hlavního vyšetřovatele Maartena S. Sneijdera, který byl sice obšťastněn geniální myslí, avšak zjevně se tak stalo na úkor způsobům chování. Jeho nesnesitelnost a kousavé bonmoty čtenáře provází napříč celou knihou (i následnou knižní sérií, jejíž je ústřední postavou) a buď si ho zamilujete, nebo budete nenávidět.

Celkově jde o poměrně zdařilou detektivku, které k dokonalosti chybí snad jen trochu více pozornosti k detailům. Ty jsou u nepodstatných věcí občas až příliš popisné a podstatných někdy téměř žádné. Bohužel se to týká i jednotlivých postav, včetně samotného sériového vraha, u něhož není tak úplně jasný (a tím pádem i uvěřitelný) motiv jeho brutálního chování. Zároveň je škoda, že jeho identita je známá již poměrně brzo, kvůli čemuž knize chybí element překvapení. I přes slabší místa jde však o nadprůměrný thriller, jehož přečtení s největší pravděpodobností litovat nebudete. A jako třešničku na závěr si můžete přečíst i v příběhu velmi často zmiňovanou dětskou knihu strašidelných básní, která je (bohužel) reálná a dokonce vyšla i v české edici. 


Autor: Andreas Gruber

Titul: Vražedná lhůta

Nakladatelství: Euromedia Group, 2019

Počet stran: 376

Hodnocení: 80 %

Zobrazit celou diskusi