InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Budějovicích se setkaly bývalé ředitelky mateřských škol

 Autor: Petr Pokorný

    Autor: Petr Pokorný

ČESKÉ BUDĚJOVICE - V pátek 30. srpna se v prostorách Mateřské školy Větrná v Českých Budějovicích uskutečnilo historicky první setkání bývalých ředitelek městských předškolních zařízení. Iniciativu Větrné podpořil českobudějovický magistrát. Podobná setkávání by se měla stát novou tradicí a pravidelně se opakovat.



„Tuto akci chápeme jako zajímavou formu poděkování za práci, kterou tyto ženy pro město a jeho obyvatele odvedly. Rozhodně si zaslouží vědět, že město na ně ani v důchodu nezapomíná a podporuje jejich společné aktivity," uvedl vedoucí odboru školství českobudějovického magistrátu David Štojdl, který na úvodním setkání zastupoval náměstka primátora pro oblast školství a sociálních věcí Viktora Vojtka.

Podle Štojdla emeritní ředitelky přinášejí užitečnou zpětnou vazbu pro své nástupkyně a věcné porovnání minulosti a současnosti může být přínosné a inspirativní pro všechny zúčastněné strany. Prohlídka školy ukázala, že někdejší šéfky městských mateřinek problematika předškolní výchovy stále zajímá. Nadšeny byly především z úrovně prostředí, v němž se děti pohybují, nových technologií, postupů a možností, které v době jejich aktivní činnosti neexistovaly či byly obtížně dostupné.

Příští setkání by měl hostit přímo magistrát, další se pak vrátí na půdu Mateřské školy Větrná. „Tyto ženy nám připravily cestu a pracovaly v mnohem těžších podmínkách než my. Rozhodně si proto zaslouží naši úctu. Mají bohaté zkušenosti a stále nám mají co říci. A třeba si až odejdeme do důchodu někdo vzpomene i na nás," konstatovala iniciátorka setkání a ředitelka Mateřské školy Větrná v Českých Budějovicích Kamila Finková.

Bývalé ředitelky v současné době intenzivně shánějí kontakty na své někdejší kolegyně. Na setkání mimo jiné zaznělo, že v roce 1990 bylo ve městě 62 mateřských škol. Dnes jich magistrát zřizuje 22. Patnáct samostatných a sedm, které jsou součástí základních škol. „Budeme rády, pokud se nám naše kolegyně ozvou a rozšíří naše řady," doplnila Finková. Kontaktovat ji lze prostřednictvím e-mailu reditelka@msvetrna.cz.

Nový počin MŠ Větrná a magistrátu města ocenila bývalá ředitelka MŠ Papírenská Věra Železná. „Tato setkání mohou být velmi prospěšná hned z několika důvodů. Pro kolegyně seniorky představují zkvalitnění, pro některé možná i návrat společenského života, výměnu informací jak se svými vrstevnicemi, tak v rámci mezigeneračního setkávání a s tím související lepší pochopení moderní doby. Jsme na začátku, máme podporu a možnosti. Uvidíme, jak se budou naše setkání do budoucna vyvíjet," poznamenala Železná.

Mateřinka ve Větrné ulici, v klidné lokalitě mezi dvěma velkými českobudějovickými sídlišti Máj a Šumava, je známá mimo jiné svým velmi aktivním přístupem k zavádění moderních metod výchovy a péče o nejmenší děti. Při své činnosti vychází z  doporučení Státního zdravotního ústavu a směřuje mimo jiné k získání certifikátu pro zařazení do národní sítě Škol podporujících zdraví. Díky úzké spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci je v současné době jediným jihočeským vzdělávacím centrem, které v rámci společného projektu Determinanty práce s dvouletými dětmi v podmínkách běžné mateřské školy, podpořeného Evropskou unií, připravuje bezplatně učitelky mateřských škol v celém jihočeském regionu na specifika péče o dvouleté děti.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace