Začíná mistrovství světa v moderním pětiboji. Do akce jde i deset Čechů

Jan Kuf, Martin Vlach, Ondřej Polívka, David Kindl, Martin Bilko, Marek Grycz, Ondřej Svěchota, Eliška Přibylová, Karolína Křenková a Barbora Ciprová. Tak vypadá kompletní sestava českých závodníků, kteří v tomto týdnu zasáhnou na mistrovství světa v moderním pětiboji do bojů o medaile. Šampionát v Budapešti odstartují v pondělí štafety žen.

V úvodním závodě ženských štafet se v pondělí 2. září 2019  představí duo Křenková Ciprová.

Následný den  3. září 2019 ve štafetě mužů zabojují stejně jako na mistrovství Evropy Martin Bilko a Ondřej Svěchota.

Ve smíšené štafetě, která 8. září 2019 celý budapešťský podnik uzavře, budou bok po boku závodit Ondřej Polívka s Eliškou Přibylovou. Ta jako jediná Češka zasáhne také do individuálního závodu žen. Naopak do kvalifikace mužského klání Češi nasadí maximální možný počet závodníků.

O účast ve finále mužů zabojují 7. září 2019 Marek Grycz, David Kindl i oba úspěšní z evropského šampionátu Martin Vlach a Jan Kuf.

Jak říkám...



„Je to letos poslední velký podnik, ale není důležitější než Evropa nebo jarní svěťáky. Na všechny závody se prostě snažím připravit vždycky co nejlíp. Navíc je to blízko, takže tam odpadá problém cestování. A třeba to teď konečně prolomím. Nechci udělat žádnou vekou chybu. Aby když se po tom dni pak ohlédnu, tak abych si mohl říct, že jsem ve všech disciplínách předvedl to, na co jsem zrovna měl,“ řekl  dvaadvacetiletý talent Martin Vlach, který se do Maďarska těší i navzdory tomu, že se mu v této lokalitě zatím příliš nedařilo.

„Martin má z mého pohledu letos splněno na 110%. Skvělý seriál, skvělé finále v Tokiu a perfektní mistrovství Evropy, odkud má dvě medaile. Tohle už bude případně jen bonus. U Honzy Kufa ta letní příprava nebyla úplně taková, jakou bychom si představovali. Teď už je ten jeho stav lepší a doufám, že to tréninkové manko vidět nebude. Stejně jako se téměř neprojevilo na mistrovství Evropy,“ řekl  reprezentační trenér Jakub Kučera.

„Do kvalifikační periody navíc spadá i mistrovství světa, které bude příští rok v čínském Xiamenu. A podle pravidel se může v jedné periodě započítat stejná akce pouze jednou, a to ta novější. Takže letošní mistrovství světa nebude, co se kvalifikace na olympiádu týče kromě medailistů, nijak zásadní,“ připomenul Jakub Kučera, že podnik v Budapešti přinese možnost přímé kvalifikace na olympiádu v Tokiu. Na rozdíl od mistrovství Evropy však přímý postup čeká pouze medailisty.



Program Mistrovství světa v moderní pětiboji v Budapešti



Pondělí, 2. září 2019 - štafeta ženy
Úterý, 3. září 2019 - štafeta muži
Středa, 4. září 2019  - kvalifikace ženy
Čtvrtek, 5. září 2019  - finálový šerm ženy + kvalifikace muži
Pátek, 6. září 2019  - finále ženy + kvalifikační šerm muži
Sobota, 7. září 2019  - finále muži
Neděle, 8. září 2019  - smíšené štafety

(šr, pentathlon.cz, SportovníListy.cz, foto Ivana Roháčková ASC Dukla)