Uhlí, ilustrační foto. Foto Valentyn Ogirenko, Reuters

Politici hledají s podnikateli, ekology a vědci cestu k ‚uhelnému exitu‘. Jak ho chtějí dosáhnout?

Jan Boček |

Čtěte dále

Vláda premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO minulý týden představila členy komise, která má rozhodnout o českém „uhelném exitu“. Na deset z celkem devatenácti křesel usedli politici, čtyři pak obsadili zástupci odborů a firem, dvě ekologové a dvě vědci. Server iROZHLAS.cz je oslovil s dotazy, čeho chtějí dosáhnout.

Skupina se poprvé sešla minulé pondělí, a to s cílem stanovit datum, kdy Česko kvůli klimatické změně skončí s pálením uhlí. Rozhodnutí má padnout nejpozději v září 2020.

Západ Evropy se s uhlím loučí, na východě se uhelné elektrárny staví. Zmapovali jsme plány vlády i ČEZ

Číst článek

Komise je podle svého statutu poradním orgánem vlády a její doporučení nebude závazné. Inspirovala se v Německu, kde uhelná komise letos v únoru doporučila „uhelný exit“ do roku 2038 s možností posunout konec uhlí na dřívější datum, o kterém bude diskutovat každé tři roky.

Mezi členy komise převažují vrcholní politici: předsedají jí ministr průmyslu Karel Havlíček (nestraník, ministr za ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zástupci vlády a Parlamentu obsadili ještě čtyři křesla, další tři místa získali hejtmani nebo náměstci krajů, kterých se útlum těžby a spalování dotkne nejvíce. Lokální politiky pak zastupuje starosta Kynšperka nad Ohří na Sokolovsku.

Server iROZHLAS.cz členy komise oslovil se dvěma dotazy na jejich působení:

  • Co chcete v uhelné komisi prosadit?
  • Ve které dekádě by mělo Česko odstoupit od uhlí, a proč?

Dva z dotázaných ani po urgenci nereagovali, odpovědi ostatních najdete zde.

Odborně, neideologicky

„Na útlum těžby se musíme podívat výhradně z odborného, nepolitického pohledu,“ řekl ČTK po první schůzce komise ministr Brabec.

Na nutnosti odborného, „neideologického“ dialogu, se členové komise vesměs shodují. Proto také většinou odmítli otázku na datum uhelného exitu s tím, že jej určí až společné usnesení.

„Dekáda odklonu od uhlí vyplyne z jednání komise,“ reagoval na dotazy iROZHLAS.cz Jaromír Franta, nominovaný za ČMKOS. „Jak jasně deklarovali oba předsedové, bude to bez vlivu ideologie, politiky a na základě reálných možnosti ČR naplnit v následujících desítkách let energetický mix,“ dodal.

Franta, který je od roku 2008 členem dozorčí rady Severočeské energetické podnikatele Pavla Tykače a komunikuje z e-mailové adresy stejné společnosti, nicméně v jiných médiích proti odstavení uhelných elektráren ostře vystupuje.

„V žádném případě bychom se neměli dohadovat o názorech odtržených od reality, kterými nás obtěžují zelení fanatici, například že se český energetický mix obejde zcela bez uhlí. To by byla jen ztráta času,“ upřesňoval svoje postoje v článku Uhelná komise nesmí pracovat v režii ekologů.

Podobně ambivalentní roli zastává také Daniel Beneš, nominovaný jako viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Jako generální ředitel energetického gigantu ČEZ zároveň zastupuje zájmy polostátní firmy, která vyrábí asi polovinu české fosilní elektřiny.

Rok 2040 bez uhlí?

„V komisi máme zástupce z oblasti těžby, zaměstnavatelských svazů, odborů, regionů, ale i ekologů a akademiků, takže je zcela vyvážená,“ řekl ČTK po prvním jednání ministr průmyslu Karel Havlíček.

„Inspirací je nám fungování uhelné komise v Německu,“ doplnil ho ministr životního prostředí Richard Brabec.

Samotné složení komise ovšem tu německou příliš nepřipomíná. Mezi 28 členy tamější komise mělo hlasovací právo pouze pět čistokrevných politiků. Jedenáct míst – téměř polovinu – obsadili vědci a ekologové (složení komise angl.). Federální i regionální ministerstva sice v komisi také měla prostor, ale bez hlasovacího práva.

Jiří Koželouh z Hnutí Duha, jeden ze dvou ekologů v komisi, je nicméně optimistický.

„K roku 2040 už by uhlí být nemělo,“ řekl po prvním jednání v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. „Nechci mluvit za všechny členy komise. Padlo ale, že rok 2050 je nereálný, rozhodně to musí být dřív. Což je významný posun oproti minulosti,“ zdůraznil.