Tragický výlet Čechů. Co se stalo na Novém Zélandu? Po letech vyšla pravda najevo

Příčinou úmrtí českého turisty, který v červenci 2016 zahynul během horské túry na Novém Zélandu, bylo podchlazení. V závěrečné zprávě z letošního srpna, kterou dnes zveřejnila novozélandská média, to tvrdí koronerka Anna Tuttonová.

Sedmadvacetiletého Čecha tehdy doprovázela jeho třiatřicetiletá česká přítelkyně, která pak měsíc čekala na záchranu v chatě správy národního parku.

Tragédie se stala na 32kilometrové trase známé jako Routeburn Track. Český pár se na ni vydal v novozélandském zimním období, kdy je cesta oficiálně uzavřená. V oblasti hustě sněžilo a stezka byla pokryta vysokou vrstvou sněhu.

Vzhledem k tomu, že pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo ho dlouhou dobu nepohřešoval a nehledal. Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát na policii, která následně Češku nalezla.

Tuttonová, která okolnosti smrti prověřovala, za přímou příčinu úmrtí označila podchlazení. Poznamenala rovněž, že hlavní příčině smrti předcházela série incidentů včetně podcenění rad, počasí, vybavení i oblečení.

Dvojici na túře 27. července zaskočila tma a špatné počasí. Noc pár strávil ve spacácích pod otevřeným nebem, takže ráno byl promočený a prochladlý. Další den se počasí zlepšilo a Češi v dálce viděli chatu u Mackenzieova jezera, ke které se vydali. Místo po značené trase se ale rozhodli cestu zkrátit, ale zabloudili.

Počasí se opět zhoršilo a Čech si pod vlivem podchlazení začal odkládat oblečení a chovat se iracionálně. Pár poté zasáhla lavina, která Čecha zaklínila mezi větvemi a kamením. Jeho partnerka s ním nebyla schopná pohnout a Čech měl postupně stále větší problémy s dýcháním, až nakonec zemřel.

Češka zbytek noci strávila u jeho těla a ráno se pokusila vydat k chatě. Kvůli špatnému počasí ale znovu zabloudila, takže musela venku strávit další noc. Do chaty se dostala vyčerpaná až další den odpoledne. Ač byla chata na zimu opuštěná, zásoby trvanlivých potravin a dřeva na topení Češce zachránily život. Pátrací týmy ji našly 24. srpna. O dva dny později záchranáři vyprostili Čechovo tělo, které bylo na příkré stráni asi dva kilometry od chaty.

Související

Více souvisejících

Nový Zéland Úmrtí Čechů v zahraničí češi Turisté neštěstí

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 14 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy