# 80 - Eddie Pasquale (Tampa Bay Lightning)  V sezoně 2015/16 odehrál s osmdesátkou na zádech v dresu San Jose Sharks 29 utkání americký obránce Matt Tennyson. Nikdo jiný pak toto číslo až do loňského ročníku nenosil. Jedno z nejméně používaných numer si nechal dát na uniformu Tampy Bay Lightning až kanadský brankář Eddie Pasquale, ale moc štěstí mu nepřineslo. Odchytal s ním pouze tři utkání a i když dvě z nich dovedl do vítězného konce, za dvojicí Andrej Vasilevskij a Louis Domingue víc šancí nedostal. Pro borce, jenž byl draftován v roce 2009 ve čtvrtém kole Atlantou Trashers, to byla na nějaký čas poslední sezona v zámoří. V létě se rozhodl zkusit štěstí v Evropě, podepsal roční kontrakt v klubu Barys Nur-Sultan a bude hrát v KHL. Profimedia.cz
 # 87 - Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)  V jednatřiceti letech už má idney Crosby vitríny nacpané cennými trofejemi a na většinu individuálních ocenění se nejspíš práší někde ve sklepě, protože je nemá kam dávat. Dvakrát vyhrál Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL, dvakrát se radoval z Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu, v letech 2010 a 2017 si odnesl Maurice Richard Trophy a třikrát vyhrál Stanley Cup. Kromě toho je dvojnásobným vítězem olympijských her (2010, 2014), mistrem světa a členem prestižního Triple Gold Clubu. Pokud mu kariéru nezkomplikují zranění či jiné zdravotní potíže, může být jednou mezi největšími hokejovými velikány všech dob a dres s jeho číslem už (minimálně v Pittsburghu) nikdo nikdy neoblékne. Profimedia.cz
 # 96 - Mikko Rantanen (Colorado Avalanche)  Téměř dvoumetrový a 96 kilogramů vážící obr Mikko Rantanen je typem hráče, který se valí k brance jako tank a je jen těžko k zastavení. Dokáže tvrdě pracovat v soubojích u hrazení a je nesmírně platný v důležitých momentech zápasů.Je to hokejista silný na puku, který má kreativní schopnosti, z nichž těží jeho spoluhráči. Jde spíše o tvůrce hry než o střelce gólů (i když to mu jde báječně), a často preferuje přihrávku před střelou na branku. Podle mnohých odborníků je podobným typem hráče jako Jakub Voráček. V NHL dosud odehrál 239 zápasů, ve kterých zaznamenal 209 bodů (80+129). V minulých dvou ročnících si držel průměr více než jednoho bodu na utkání. Profimedia.cz
 # 97 – Connor McDavid (  Edmonton Oilers)  „Nový Great One.“ Přesně tak mluvili hokejoví experti o Kanaďanovi Connorovi McDavidovi před draftem v roce 2015 a nadšeně ho přirovnávali k největší legendě světového hokeje. Zatím to opravdu vypadá, že Waynovi Gretzkymu roste zdatný následovník. Jen letmý pohled na jeho statistiky naznačuje, jak velký potenciál v něm dřímá. V uplynulých třech sezonách posbíral v 242 zápasech 324 bodů za 112 branek a 212 nahrávek, dvakrát se stal nejproduktivnějším hráčem soutěže a jednou byl druhý. Nebýt toho, že kvůli zranění zmeškal polovinu své premiérové sezony (2015/16), nejspíš by dostal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka v NHL. V soutěži momentálně není jiný mladý hráč, od kterého by se čekalo tolik jako od McDavida. Dokonce i sám velký Gretzky prohlásil, že jde o nejlepšího hokejistu, který vstoupil do NHL v posledních 30 až 40 letech.
5
Fotogalerie

4 hráči, kteří v minulé sezoně NHL oblékali dres s číslem, jež kromě nich nikdo nenosil

Víte, které číslo bylo v uplynulé sezoně NHL nejoblíbenější? Byla to sedmnáctka. Nosilo ji na dresu 25 hokejistů a byla tedy na soupisce téměř ve třech čtvrtinách klubů. A pak také existují numera, která na ledě prostě neuvidíte, nebo je obléká jen jediný hráč.

slide-čísla, co nikdo nenosí.jpg

Věřte tomu, nebo ne, ale v minulém ročníku nehrál v NHL žádný hráč, který by na dresu nosil čísla 66, 69 a 94. O tom, že s legendární devětadevadesátkou Wayna Gretzkyho už nikdo nikdy hrát nebude, snad ani není třeba mluvit – byla totiž v celé soutěži vyřazena.

V NHL bychom našli čtyři hokejisty, kteří v uplynulé sezoně měli na dresu číslo, jež už kromě nich nikdo jiný nenosil. Najdete je v následujících kapitolách a ve fotogalerii. Jsou mezi nimi i hvězdy světového hokeje.

Pokračování 2 / 5

# 80 - Eddie Pasquale (Tampa Bay Lightning)

Eddie Pasquale.jpg

Nejslavnější hráč s číslem 80 v historii NHL: Geoff Sanderson

V sezoně 2015/16 odehrál s osmdesátkou na zádech v dresu San Jose Sharks 29 utkání americký obránce Matt Tennyson. Nikdo jiný pak toto číslo až do loňského ročníku nenosil. Jedno z nejméně používaných numer si nechal dát na uniformu Tampy Bay Lightning až kanadský brankář Eddie Pasquale, ale moc štěstí mu nepřineslo. Odchytal s ním pouze tři utkání a i když dvě z nich dovedl do vítězného konce, za dvojicí Andrej Vasilevskij a Louis Domingue víc šancí nedostal.

Pro borce, jenž byl draftován v roce 2009 ve čtvrtém kole Atlantou Trashers, to byla na nějaký čas poslední sezona v zámoří. V létě se rozhodl zkusit štěstí v Evropě, podepsal roční kontrakt v klubu Barys Nur-Sultan a bude hrát v KHL.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 5

# 87 - Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)

Sidney Crosby.jpg

Nejslavnější hráč s číslem 87 v historii NHL: Pierre Turgeon

Co dělá ze Sidneyho Crosbyho jednoho z nejlepších útočníků v NHL? Maličkosti. Ve všem je o krůček před svými soupeři – nejen v bruslení, ale především v myšlení. Stejně jako kdysi Wayne Gretzky dokáže vymyslet úžasné věci, které často jeho spoluhráči ani nestíhají pochopit.

Že má výjimečný talent, to se vědělo už velmi záhy. Ještě než byl draftován, skloňovala se v souvislosti s jeho jménem jména hokejových legend – Lemieuxe, Gretzkyho či Yzermana. Crosbyho výkony však nakonec předčily všechna očekávání. Dokazuje, že je neobyčejným hokejistou, který v sobě snoubí vynikajícího bruslaře, vytříbeného technika, tvůrce hry, excelentního nahrávače, výborného a pohotového střelce s neomylným čichem na góly, který navíc umí číst skvěle hru a má nadprůměrnou úspěšnost na buly.

V jednatřiceti letech už má vitríny nacpané cennými trofejemi a na většinu individuálních ocenění se nejspíš práší někde ve sklepě, protože je nemá kam dávat. Dvakrát vyhrál Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL, dvakrát se radoval z Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu, v letech 2010 a 2017 si odnesl Maurice Richard Trophy a třikrát vyhrál Stanley Cup.

Kromě toho je dvojnásobným vítězem olympijských her (2010, 2014), mistrem světa a členem prestižního Triple Gold Clubu. Pokud mu kariéru nezkomplikují zranění či jiné zdravotní potíže, může být jednou mezi největšími hokejovými velikány všech dob a dres s jeho číslem už (minimálně v Pittsburghu) nikdo nikdy neoblékne.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 5

# 96 - Mikko Rantanen (Colorado Avalanche)

Mikko Rantanen-Colorado.jpg

Nejslavnější hráči s číslem 96 v historii NHL: Pavel Bure, Phil Housley

Finský útočník Mikko Rantanen strávil svou poslední sezonu v Evropě v dresu TPS Turku (2014/15) a navzdory útlému hokejovému věku (bylo mu tehdy 18 let) měl funkci asistenta kapitána. To dost vypovídá o jeho talentu. Byla to tenkrát už jeho třetí sezona mezi dospělými – poprvé naskočil do seniorské soutěže, když mu bylo šestnáct let.

Rantanen se představil dvakrát na mistrovství světa juniorů. V roce 2015 dal v pěti zápasech čtyři góly a patřil k nejvýraznějším postavám finského týmu, kterému pomohl ke stříbrným medailím. O rok později už vedl mladý výběr Suomi jako kapitán a přispěl k titulu světových šampionů pěti body v sedmi duelech.

Téměř dvoumetrový a 96 kilogramů vážící obr je typem hráče, který se valí k brance jako tank a je jen těžko k zastavení. Dokáže tvrdě pracovat v soubojích u hrazení a je nesmírně platný v důležitých momentech zápasů.

Je to hokejista silný na puku, který má kreativní schopnosti, z nichž těží jeho spoluhráči. Jde spíše o tvůrce hry než o střelce gólů (i když to mu jde báječně), a často preferuje přihrávku před střelou na branku. Není to nijak excelentní bruslař, zapracovat by měl na zrychlení a prospělo by mu, kdyby nabral víc svalové hmoty, ale nedostatky vynahrazuje agilitou, a to i v obranné činnosti, kde je díky svým fyzickým dispozicím hodně platný. Podle mnohých odborníků je podobným typem hráče jako Jakub Voráček. V NHL dosud odehrál 239 zápasů, ve kterých zaznamenal 209 bodů (80+129). V minulých dvou ročnících si držel průměr více než jednoho bodu na utkání.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 5

# 97 – Connor McDavid (Edmonton Oilers)

Connor McDavid1.jpg

Nejslavnější hráči s číslem 97 v historii NHL: Jeremy Roenick, Esa Tikkanen

„Nový Great One.“ Přesně tak mluvili hokejoví experti o Kanaďanovi Connorovi McDavidovi před draftem v roce 2015 a nadšeně ho přirovnávali k největší legendě světového hokeje. Zatím to opravdu vypadá, že Waynovi Gretzkymu roste zdatný následovník.

Jen letmý pohled na jeho statistiky naznačuje, jak velký potenciál v něm dřímá. V uplynulých třech sezonách posbíral v 242 zápasech 324 bodů za 112 branek a 212 nahrávek, dvakrát se stal nejproduktivnějším hráčem soutěže a jednou byl druhý.

Nebýt toho, že kvůli zranění zmeškal polovinu své premiérové sezony (2015/16), nejspíš by dostal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka v NHL. V soutěži momentálně není jiný mladý hráč, od kterého by se čekalo tolik jako od McDavida. Dokonce i sám velký Gretzky prohlásil, že jde o nejlepšího hokejistu, který vstoupil do NHL v posledních 30 až 40 letech.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud