Informace výrobců, Střechy

Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6

Pan Jašek s rodinou právě dokončují svůj rodinný domek v klidné vilové čtvrti na Praze 6. Vedle mnoha dílčích částí stavby intenzivně řešili také možnosti osvětlení. Volba nakonec padla na značku Lightway. Dům se nachází v nenápadné ulici a na první pohled vypadá vlastně úplně obyčejně. To je ale jen zdání. Uvnitř je velký a prostorný, s francouzskými okny a rozlehlou verandou a je obklopený velkou zahradou. Klasický styl v kombinaci s moderními prvky dává celému interiéru velice příjemný ráz. Malým problémem byly podkrovní prostory, které potřebovaly „rozsvítit“.

Lightway v podkroví i v garáži
„Stavbu jsme plánovali docela dlouho. Pozemek jsme koupili už někdy před sedmi lety a prošli jsme si klasickým vývojem – od výběru dveří a oken přes podlahy, systémy cirkulace vzduchu až právě po světla, světlíky apod.,“ říká majitel a pokračuje: „Asi jako většina lidí, i my jsme nejprve sháněli informace, ptali se známých, navštěvovali různé akce. Od začátku jsme věděli, že nechceme klasická střešní okna, takže jsme se v podstatě rozhodovali spíše mezi různými řešeními světlíkového typu. Se značkou Lightway jsme se na té naší cestě hledání a objevování setkávali celkem často. Oslovilo nás to, že se Lightway soustředí hlavně na kvalitu, dlouhou výdrž, záruku. Zatímco spousta lidí řeší především cenu, mě život už dávno naučil, že v rámci dlouhodobého plánování nemá smysl koukat po nejlevnějších technologiích. U finálního výběru pak hrála velkou roli osobní reference. Jeden můj kamarád z Moravy mi Lightway doporučil na základě vlastní zkušenosti. Mé rozhodnutí pak ještě podpořili architekti.“

Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6

Hlavním posláním světlovodů Lightway bylo přivést světlo do podkrovních místností a garáže bez oken. Jednalo se konkrétně o pracovnu a současně malou domácí posilovnu, kde došlo k instalaci čtyř světlovodů. Dále šlo o podkrovní hrací plochu pro děti – na protější straně domu. Zde je jeden světlovod. Místnost je o poznání menší, nicméně jak sám majitel konstatoval, ještě jeden světlovod by to tu sneslo. Třetí místnost představuje garáž. Ta je zcela bez oken, ale dvojice světlovodů zajistí dostatek denního světla i tady.

Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6

Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6

Světlovody jsou všechny orientovány na sever. Čistě z důvodů praktických, neboť z jihu jde do domu – díky verandě a prostorným oknům – světla dost. Majitelé vybrali toto směrování záměrně, protože nechtěli mít v podkroví během teplých dnů „jako ve skleníku“. Současně není bez zajímavosti, že všechny světlovody jsou vybaveny zároveň též LED osvětlením. Přes den tedy přivádějí denní svit a po setmění se jednoduše rozsvítí. Ještě dodejme, že o čerstvý vzduch se stará v celém domě rekuperační jednotka a také že jde o dům nízkoenergetický, třídy A. 

Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6Světlovody Lightway v rodinném domku v Praze 6

Rekonstrukce probíhala ve třech fázích a majitel byl s prací techniků společnosti Lightway plně spokojen. Vše proběhlo rychle, čistě a bezproblémově. Kvalitu a provedení prověří až čas, pro konstruktivní závěr si prý mám přijet za 10 let, ale jak sám majitel prohlásil: „Jsme spokojeni s přístupem, rychlostí, kvalitou provedení… Myslím, že nejlepší věci jsou ty, co vlastně vůbec nevnímáte, které jsou přirozenou součástí vašeho bydlení. Mám rád, když věci fungují a přitom pěkně vypadají. Nemusíte je řešit a víte, že tam jsou a plní svůj účel na 100 %. Lightway toto splňuje. Je to decentní, vkusné a má to pěkný detail.“
Martin Hájek
foto archiv společnosti Lightway