Návrh zákona proti brexitu bez dohody dává vládě čas do 19. října

03.09.2019
Euroskop, čtk

Britský labouristický poslanec Hilary Benn v pondělí na twitteru zveřejnil návrh zákona proti brexitu bez dohody, který chce v Dolní sněmovně předložit opozice spolu s rebely z řad vládních poslanců. Dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu s neřízeným odchodem z bloku. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Parlament se po letní přestávce znovu schází v úterý. Podle zdroje agentury Reuters se poslanci pokusí prosadit na program středečního zasedání hlasování o návrhu zákona proti brexitu.

„Cílem zákona je zajistit, že Spojené království neopustí Evropskou unii 31. října bez dohody, leda by s tím parlament souhlasil,“ napsal Benn na twitteru.

I kdyby podporovatelé této snahy v následujících dnech uspěli, nemuselo by jejich vítězství být definitivní. Johnson by podle komentátorů využil jakékoli mezery, kterou by případný zákon obsahoval, spekuluje se dokonce o tom, že by jej mohl zcela ignorovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek