Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vesec se chystá na Operaci Overlord. Zapojí se tři sta lidí, letouny i americké tanky

PR článek

Rozhodující segmenty bojů v Normandii sehraje 7. září při Dětském dni ve Vesci jednota Československé obce legionářské vojenské posádky Liberec. Do ukázek se zapojí přes 300 účastníků a mohutný arsenál vojenské historické techniky.

„Na nebi se objeví německý jednomotorový spojovací a průzkumný letoun Storch  a Piper Cub, který nám zapůjčí Letecké muzeum Metoděje Vlacha z Mladé Boleslavi, v pozemních bojích zapojíme americké tanky US M4 Sherman a Stuart,“ prozrazuje za pořadatele Josef Kubeš z místní jednoty ČsOL vojenské posádky Liberec. 

Kromě historie i ukázka současné techniky

Vojenskou historickou techniku poskytne na akci mnoho soukromých sběratelů z celé země. Podobně rozsáhlá bude i exhibice soudobých bezpečnostních složek, kterou chystají policisté, armáda. „Dnešní ukázky připomenou 100. výročí plynové služby a založení chemického vojska AČR a 101. výročí vzniku Policie ČR,“ dodává František Gábor, předseda místní jednoty ČsOL vojenské posádky Liberec. V modelových ukázkách předvedou své dovednosti. „Nad Libercem prosviští také pár stíhaček z vojenské základny v Čáslavi,“ vypočítává Kubeš.

Historická ukázka na zemi připomene střet mezi armádou spojenců a silami nacistického Německa v Normandii. Operaci Overlord z 6. června 1944, na níž legionáři upozorní, považují historici za zlomový moment 2. světové války. Spojencům se při ní podařilo vylodit se v Normandii,  německé jednotky zatlačit od pláží a přinutit k ústupu. Do konce června 1944 tam pak dopravily spojenecké armády kolem 850 tisíc vojáků a vyčistily poloostrov Cotentin s přístavem Cherbourg. Na samotných plážích se tehdy ocitli podle dostupných informací pouze tři Čechoslováci, hlavní úlohu splnily československé pozemní jednotky na této „druhé frontě“ až při obléhání Dunquerke. „Komentované prezentace zásahů policistů, hasičů a armády začínají v 10:00, historické scény jsou na programu v  14:00 hodin,“ upřesňuje předseda SBD Sever Petr Černý.

Sedmý ročník

Tradici Dětských dnů s historickými vojenskými ukázkami zavedli legionáři spolu se Stavebním bytovým družstvem Sever před sedmi lety.  K jejich pořádání se postupně přidal Krajský úřad Libereckého kraje, ministerstvo obrany a liberecký magistrát, který zajišťuje kyvadlovou přepravu návštěvníků. Rodinný program s atrakcemi pro děti, workshopy, ale třeba i fotolety nad Libercem, přiláká do Vesce zpravidla kolem 10 tisíc návštěvníků. Vstup na akci je zdarma. Informace o programu budou postupně zveřejňovány na www.detskydenvevesci.cz, zde je možné soutěžit o let zdarma vrtulníkem nad Libercem.

Štítky Operace Overlord, Vesec, dětský den, Liberec, technika, armáda, Normandie, Policie České republiky, Metoděj Vlach, Nacistické Německo, druhá světová válka

Vesec se chystá na Operaci Overlord. Zapojí se tři sta lidí, letouny i americké tanky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.