Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ligový Expres: Sparťanům se srážejí myšlenky. Srazí to hlavu trenéru Jílkovi?

    Z Ligového Expresu se pomalu stává seriál o zmaru na Letné. Fotbalová Sparta zase nevyhrála, je z ní průměrný prvoligový klub. A muž, který ji měl pozvednout, tápe. Trenér Václav Jílek je na odstřel.

    Pamětníci si jistě vybaví Rudolfa Otepku, skvělého záložníka, technika, fotbalového filutu, také spratka na hřišti. Ale rovněž zlobidlo mimo něj. Z dvojice, již vytvořil v Příbrami s reprezentantem Markem Kuličem, vstávaly trenérovi Jiřímu Kotrbovi vlasy na hlavě.

    Ale pak přišla neděle a tihle dva zapomněli na týdenní hříchy a bavili sebe i fanoušky fotbalem.

    Václav Jílek si vůbec neví rady se složením sparťanské obrany.

    Oba byli také vděčnými respondenty rozhovorů. Jeden příklad za všechny. Otepka zahodil v březnu 2004 v zápase se Synotem (nynějším Slováckem) penaltu, kopl ji podivně, ač byl obvykle suverénní. „Srazily se mi myšlenky,“ objasňoval pak.

    Je to jeden z nezapomenutelných fotbalových výroků. A teď už má i mladšího sourozence.

    Trenér Václav Jílek jím vysvětloval, proč jeho Sparta v zápase s Olomoucí zase zkolabovala v obraně. Především šlo o situaci, kdy stoper Lukáš Štětina nešikovně hlavou poslal do samostatného úniku soupeře Jakuba Plška. Ten skóroval a pak i děkoval: „Dostal jsem skvělou přihrávku.“

    Usmíval se, Sigma uhrála na Letné remízu 3:3, byla spokojená. To sparťané skřípali zuby.

    Olomouc slaví, Sparta trpí. Jakub Plšek právě vyrovnal na Letné na 3:3.

    A kouč Jílek vykládal na tiskové konferenci: „Ze čtyř střel jsme dostali tři góly. Soupeři nás trestají z mála šancí, které jim navíc ještě darujeme. My si šance musíme vypracovat, soupeři ne. Pořád děláme individuální chyby. Je to kombinace různých věcí, roli v tom hraje chování a individuální rozhodování hráčů. Děláme těžko předvídatelné věci, které se stávají opakovaně. Hráči jsou nastavení, že to chtějí řešit konstruktivně. V poslední chvíli zjistí, že to nejde, srazí se jim myšlenky. Není to otázka jednoho zápasu a jednoho hráče.“

    To není, ale právě Štětina chyboval opakovaně. Proto neodehrál duely v Liberci a s Baníkem Ostrava, které předcházely střetu s Olomoucí. Nyní se však do sestavy vrátil a opět fatálně selhal.

    „V reprezentační přestávce s tím musíme něco udělat,“ nakázal kouč Jílek.

    Ano, nyní se liga nehraje. Reprezentace se vydá na zápasy kvalifikace o mistrovství Evropy do Kosova a Černé Hory.

    Ani Guélor Kanga s Liborem Kozákem nejsou schopni nic udělat s bídnou formou Sparty.

    Pauza pro zápasy národního mužstva bývá využívána různě. Když je v klubu klid, doléčují se zranění, přidá se na tréninku, aby se obnovily síly, ladí se forma.

    Jenže to není případ Sparty. Na Letné je chaos, panika.

    Tým vypadl z Evropské ligy, v prvoligové tabulce je sedmý, na první Slavii ztrácí propastných devět bodů. A přes její ztrátu v Opavě je vidět obří rozdíl v kvalitě sparťanského a slávistického týmu. Samozřejmě ve prospěch mužstva kouče Jindřicha Trpišovského.

    Spartu navíc po pauze čeká dost drsný trojboj: jede do Zlína, pak hraje derby se Slavií a vydá se do Plzně.

    Nic moc…

    Guélor Kanga, záložník Sparty

    Proto je nasnadě, že se řeší změny. Mluví se o tom, že by z Olomouce přišel za 20 milionů obránce Václav Jemelka, to by měla být slušná posila, ale rozhodně ne spasitel.

    Sparta také chce kádr zredukovat, má ho příliš široký. Jenže její hráči jsou luxusně placení, v Česku si je nikdo nemůže dovolit. Tedy Slavia ano, ale ta je zase nechce. Má své a lepší...

    Navíc je tu ještě jméno: Jílek. V minulosti by to měl spočítané. Takový start sezony by neustál. Jenže Sparta se snaží pod vedením sportovního ředitele Tomáše Rosického změnit. Chce dělat promyšlenější tahy (i když se jí tom zatím nedaří), chce myslet v delším časovém horizontu. Proto Jílek na 99 procent zůstane.

    Bude to dobré řešení? Zatím o tom trenér vůbec nikoho nepřesvědčil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:54 středa 1. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      45
    • Trapas
      43
    • Cože
      41
    • Sladký
      41
    • Super
      38
    • Tvl
      37