S Veselým jsou v nominaci na Davis Cup v Bosně teenageři

3. 9. 2019, 17:10
Aktuality 6
České tenisty povede v 1. kole evropsko-africké zóny Davisova poháru v Bosně a Hercegovině Jiří Veselý. Kromě něj jsou v nominaci, kterou dnes oznámil kapitán Jaroslav Navrátil, nadějní teenageři Tomáš Macháč, Jonáš Forejtek, Jiří Lehečka a Dalibor Svrčina. Utkání se uskuteční přespříští víkend v Zenici, domácímu týmu bude překvapivě chybět očekávaná jednička Damir Džumhur. Vítěz si zajistí účast v kvalifikaci o finálový turnaj v příštím roce.
Davis Cup

"Bude to mladý tým. Chceme jim dát šanci a myslím, že je to tak správně," řekl kapitán Navrátil v nahrávce pro média. "Kluci jsou příslibem do budoucna, z toho důvodu přišlo omlazení týmu," doplnil.

Osmnáctiletý Macháč s o rok mladším Lehečkou už byli spolu s Veselým v nominaci na únorovou kvalifikaci o finálový turnaj v Madridu. Tam po výhře 3-1 postoupili domácí Nizozemci, Lehečka si za stavu 1-2 odbyl daviscupovou premiéru.

Osmnáctiletý Forejtek letos ovládl čtyřhru juniorů na Australian Open i ve Wimbledonu. V Austrálii triumfoval se Svrčinou, jemuž je teprve 16 let, v Londýně s Lehečkou.

Roli jedničky by měl plnit Veselý, který začal v létě trénovat s Navrátilem po červnovém challengeru v Prostějově. "Tam byl špatný psychicky i herně. Šest týdnů pak makal, jak asi nemakal předtím, a je to na jeho výsledcích vidět. Doufám, že se u něj blýská na lepší časy a dostane se tam, kam patří, to je pod osmdesáté místo," řekl Navrátil o Veselém.

"Určitě nebudeme favority, protože jedeme do Bosny. Je to neprobádané prostředí. Čeká nás bouřlivé prostředí, těžký zápas a pojedeme tam s tím, že nemáme co ztratit. Doufám, že nebudeme odjíždět s prázdnou, to znamená, že budeme úspěšnějším týmem a budeme mít příští rok šanci se porvat o finálové kolo v Madridu," řekl Navrátil.

Jedničkou soupeře by měl být 99. hráč světa Damir Džumhur, který na US Open vzal ve druhém kole set Rogeru Federerovi. "Je velice zkušený a je to vynikající hráč," řekl Navrátil o Džumhurovi. "Kdyby nehrál, tak šance by byly daleko větší. Nedovedu si představit, že by hráč domácí země v domácím utkání nenastoupil v tak důležitém utkání. Bylo by to velké překvapení," uvedl český kapitán ještě před zveřejněním bosenské nominace.

V ní je nejvýše postaveným hráčem na žebříčku ATP Mirza Bašič, kterému patří 218. místo. Dalšími členy výběru jsou hrající kapitán Tomislav Brkič, Nerman Fatič a Darko Bojanovič.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
Jan
Džumhur získá 2 body a 3. bude na vlásku.
Reagovat
George_Renel
Není v nominaci tak těžko.... Un
Reagovat
EllNino
to je tak, když někdo jen blbě kecá :D
Reagovat
Fransoas
Při současné formě Jiřího Veselého to bude hodně složité.Není ale nikdo,kdo by mohl byt jedničkou.Nadějny mlady hráči nemají tolik zkušeností.Toto je týmová soutěž,ale dost možná by mohli mladé naděje hrát lépe než Veselý.Bude to dost těžké utkání na půdě soupeře.
Reagovat
Haitik
Super nominace! :-) Těším se, snad bude čas se na nějaký zápas podívat.. :D
Reagovat
lars
bez Rosola
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist