HomeMagazín Jak levně cestovat nejen po Evropě

Jak levně cestovat nejen po Evropě

| 17.08.2019 | David Sládeček | Jobfairs.eu
Chvíle letního volna pomalu končí a vy jste ještě nikde pořádně nebyli? Připadá vám, že byste potřebovali vyhrát v loterii, abyste se na cestu svých snů mohli vydat? Omyl. Mrkneme se společně na to, jak procestovat svět i když máte hluboko do kapsy. To přece všichni jako studenti známe.

Vyberte správnou destinaci a čas

Ještě, než se pustíme do konkrétních technických tipů – například kde vybírat letenky, kde bydlet a jak se přepravovat – je důležité uvědomit si jedno. Destinaci a čas, ve kterém plánujete cestu uskutečnit. Místo vaší dovolené totiž do jisté míry může ovlivnit, jak budete potom dále postupovat.

Je jasné, že každý má jiný sen, kam by se chtěl podívat. Někdo by rád na prosluněnou Miami Beach a někdo třeba do velkých evropských měst, protože se mu nechce zase tolik utrácet za letenku. To už ale v dnešní době nehraje takovou roli. Jeden týden v Londýně nebo někde na Floridě vás totiž vyjde zhruba stejně draho, jako měsíc pohodlného života v jihovýchodní Asii nebo střední Americe.



Proto je před cestou extrémně důležité udělat si finanční průzkum, nejlépe od cestovatelů nebo lidí, kteří destinaci v poslední době navštívili. V době internetu je to hračka. Hlavně hledejte aktuální informace. Ty, co jsou třeba 3-4 roky staré už se v době dnešního turistického boomu mohou značně lišit od reality. U informací nezapomínejte hledat časové údaje – jestli se jedná o sezónu nebo mimosezonu. I to hraje při výběru vaší cesty velkou roli.

Najděte nejlevnější letenky

Způsobů je mnoho a internet je „nejlevnějších letenek“ úplně plný. My vám zkusíme dát takový malý „výcuc“ a náš pohled na věc, jak nejlépe vybrat letenky pro vaši cestu.

Pokud to jen trochu půjde, vybírejte si oblast, a nikoliv konkrétní místo. Zároveň zkuste nelpět tak úplně na čase odletu. Flexibilita je naprosto nejdůležitější. Je jasné, že pokud máte novou práci nebo i jiné závazky – flexibilní budete těžko. Ale každý malý ústupek, který v tomto směru uděláte, vám může ušetřit i tisíce korun. Vyhýbejte se svátkům, víkendům a třeba začátkům prázdnin co to jen půjde.



Shánění letenky bude možná ten nejzdlouhavější proces, ale trpělivému štěstí přeje! Tady je za nás výčet těch nejzajímavějších vyhledávačů, které používáme i my. Inspirujte se!

Kiwi

Jak jinak začít než hezky česky. Kiwi je český startup, který se pořád neskutečné rozrůstá. Jeho algoritmus vyhledává i nízkonákladové společnosti, takže je občas až k nevíře, co všechno dokáže poskládat :-)

Momondo

Velmi jednoduchý a pohodlný vyhledavač, který často vyhazuje levnější ceny než například Skyscanner. Určitě stojí za to vyzkoušet hlavně pokud hledáte letenky na určité místo v určitý čas.

AZair

Po Evropě a s nízkonákladovkou? Pak zkuste AZair. Další tuzemský projekt, který má své kouzlo. Dejte si ale u nízkonákladovek vždycky pozor na doplňkové platby. Často tyto společnosti mají velmi levné letenky, ale svůj profit dělají na minitransakcích například za jiné než příruční zavazadlo, výběr místa v letadle a podobně. Stačí vše pozorně číst.

Kde složit hlavu

Pokud za sebou budete mít peripetie s výběrem místa a letenky, čeká vás bydlení. Často se říká, že to je nejdražší složka vašeho tripu. Nemusí to být pravda. Variant je nespočet. Cestování je vždycky drahé hlavně pro ty, kteří cestu neplánují. Udělejte si tedy čas, najít ideální variantu. Tady je našich pár tipů, kterých můžete využít.

AirBnB

Možná trochu už klasika, ale nemůžeme si jí dovolit nezmínit. Na cestování do neznámých krajů za nás jedna z nejlepších variant. AirBnb funguje na principu krátkodobého pronájmu přímo od majitele nemovitosti, bytu nebo pokoje. Můžete si taky vybrat, jestli chcete mít celý byt pro sebe nebo například potřebujete jen v nějakém městě jednu noc přespat na sdíleném pokoji. Za nás opravdu skvělá věc, která má bohužel v dnešní době jeden malý škraloup.

Hlavní myšlenkou této aplikace bylo poznávat se s místními, kteří vám například při předání klíčů dali pár lokálních tipů nebo vás vzali na první pivo v novém místě. V dnešní době na AirBnB najdete už i mnoho nemovitostí, které spravují celé společnosti – takže vás po příjezdu nečeká nikdo v konkrétním bytě, ale musíte se například stavit na jejich centrále pro klíče a potřebné informace. Trochu to sice ztrácí kouzlo, ale je fakt, že stále oproti hotelům mnohonásobně ušetříte.

Couchsurfing

Couhsurfing je jeden z nejznámějších způsobů, jak bydlet zadarmo po celém světě. Stačí se registrovat, vyplnit profil a najít hostitele z celého světa, kteří zadarmo nabízí jak jinak než gauč, postel nebo někdy i celý pokoj. Celé je to hodně na přátelské bázi. Popíšete důvod, proč byste u daného hostitele potřebovali přespat a třeba s ním spojíte i následující program.

Dost často se stane, že díky couchsurfingu navážete úplně nová přátelství a známosti. Kdo to nikdy nezkusil, tak opravdu neví, o co přichází. Většinou jde o ubytování pro méně lidí na méně nocí, ale výjimky jsou pravidlem, opravdu záleží, na koho natrefíte.

Sleeping in airports

Teď trochu z jiného soudku, ale byla by škoda ho nezmínit. Dost jednoduše se vám může stát, že díky levnějším letenkám, které jste si už našli, budete muset strávit nějakou tu noc někde na letišti. Varianty máte pak dvě. Buďto hledat nějaký blízký hostel nebo hotel v okolí anebo zůstat na letišti. 

Pokud se rozhodnete zůstat na letišti, určitě využijte této příručky pro ony spáče :-) Cestovatelé z celého světa zde sdílí zkušenosti o nejrůznějších letištích z celého světa. Budete vědět: kde jsou pohodlné sedačky, kde najdete tmavý klidný koutek na přespání, kde najdete zásuvky a wifi – prostě všechno co se vám k přenocování na letišti může hodit. Upřímně, občas se nad nějakými příběhy člověk i docela pobaví, takže to určitě stojí za to vyzkoušet.

 

Šetřete na dopravě

Řeknete si asi – prkotina. Ale ono i různé přejezdy z letiště, do národních parků, na zajímavé pláže a místa se vám mohou sakra prodražit. Je dobré být uvážlivý i v tomto ohledu a proto:

Využívejte veřejné dopravy

Co udělá běžný turista, když přiletí do nové destinace? Sedne na shuttle bus z letiště a valí směrem do centra. Pokud chcete ale ušetřit, vyhněte se těmto svozům, taxíkům nebo pronájmům aut. Veřejná doprava je ta nejlepší volba, kterou ve městech vždycky můžete zvolit. Vygooglit odjezdy autobusů v daném místě opravdu nebude problém.

Hitchhiking a spolujízda

Asi moje osobně nejoblíbenější část cestování. Hitchhiking nebo-li hezky česky „stopování“ je na cestování asi to nejzábavnější. Potkáte se s hromadou zajímavých lidí, kteří třeba ne vždycky mají úplně přesný cíl vaší cesty, ale často vás buďto alespoň někam posunou nebo si nakonec tu zajížďku kvůli vám ještě udělají. To je vlastní zkušenost. I když jsem samozřejmě zaslechl už i negativní zkušenosti, tak já opravdu žádnou nemám.

Vybavuji si například stopování v rumunském pohoří Fagaraš, kde nás nakonec nabral velmi sympatický pár z Austrálie (!!!) a strávili jsme nakonec celé odpoledne společně. Je až s podivem, že díky stopování se dostanete opravdu odkudkoliv kamkoliv, a ještě poznáte skvělé lidi – stačí trocha odvahy.



Pokud ale stopování není zrovna váš šálek, určitě se můžete spolehnout na klasické aplikace typu BlaBlaCar, kde za jistou úplatu naleznete spolujízdu v podstatě kamkoliv.

Tak to za nás asi vše :-) Doufáme, že se třeba i díky našemu článku rozhodnete ještě v závěru prázdnin podniknout nějakou zajímavou low-budget cestu, na kterou budete pak nadosmrti vzpomínat. Poznávání nových lidí a míst nebude nikdy dost, tak proč když nám to dnešní doba umožňuje, tak nevycestovat i s pár korunami, které vám zbyly z letní brigády. Šťastnou cestu! :-)

 

Jobfairs.eu logo

Jobfairs.eu

4 zaměstnanců

Spojujeme lidi a férové firmy

 
Zdroj: zasvymsnem.com, fotografie autora

Autor článku

David Sládeček

Základem všeho je pro mne dobrá nálada a nadhled. To je něco, bez čeho se nedokážu obejít ve studijním ani osobním životě. Jsem studentem Masarykovi univerzity v Brně, kde aktuálně kompletuji magisterské vzdělání v rámci studijního programu Management sportu. Baví mne čelit novým výzvám a řešit zapeklité situace – primárně ale vždy s úsměvem! :-) Volného času moc není, jelikož se už od předškolního věku aktivně věnuji florbalu. Což znamená, že ve zbytku svého volna upřednostňuji pasivní odpočinek s dobrým jídlem a pitím!

Podobné články v magazínu

Odpočinek, aneb na co společnost zapomíná

26.03.2021 |

Pokud jste viděli film Nevěstinec, víte, že i ... Více zde

Introverti, víte co vám brání v úspěchu?

29.07.2020 |

Stejně jako mají introverti své silné stránky... Více zde

Jak si zorganizovat čas se můžete lehce naučit

27.03.2020 |

Taky máte problém s plněním úkolů? Máte pocit, že na... Více zde

Registrovaný uživatel se dozví o každém novém článku. Zaregistrujte se