Fotbalisté Slavie vstřelili Bohémce čtyři góly. Vítězství dosáhli i přes rozsáhlé rotace

Reportáž - Pražská Slavia v sobotu zvítězila nad Bohemians, i když se její sestava za výjimkou Kúndely skládala z náhradních fotbalistů. Góly dali Hušbauer, Kúndela, Traoré i Frydrych, přitom tři branky přišly ze standartních situací. Vítězství napomohlo i vyloučení obránce Bohémky v 58. minutě.

Slavia v sobotu v pražském derby na Sinobo stadionu porazila Bohemians. Dála čtyři góly a díky prohře Jablonce posílila svou pozici lídra Fortuna: ligy. Po sedmi zápasech druhý Jablonec od ní odděluje šest bodů. 

Slavia předvedla takový výkon i přes to, že od prvních minut v její sestavě hráli skoro výhradně náhradní fotbalisté. Po úterním zápase v kvalifikaci Ligy mistrů s rumunskou Kaluži trenér udělal až deset změn. V obojích zápasech se v základní sestavě objevil pouze obránce Ondřej Kúdela. 

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský sdělil, že neudělal tyto změny jenom kvůli odvetné hře s Kaluži, která Slavii čeká už ve středu. „Pokud bychom nebyli přesvědčení, že v takovém složení to zvládneme, k podobné rotaci bych nepřeběhl. Toto rozhodnutí vycházelo z důvěry ke hráčům. Svoji kvalitu prokázali v přípravných zápasech, v trénincích a také v některých zápasech za Bečko. Proto nebyl důvod se o nich pochybovat,“ řekl Trpišovský. 

Trenér Bohemians Martin Hašek ze slov Trpišovského dopředu věděl, že ve Slavii dostanou šanci ti hráči, kteří tolik nenastupují. „Doufali jsme, že, pokud nastoupí a bude jich hodně, jejich hra bude skřípat a budeme moci z toho nějakým způsobem profitovat,“ řekl.

Lepší vstup do zápasu ale měli hráči Slavie, prvních dvacet minut hráli velmi ofenzivní fotbal a většinou drželi míč na soupeřově polovině. Už v sedmé minutě zhruba v 25 metrech od branky obránce Bohémky Krch fauloval Zeleného a v deváté minutě Josef Hušbauer z volného kopu křížnou ránou trefil přesně do pravého horního rohu brány. „Do žebříčku svých gólů bych tuto branku zasadil vysoko, jelikož ze standartních situací moc gólů nedávám, a proto jsem rád, že jsem trefil z trestního kopu z místa,“ řekl Hušbauer po zápase. 

V první čtvrti zápasu slavisté vytvořili ještě několik nebezpečných situací. Například  v jedenácté minutě Zelený centroval zleva do vápna, kde hlavičkoval Júsuf ale míč letěl nad bránu. Nejnebezpečnější situace celé první půle se odehrála po rohovém kopu u brány Bohemians, kdy z vápna silně střílel Jaroslav Zelený. Míč odrazil gólman Bohémky Fryšták ale ten se vrátil do hřiště. Dorážka se Stanislavu Teclovi ale nepodařila, míč totiž šel nad bránu. 

Zhruba od dvacáté minuty se hra vyrovnala a v některých časových úsecích Bohémka útočila ani více než soupeř. První útok Bohemians, který skončil přesnou ránou do brány, se odehrál v 22. minutě, kdy Bartek obešel soupeře a výtečně pronikl po pravé straně do vápna, střílel však z příliš velkého úhlu a míč chytil do rukou osmnáctiletý gólman Jakub Markovič, který v národní lize debutoval. „Jako gólmana číslo dvě máme Kováře ale z různých důvodů jsme rozhodli pro Markoviča. Pro mě je hráč buď dobrý nebo špatný a je jedno, jestli je mu 17 či 35, záleží jen na jeho výkonnosti. Kdybychom mu nevěřili, tak bychom ho do sestavy nedávali,“ zdůvodnil své rozhodnutí Trpišovský. 

Až do konce první půle se Bohémce nepodařilo ohrozit bránu mladého brankáře. Slavia útočila nebezpečněji, předvedla několik nadějných průniků do vápna soupeřů ale nejvíce bránu Bohemians ohrozila střela v 39. minutě, kdy Král z centra přehrál na nabíhajícího Holeša. Mezi míčem i bránou zbýval jen gólman ale pravý obránce Slavie špatně trefil míč a slabá rána šla vedle levé týče.

Na začátku druhého poločasu Slavia přistupovala k bráně Bohemians častěji, i když hostí v některých časových úsecích také drželi míč. Oba góly Slavie ale přišly po rohových kopech. V 49. Michal Frydrych, který čekal u dální týče přímo před bránou, hlavičkoval po rohu úplně volný a snadno trefil bránu. Třetí gól v 56. minutě dál Kúdela, který pálil do pusté brány, brankář Bohémky totiž předtím odrazil jinou střelu a nestihl reagovat na další. „Nebýt gólu ze standartní situace, kdy Hašbauer fantasticky trefil do víka, první poločas byl víceméně vyrovnaný. Naději nám vzal druhý gól ze standartní situace, ke kterému přivedlo nedorozumění naších hráčů. Ten okamžik naše naděje aspoň na jeden bod poklesly velmi nízko,“ sdělil Hašek po utkaní. Dodal, že  po třetím gólu už bylo úplně po zápase a zbývalo mu jen doufat, že Bohémka nedostane další branku. 

Dále Slavia už úplně kontrolovala hru a neposkytovala hostím žádné možnosti k nebezpečným útokům, i když jim občas dovolovala držet míč, a to většinou na své polovině. Situaci Bohémce zkomplikovalo i vyloučení Michala Vacka v 59. minutě, kdy hráč dostal červenou kartu za hraní loktem. 

Do konce zápasu Slavia předvedla několik podařených útoků. Například v 79. minutě Baluta získal přehrávku do vápna od Hušbauera, odkud křížnou ránou střílel do pravé šibenice ale míč jen sotva minul tyč. V 86. minutě se míč zase dostal k Balutě, který se nacházel v brankovišti. Útočník Slavie se pokusil  přehodit Fryštáka ale míč přelétl i branku. 

Na konci už to vypadalo, že fotbalisté Bohemians byli úplně sklíčení. Slavia snadno překonávala jejich obránu, což nakonec přivedlo k čtvrtému gólu, autorem kterého se v 91. minutě stal Traoré. Po přehrávce od Škody se dostal před obránce Bohémky a přehrál Fryštáka.

Podle Trpišovského i přes velkou rotaci jeho tým v některých pasážích předvedl velice dobrý výkon. „Nebyl jsem překvapený ze sehrannosti hráčů, protože vidím je každý den na tréninku. Často se stává, že hrají v podobném složení proti základní sestavě a často i vyhrají,“ vysvětlil trenér vítězného týmu. I když podle obránce Bohemians Lukáše Hůlky v týmu věděli, že sestava Slavie se obmění, nikdo neočekával, že zápas kvůli tomu bude lehčí. „Šance získat body byla větší, než kdybychom hráli proti sestavě, která je ustálená. Sami jste ale viděli, že se i přes změny kvalita tohoto týmu jako celku neklesne,“ řekl po zápase Hůlka.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal FK Slavia Bohemians Praha 1905

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 49 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy