Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

I vražda může být zábavná. Komedii Případ mrtvého nebožtíka padla poslední klapka

Snímek Případ mrtvého nebožtíka (2019). Režie: Miroslav Šmídmajer. foto: FALCON

PRAHA - Kriminální komedie s Davidem Novotným, Hanou Vágnerovou, Annou Polívkovou a dalšími českými herci paroduje téma kriminálek, které jsou v současné době velmi populární. Snímek dorazí do českých kin na začátku příštího roku.
  20:00aktualizováno  4. září 14:41

Major Prubner (David Novotný) má při vyšetřování záhadné vraždy k dispozici tři policisty - Skálovou (Hana Vágnerová), Rorýse (Martin Pechlát) a Dýmáka (Lukáš Příkazký). Samotný dej filmu je však pouze záminkou pro humor - jak situační, tak slovní. Využívá mnohokrát viděné a donekonečna opakované postupy pátrání i klišé, kdy stopy vedou k někomu, aby později bylo odhaleno, že pachatelem je někdo jiný.

Snímek Případ mrtvého nebožtíka (2019). Režie: Miroslav Šmídmajer.
Snímek Případ mrtvého nebožtíka (2019). Režie: Miroslav Šmídmajer.

„Využíváme klišé kriminálních žánrů, což herce bavilo tak, že nabízeli další situace a líbilo se jim jít občas přes čáru. Teď jen doufám, že se nám hodně z toho, co se podařilo vytvořit na place, povede přenést i na plátno,“ vysvětlil režisér Šmídmajer.

V dalších rolích se diváci mohou těšit na Miroslava Táborského, Terezu Srbovou, Evu Holubovou, Annu Polívkovou, Milana Šteindlera, Filipa Kaňkovského, Lenku Krobotovou či Kláru Melíškovou.