Třicáté výročí Sametové revoluce připomene symfonický orchestr open air koncertem zdarma

Ve středu od sedmnácti hodin si budou moci Pražané poslechnout Slovanské tance Antonína Dvořáka v podání Symfonického orchestru Prahy FOK. Jejich koncert doplní vystoupení významných osobností z doby Sametové revoluce, mimo jiné Spirituálu kvintet. Letošní koncert totiž bude věnován připomenutí Sametové revoluce, která se odehrála před třiceti lety.

Koncert Symfonického orchestru Prahy FOK se odehraje ve středu ve Valdštejnské zahradě v Praze. Jde o předehru k nové sezóně orchestru, která s již tradičně koná ve Valdštejnské zahradě. Letos hudebníci zahrají cyklus skladeb Slovanské tance Antonína Dvořáka.

Podle PR referentky orchestru Terezy Axmannové se orchestr každý rok snaží do repertoáru tohoto koncertu zařadit hudbu českých autorů, protože své poslání vidí v hraní jejich hudby a šíření povědomí o ní. Vědí, že na tento koncert obvykle přichází širší publikum, a proto pro něho vybírají známé autory. "Antonín Dvořák patří k světové špičce a jeho hudba je naším publikem oblíbená natolik, že sezónu bez ní si snad ani nedokážeme představit," řekla Axmannová pro EuroZprávy.cz.

Podle ní Slovanské tance patří ke skladbám, které se nikdy neposlouchají, a proto ve Valdštejnské zahradě je uslyší i lidé, kteří se s tímto dílem ještě naživo neměli možnost setkat.

Dodala, že vzhledem k akustickým podmínkám Valdštejnské zahrady a k celkové koncepci takovéto open air akce nelze hrát úplně jakoukoliv hudbu. "Dvořákovy Slovanské tance se jeví jako vhodné svým živým charakterem a hlasitostí. Přestože je koncert zvučen, v takovém prostoru nelze příliš experimentovat se skladbami, které obsahují tichá a jemná sóla, protože by se hráči přes veškeré snahy zvukařů neprosadili s ohledem na fakt, že v zahradě není nikdy ticho jako v koncertním sále," vysvětlila Axmannová.

Podle ní se orchestr snaží dostat prožitek z klasické hudby k co nejvíce lidem, i těm, které by možná nenapadlo přijít na běžný koncert do Obecního domu, a to buď proto, že nemohou přijít večer, že nemají hlídání pro děti nebo že je to pro ně finančně nedostupné.

"Tento koncert je dostupný všem bez jakýchkoli bariér zdarma. Je to okamžik, kdy je orchestr a klasická hudba na dosah pro každého. Koncert zároveň slouží pro naše hráče jako příjemné rozehřátí před opravdovým zahájením sezóny," uvedla Axmannová. Dodala, že tento koncert je také možností setkat se s hudebníky. "Přicházejí samozřejmě naši nejvěrnější posluchači, kteří se mohou při méně formální příležitosti pobavit a třeba se i osobně po koncertě potkat s muzikanty," vysvětlila.

Koncert navazuje na třicáté výročí Sametové revoluce, a proto ho doplní vystoupení hudebníků, kteří jsou spojené se "sametovými dny." Mezi nimi budou Jaroslava Hutka, Michaela Kocába a kapela Spirituál kvintet. "Každého koncertu s tak jedinečnou spoluprací s proslulým symfonickým orchestrem by se asi rád zúčastnil každý z českého muzikantského světa. A ještě k tomu při tak pro nás fascinující příležitosti. Spirituál kvintet tenkrát před třiceti lety totiž zpíval jednu z písní z balkonu na Václavském náměstí pro více než dvě stě tisíc lidí," řekl pro EuroZprávy.cz jeden ze zakladatelů kapely a její kytarista Jiří Tichota.

Sdělil, že budou zpívat tři písně, které v tehdejším Československu zněly v průvodu studentů, na různých protestních akcích i v besedách lidí. "Jsou to písně, které si zpívali tisíce lidí sami. Když je zařadíme na své koncerty dnes, po třiceti letech, zpívá je publikum s námi pořád," vysvětlil. Tyto písně se jmenují Jednou budem dál, Až se k nám právo vrátí a Mává nám všem svobodná zem.

Podle Axmannové události roku 1989 byly určující pro posledních 30 let a jako kulturní instituce si členové orchestru FOK nesmírně váží svobody a demokracie, vždyť bez ní lze těžko tvořit nová umělecká díla a přinášet společenské hodnoty, které jsou pro hudebníky tak cenné. "Právě umělci jsou často hybateli změn ve společnosti, a nebylo tomu jinak při sametové revoluci. Písně Jaroslava Hutky nebo Spirituálu kvintet jsou nezapomenutelně zapsány v našich srdcích a staly se symbolem toho, že naděje se společnými silami může proměnit v realitu," řekla Axmannová. Tachota dodal, že všechno, co poznamenalo životy milionů lidí, je třeba připomínat.

Související

Více souvisejících

koncerty Pražský symfonický orchestr

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy