Výstava v Seumeho kapli nabízí japonskou lehkost a střídmost výrazu
Radka Müllerová u svých dvou výšivek technikou shashiko
Zajímavosti

Teplice – V Seumeho kapli byla v pondělí 2. září zahájená vernisáží v 18 hodin nevšední výstava Japonské malování. Zúčastnily se jí kromě hostů a návštěvníků také účastnice workshopů Radky Müllerové, které jsou autorkami vystavených prací.

Radka Müllerová se japonskému malování učila v Japonsku, kde žila s manželem a později i se svými dětmi šest let. Výstava se koná pod záštitou velvyslance Japonska v ČR Kaoru Shimazakiho.

„Chtěla jsem se původně naučit kaligrafii, psaní japonských znaků. K tomu je ale předpoklad umět japonsky a na to jsem neměla trpělivost,“ prozradila nám. Podle svých slov si proto našla učitelku japonského malování a začala ho studovat. Po studiu začala vystavovat, a protože její práce získaly obdiv, zúčastnila se v Japonsku i řady prestižních výstav. Například v Tokiu, Ósace, Kjótu a v dalších městech. V současné době pořádá kurzy japonského malování s akreditací ministerstva školství a workshopy.
„Kurzy jsou cílené hlavně na pedagogické pracovníky. Konkrétně na učitele výtvarné výchovy, aby si rozšířily pole působení a osvojili další tvůrčí techniky,“ vysvětluje Müllerová. „Je zajímavé, že je navštěvují i ženy, které nejsou učitelkami a potřebují si jen odpočinout, vyzkoušet něco úplně nového. Proces vytváření japonských obrazů je v podobném duchu jako jóga, kdy vědomě prožíváte každý prováděný tah štětcem.“ Kurzy pořádá Radka Müllerová ve spolupráci s Pedagogicko-psychologickou poradnou v Teplicích, která poskytla potřebné zázemí.

0309jpmalovani2

Při vernisáži se představily účastnice workshopů japonského malování a autorky vystavených prací

Na výstavě v Seumeho kapli uvidíte kromě prací provedených technikou japonského malování také japonskou výšivku shashiko, modrotisk a další techniky. Jejich autorkami jsou kromě lektorky Radky Müllerové účastnice jejích workshopů: Alena Plevová, Brigit Prachařová, Dana Müllerová, Irena Státníková, Jana Tuhá, Kateřina Rathová, Kristina Guillebotová, Lenka Jenšovská, Lenka Táborská, Martina Nováková, Monika Jelínková a Veronika Havlová.

Výstava bude v Seumeho kapli k vidění do 21. září, vždy od úterý do soboty v čase od 14 do 17 hodin. V sobotu 14. září se mohou zájemci zúčastnit workshopu Japonské malování před Seumeho kaplí, který je určen pro veřejnost a je zdarma. Začíná ve 14 hodin a jeho konec je naplánovaný na 18. hodinu.

0309jpmalovani3

Výstavu v Seumeho kapli můžete navštívit do 21. září

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru